Наказ на підприємство від ТЦК

Добрий день! Прийшов наказ на підприємство, чоловік був у відпустці. Сьогодні треба виходити на зміну, але відкрив лікарняний. Чи треба йому зараз піти та поставити підпис у наказі? чи це вже після лікарняного? в одній з консультацій ви писали, що підприємство має надіслали до ТЦК лікарняний, і далі вже не треба самому йти до ТЦК, а слід чекати можливого повторного виклику

06.03.2023 10:07 994

Консультація виконавця

Андрей Карпенко
Адвокат Київ
У сервісі: 3 роки
147 відгуків (146 +) (1 -)
Консультацій: 733

Вітаю!

Підтверджує хворобу працівника листок непрацездатності. Основною зараз є електронна форма такого документа. Формується електронний листок непрацездатності (е-лікарняний) на основі електронного медичного висновку, який створює лікар. Далі е-лікарняний потрапляє до Електронного реєстру листків непрацездатності, а побачити його можна в особистому кабінеті роботодавця на вебпорталі Пенсійного фонду України (ПФУ), який з 01 січня 2023 року займається виплатою лікарняних замість ліквідованого Фонду соціального страхування (ФСС). Оплачувати дні хвороби без листка непрацездатності не можна.

Одразу після створення медичного висновку на ваш контактний номер телефону надійдуть два повідомлення:

-    від E-health щодо створення медичного висновку із указанням його номеру;

- та від Пенсійного фонду України щодо формування електронного листка непрацездатності, його номеру і періоду дії.

Працівник, який дізнався, що лікуючий лікар сформував медичний висновок про тимчасову непрацездатність, має повідомити про це роботодавця в будь-який доступний спосіб комунікації з ним.

Усю необхідну інформацію про е-лікарняний роботодавець зможе побачити у своєму Електронному кабінеті роботодавця на порталі Пенсійного фонду України.

На запитання, чи потрібно роздруковувати е-лікарняний, щоб повідомити роботодавця про відкритий листок непрацездатності - відповідь: роздруковувати е-лікарняний не потрібно. Більше немає необхідності приносити роботодавцю паперові підтвердження встановлення факту тимчасової непрацездатності.

Якщо роботодавець вимагає від працівника додаткової інформації про користування Електронним кабінетом роботодавця, то підлеглий можете надати йому такі номери телефонів для надання консультацій:

  • про Електронний кабінет страхувальника (роботодавця) можна дізнатися, зателефонувавши на гарячу лінію ПФУ за номером 0-800-503-753;
  • щодо оплати е-лікарняних роботодавцями можна дізнатися, зателефонувавши на гарячу лінію ФСС за номером 0-800-501-892

Міністерство охорони здоров’я наказом від 25.03.2022 № 522 (далі — Наказ № 522) внесло зміни до наказу МОЗ від 01.06.2021 № 1066 й врегулювало роботу з електронними та паперовими листками непрацездатності.        

Паперові листки тимчасової непрацездатності до закінчення воєнного стану можуть видавати у п’яти випадках, а саме:

    1. коли потрібно продовжити чи закрити листок непрацездатності, який видали у паперовій формі до 01.10.2021;
    2. якщо сплив термін, протягом якого лікар може внести зміни до медвисновку про тимчасову непрацездатність в Реєстрі медичних висновків в електронній системі охорони здоров’я. У такому випадку рішення про видавання листка непрацездатності приймає лікарсько-консультативна комісія закладу охорони здоров’я, а за її відсутності — головний лікар закладу;
    3. у випадку усиновлення дитини: протягом двох місяців з дати її народження, зазначеної у свідоцтві про народження. Листок непрацездатності видають на підставі рішення суду про усиновлення та свідоцтва про народження;
    4. якщо виникли технічні проблеми з передаванням даних та неможливо сформувати е-лікарняний протягом семи днів з дати створення медвисновку про тимчасову непрацездатність до усунення таких проблем;
    5. якщо доступ користувачів електронної системи охорони здоров’я до центральної бази даних електронної системи охорони здоров’я зупинять у встановленому порядку.

Наказ № 522 дозволив на період дії воєнного стану та протягом трьох місяців після його припинення або скасування, за рішенням керівника закладу охорони здоров’я видавати паперові лікарняні, роздруковані на білому аркуші паперу за затвердженою формою.

Зверніть увагу на особливості заповнення роздрукованого бланка листка непрацездатності:        

      • у рядку, де друкують серію бланка, слід зазначити ЄДРПОУ медзакладу,
      • де номер бланка — порядковий номер запису у Журналі реєстрації листків непрацездатності.

Такий лист непрацездатності прирівнюється до лікарняного, виданого на бланку та підтверджує факт тимчасової непрацездатності.

1. ПІД ЧАС ЛІКАРНЯНОГО ВИХОДИТИ НА РОБОТУ НЕ ПОТРІБНО, В ТОМУ ЧИСЛІ ЩОБ ОЗНАЙОМИТИСЯ З НАКАЗАМИ РОБОТОДАВЦЯ.

2. ОБОВ'ЯЗКОВО ТРЕБА СПОВІСТИТИ РОБОТОДАВЦЯ ПРО ЛІКАРНЯНИЙ (БАЖАНО ВІДПРАВИТИ АБО СКРІНШОТ, АБО ФОТО ЛІКАРНЯНОГО).

3. ІНІЦІАТИВНО ЙТИ В ТЦКСП ПІСЛЯ ЛІКАРНЯНОГО НЕПОТРІБНОЮ - ТРЕБА ЧЕКАТИ ПОВТОРНОГО ВИКЛИКУ.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram