ФОП 2 група на ЄП- не вийшло здати Додаток 1, видає помилкк

Прийшла квитанція #2 :"У Додатку 1 в розділі" Визначення сум нарахованого доходу" у таблиці є рядок за місяць поза межами періоду, що зазначений в полі" Період перебування ФО-підприємця на спрощеній системі оподаткування"Додатку 1." Як виправити помилку? Частину року я працювала і за мене сплачувало ЄСВ підприємство, після цього я, як ФОП не сплачувала ЄСВ

07.03.2023 08:36 1015

Консультація виконавця

Андрій Межирицький
Адвокат
У сервісі: 2 роки
93 відгука (93 +) (0 -)
Консультацій: 236
Топ 3 спеціалізації:
  • Податкове право
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право

Доброго дня. Дякую за вибір.

Фізичні особи – підприємці, у тому числі ті, які обрали спрощену систему оподаткування, які мають основне місце роботи, звільняються від сплати за себе єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за місяці звітного періоду, за які роботодавцем було сплачено страховий внесок за таких осіб у розмірі не менше мінімального страхового внеску (частина 6 ст. 4 Закону України від 08.07.2010 № 2464-VI «Про збір  та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування»).

Такі особи можуть бути платниками єдиного внеску за умови самостійного визначення за місяці звітного періоду, за які роботодавцем було сплачено страховий внесок за таких осіб, бази нарахування, але не більше максимальної величини бази нарахування єдиного внеску, встановленої Законом № 2464. Водночас сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску.

Фізичні особи – підприємці – платники єдиного податку І – ІІІ груп подають у складі податкової декларації платника єдиного податку – фізичної особи – підприємця, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 19.06.2015 №, додаток 1 «Відомості про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску».

Згідно з приміткою 8 до Декларації Додаток 1 не подається та не заповнюється фізичними особами підприємцями – платниками єдиного податку І – ІІІ груп, за умови дотримання ними вимог, визначених частинами четвертою та шостою ст. 4 Закону № 2464, що дають право на звільнення таких осіб від сплати за себе єдиного внеску. Такі особи можуть подавати Додаток 1 виключно за умови їх добровільної участі у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування, тобто добровільної сплати єдиного внеску в розмірі не меншим за розмір мінімального страхового внеску.   

Тож ФОП – платники єдиного податку І – ІІІ груп, які мають основне місце роботи, та за яких роботодавець сплатив єдиний внесок у розмірі не менше мінімального страхового внеску за всі календарні місяці звітного періоду Додаток 1 до Декларації не заповнюють та не подають.

Також слід враховувати, що в 2022 році відповідно до пункту 9-19 розділу VIII Закону № 2464 з 1 березня 2022 року до припинення або скасування воєнного стану в Україні та протягом дванадцяти місяців після припинення або скасування воєнного стану ФОП – платники єдиного податку І – ІІІ груп мають право не нараховувати, не обчислювати та не сплачувати єдиний внесок за себе. При цьому такими особами розрахунок єдиного внеску у складі податкової декларації не заповнюється за період, в якому відповідно до абзацу першого цього пункту єдиний внесок не нараховувався, не обчислювався та не сплачувався.

Таким чином, якщо Ви були працевлаштовані в період до 01 березня 2022 року та після цієї дати, самостійно не сплачували єдиний внесок в 2022 році, то Додаток 1 до Декларації платника єдиного податку не подається.

Навпаки, подання такого Додатку може призвести до донарахування Вам додаткових зобов’язань зі сплати єдиного внеску.

Перевірити чи сплачував роботодавець за вас єдиний внесок чи подавав звітність, та який страховий стаж обраховується за Вами за даним Пенсійного фонду Ви можете на Порталі електронних послуг Пенсійного фонду України за адресою https://portal.pfu.gov.ua, авторизувавшись за допомогою електронного цифрового підпису.

Якщо маєте додаткові питання, звертайтесь за телефоном +38-050-301-67-55 (будь-який месенджер).

Сподіваюсь інформація буде Вам корисною. Буду дуже вдячний за відгук.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram