Як змінити групу інвалідності з 3ї на 2гу?

В моєї матері останніх 4 роки вже інвалідність 3ї групи. Діагноз: коксартроз лвобічний, з ліва 4 степінь, з права 3 степінь.
Згідно Інструкції про встановлення груп інвалідності (Наказ Міністерства охорони здоров`я України від 7 квітня 2004 року N 183)
4.2.16. Двобічний коксартроз (III - IV ст.) є підставою для надання 2ї групи інвалідності.
Підкажіть, як правильно діяти, що переоформитись на 2у групу інвалідності, оскільки очікую, що буде багато "палок в колеса" зі сторони державних органів.

06.03.2023 14:23 13031

Консультація виконавця

Игорь Дайнеко
Адвокат Чернігів
У сервісі: 4 роки
423 відгука (421 +) (2 -)
Консультацій: 1611
Топ 3 спеціалізації:
  • Адміністративне право
  • Військове право
  • Цивільне право

Добрий день. 

В першу чергу, Інструкція про встановлення груп інвалідності (Наказ Міністерства охорони здоров`я України від 7 квітня 2004 року N 183) втратила чинність на підставі на казу МОЗ від  05.09.2011 N 561, яким затверджено нову редакцію Інструкції про встановлення груп інвалідності (посилання на текст https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1295-11#Text)

В діючій редакції Інструкції про встановлення груп інвалідності діагноз Двобічний коксартроз (III - IV ст.) не передбачений взагалі. 

Тобто, група інвалідності при такому діагнозі визначається виходячи з основних видів порушення функцій, основних критеріїв життєдіяльності та ступенів їх вираженості  

При вказаному захворюванні основний вид порушення функцій це порушення статодинамічних функцій, а основним критерієм порушення життєдіяльності та ступеня їх вираження буде здатність до пересування - можливість ефективно пересуватися у своєму оточенні (ходити, бігати, долати перепони, користуватися
особистим та громадським транспортом).

Параметри оцінки ступеня втрати функцій  - характер ходьби, темп пересування, відстань, яку долає хворий, здатність самостійно користуватись  транспортом, потреба у допомозі інших осіб при пересуванні.
В залежно від ступеня втрати працездатності МСЕК виходячи з оцінки втрати функцій визначає групу інвалідності на певний строк або безстроково. 
В свою чергу відповідно до п. 22 Положення про порядок, умови та критерії встановлення інвалідності (Затвердженого Постановою КМУ від 3 грудня 2009 р. № 1317) повторний огляд осіб з інвалідністю з нестійкими, оборотними змінами та порушеннями функцій організму з метою визначення ефективності реабілітаційних заходів, стану здоров'я і ступеня соціальної адаптації проводиться раз на один - три роки.

Повторний огляд осіб з інвалідністю, а також осіб, інвалідність яких встановлено без зазначення строку проведення повторного огляду, проводиться раніше зазначеного строку за заявою такої особи з інвалідністю, інших заінтересованих осіб у разі настання змін у стані здоров'я і працездатності або за рішенням суду.

Таким чином, мама спочатку звертається до сімейного лікаря та просить направити її на обстеження профільним лікарем на предмет зміни стану функцій суглобів в бік погіршення. В подальшому після отримання виписки з картки амбулаторного хворого звертається до сімейного лікаря з заявою про направлення її на МСЕК для дострокового повторного огляду для визначення ефективності реабілітаційних заходів, стану здоров'я і ступеня соціальної адаптації у звʼязку зі зміною стану здоровʼя та працездатності. В подальшому сімейний лікар готує направлення (погоджене з ЛКК) на МСЕК, а далі рішення за комісією.
Звертаю увагу, що так як діагноз виключений з переліку захворювань, дефектів, необоротних морфологічних станів, порушень функцій органів та систем організму, при яких група інвалідності встановлюється без строку переогляду, огляд буде здійснюватись на основі загальних критерії  та відповідно призначатись група виходячи з оцінки втрати функцій організму та втрати працездатності в наслідок загального захворювання.
Бажаю успіху. 
 
Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram