Оплата за використання комерційного найменування це роялті чи ні?

Чи є платежі за використання комерційного найменування роялті?

Згідно з пп. 14.1.225 ПКУ

Роялті - будь-який платіж, в тому числі платіж, що сплачується користувачем об’єктів авторського права і (або) суміжних прав на користь організацій колективного управління, відповідно до Закону України "Про ефективне управління майновими правами правовласників у сфері авторського права і (або) суміжних прав", отриманий як винагорода за використання або за надання права на використання об’єкта права інтелектуальної власності, А САМЕ на будь-які літературні твори, твори мистецтва або науки, включаючи комп’ютерні програми, інші записи на носіях інформації, відео- або аудіокасети, кінематографічні фільми або плівки для радіо- чи телевізійного мовлення, передачі (програми) організацій мовлення, інші аудіовізуальні твори, будь-які права, які охороняються патентом, будь-які зареєстровані торговельні марки (знаки на товари і послуги), права інтелектуальної власності на дизайн, секретне креслення, модель, формулу, процес, права інтелектуальної власності на інформацію щодо промислового, комерційного або наукового досвіду (ноу-хау).

Після слів "а саме" наведено перелік об`єктів права ІВ, платежі за які вважаються роялті. Там немає комерційного найменування. То чи можна платіж за нього відносити до доходів у вигляді роялті?

10.03.2023 14:28 717

Консультація виконавця

Игорь Дайнеко
Адвокат Чернігів
У сервісі: 4 роки
420 відгуків (418 +) (2 -)
Консультацій: 1600
Топ 3 спеціалізації:
  • Адміністративне право
  • Військове право
  • Цивільне право

Відповідно 489 ЦК України правова охорона надається комерційному найменуванню, якщо воно дає можливість вирізнити одну особу з-поміж інших та не вводить в оману споживачів щодо справжньої її діяльності.

Право інтелектуальної власності на комерційне найменування є чинним з моменту першого використання цього найменування та охороняється без обов`язкового подання заявки на нього чи його реєстрації і незалежно від того, є чи не є комерційне найменування частиною торговельної марки.

Відомості про комерційне найменування можуть вноситися до реєстрів, порядок ведення яких встановлюється законом.

Особи можуть мати однакові комерційні найменування, якщо це не вводить в оману споживачів щодо товарів, які вони виробляють та (або) реалізовують, та послуг, які ними надаються.

Обсяг майнових прав на комерційне найменування визначається ст. 490 ЦК України згідно з якою, майновими правами інтелектуальної власності на комерційне найменування є:

1) право на використання комерційного найменування;

2) право перешкоджати іншим особам неправомірно використовувати комерційне найменування, в тому числі забороняти таке використання;

3) інші майнові права інтелектуальної власності, встановлені законом.

Майнові права інтелектуальної власності на комерційне найменування передаються іншій особі лише разом з цілісним майновим комплексом особи, якій ці права належать, або його відповідною частиною.

Також комерційне найменування може бути використане як складова частина торгової марки (якщо воно таким є). В такому випадку потрібно передавати не право користування комерційним найменування, а право використання торгової марки та/або її частини в такому випадку це будуть роялті. 

Таким чином, право використання комерційного найменування може бути передане іншій особі виключно з цілісним майновим комплексом підприємства або його частиною. Якщо передача відбулась без дотримання положення ст. 490 ЦК України такий договір може бути визнаний недійсним. 

Саме тому, в пп. 14.1.225 ПКУ і не має комерційного найменування в переліку об`єкті ІВ винагорода за які може бути визначена як роялті так як передбачається його використання самим власником. 

У звʼязку з наведеним ви не можете віднести отримані платежі до роялті. 

Бажаю успіху. 

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram