Знятий з військового обліку

Доброго дня!!!Маю замість військового квитка довідку з військомату видану 2008 року.Військову службу не проходив .Під час повномасштабного вторгнення рік тому спробував виїхати за межі України але на кордоні мене не випустили аргументуючи тим що я тільки знятий з обліку а не виключений,і довідка видана 2008 року .Рекомендували звернутися до ТЦК за роз`ясненням.Після цього звертався тут на сайті і в місті за юридичною допомогою але на жаль іншої інформації не отримав.Спробував сам розібратися що тут в цій довідці стоїть (за станом здоров`я перша група 26 б),тоисть стаття 26 ( звільнення з військової служби) і згідно букви (б) того що написано я є виключений з обліку вже 15 років? Прошу роз`яснити мені і які мої дії,чи можу я звернутися до ТЦК за новою довідкою виписки з облікової картки?Чи можуть мене повторно направити на ВЛК?

07.03.2023 13:29 663

Консультація виконавця

Андрій Межирицький
Адвокат
У сервісі: 2 роки
95 відгуків (95 +) (0 -)
Консультацій: 242
Топ 3 спеціалізації:
  • Податкове право
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право

Доброго дня. Дякую за вибір.

Відповідно до положень ст. 37 Закону України "Про військовий обов'язок та військову службу" терміни "зняття" та "виключення" з військового обліку є різними юридичними поняттями з різними наслідками для особи, щодо якої вони застосовані.

Особа непридатна за станом здоровь'я до військової служби як в мирний так і в воєнний час ВИКЛЮЧАЄТЬСЯ з військового обліку. Така особа не повинна проходити повторні ВЛК, є вільною від виконання військового обов'язку та вільною в питаннях перетину державного кордону (хоча зараз можуть виникати певні бюрократичні перепони для цього).

Особа, яка визнана непридатною до військової служби в мирний час та обмежено придатною в воєнний час може бути за певних обставин ЗНЯТА з військового обліку. Проте, така обставина не звільняє особу від військового обов'язку (в тому числі й щодо проходження ВЛК) в разі введеня в країні правового режиму воєнного стану.

Як свідчить надана Вами довідка, Ви були визнані непридатним до військової служби в мирний час, придатним до нестройової служби у воєнний час згідно наказу Міноборони СРСР від 09.09.1987р. № 260. При цьому Вам була встановлена стаття 26 пункт Б, що відповідає захворюванню серця, перекарду, вінцевих артерій, клапанного апарату, аорти і вади розвитку, що супроводжується розладом загального чи коронарного кровообігу ІІ ступеню. Тобто наразі Ви залишаєтесь військовозобов'язаним та, теоретично, в період дії воєнного стану можете бути призвані на військову службу під час мобілізації.

Щодо Ваших подальших дій, то Ви можете з'явитись до ТЦК та СП, самостійно або після вручення повістки, пройти військово-лікарську комісію, та отримати висновок який відповідає Вашому поточному стану здоров'я у відповідності з нині діючим Розкладом хвороб (Наказ Міноборони від 14.08.2008р. № 402). Наразі Ваше захворювання скоріш за все буде кваліфікуватись за статтями 38 або 40. Якщо буде встановлений пункт "А", то ви будете виключені з війського обліку і на цьому Ваш військовий обов'язок припиниться, якщо буде встановлений пункт "Б", то в умовах режиму воєнного стану Ви будете визнані обмежено придатним до військової служби.

Зі свого боку раджу перед відвідуванням ТЦК, звернутись до цивільного лікаря, можливо до приватної клініки. Пройти обстеження та отримати висновок лікаря про дійсний стан здоров'я. Та з цими документами йти на військово-лікарську комісію й наполягати, щоб відповідний лікар військової комісії підтвердив діагноз поставлений цивільними лікарями.

Якщо маєте додаткові питання, звертайтесь за телефоном +38-050-301-67-55 (будь-який месенджер).

Сподіваюсь інформація буде Вам корисною. Буду дуже вдячний за відгук.

 
Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram