Зняття з військового обліку за рішенням ДМС

Я, призовник, 20 років, є відстрочка студента. Наприкінці жовтня 2022 року подав документи на виїзд на ПМП до Словаччини.

25.01.23 на руки отримав рішення ЦМУ ДМС (Центральне міжрегіональне управління Державної міграційної служби від 18.01.23., що дозволяє виїзд.

Для виїзду необхідно знятись з реєстрації з місця проживання. Без зняття з військового обліку це неможливо.

31.01.23 На вимогу ЦНАП (центр надання адмінпослуг) Дарницького району звернувся до юридичного відділу Дарницького РТЦК та СП із заявою про зняття з обліку у зв`язку з виїздом на постійне проживання до іншої країни відповідно до ПКМУ №1487 від 30.12.22 п.29,53 та аб.2 п.5 ст. 37 про «військове зобов`язання та службу».
Де у грубій формі мені відмовили навіть у подачі заяви, без аргументації законами та НПА, також вимагали документи та підстави, які не передбачені законодавством, законодавство та причини з яких я знімаюсь з обліку дивитися відмовилися

02.02.23 Пішов до відділу діловодства Дарницького РТЦК та СП (військкомат) і таки подав заяву про зняття з військового обліку, але мені дали зрозуміти, що буде відмова.

Того ж дня я пішов у військову службу правопорядку м. Києва і написав заяву на Дарницький РТЦК та СП та його юристів, де сказали, що цей військкомат постійно щось порушує.

07.02.23 У Дарницькому РТЦК та СП зареєстрував скаргу на юристів за недотримання законодавства України.

20.02.23 Поштою отримав лист від військової служби правопорядку м. Києва. Де у розмитій формі вони попросили Дарницький РЦТК і Сп виконувати діюче законодавство.

Цей лист направлений також у Дарницький РТЦК та СП, керівництву.

Нещодавно отримав відповідь, що Без "додаткових підстав для зняття з обліку" безпосередньо знімати відмовляються, що суперечить законодавству, де не вказано жодного додаткового необхідного документу. Але все ж таки як додаткову підставу маю словацьке ВНЖ, хоча це й не пов’язано. Вважаю, що дії РТЦК у даному випадку незаконні та необґрунтовані. Хотів би зрозуміти, що робити далі, окрім звернення до суду. Дякую.

12.03.2023 21:26 1096

Консультація виконавця

Галина Токмач
Юрист Мирноград
У сервісі: 4 роки
133 відгука (133 +) (0 -)
Консультацій: 462
Топ 3 спеціалізації:
  • Трудове право
  • Військове право
  • Цивільне право

Доброго дня!

Бажано ознайомитися з усіма документами. У даному випадку можна:

1) Подати до Дарницького РТЦК та СП повторну заяву про зняття з військового обліку (особисто або надіслати Укрпоштою цінним листом із описом вкладення). Загалом посилатися потрібно на наступне.

Так, відповідно до ст.19 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Абзацом 3 пункту 1 частини п'ятої статті 37 Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу" встановлено, що зняттю з військового обліку призовників підлягають громадяни України які вибувають на строк більше трьох місяців за межі України.

Відповідно до пункту 4 розділу IV Порядку провадження за заявами про оформлення документів для виїзду громадян України за кордон на постійне проживання, затвердженого наказом Міністерства
внутрішніх справ України 16.08.2016  № 816 (далі - Порядок), у разі прийняття рішення про оформлення документів для виїзду за кордон на постійне проживання територіальний орган ДМС у строк не пізніше п`яти робочих днів інформує заявника про прийняте рішення та строк його дії, а також про те, що заявнику необхідно: зняти з реєстрації своє місце проживання в Україні; надати територіальному органу ДМС паспорт громадянина України і паспорт громадянина України для виїзду за кордон для проставляння в них штампа про оформлення виїзду за кордон на постійне проживання, зразок якого наведено у додатку 6 до цього Порядку, або внесення відповідної інформації до безконтактного електронного носія, який імплантовано у паспорт громадянина України у формі картки. У разі наявності в особи, яка виїжджає за кордон на постійне проживання, двох паспортів громадянина України для виїзду за кордон надаються обидва такі паспорти; отримати довідку органу державної фіскальної служби про сплату податку на доходи фізичних осіб та про відсутність податкових зобов`язань з такого податку, яка подається до органів митного контролю під час перетинання митного кордону України та є підставою для проведення митних процедур.

Відповідно до пункту 6 розділу IV даного Порядку після подання заявником паспорта громадянина України у формі книжечки зі штампом зняття з реєстрації місця проживання або довідки про зняття з реєстрації місця проживання, виданої органом реєстрації, територіальний орган ДМС проставляє в паспорті громадянина України у формі книжечки (на одній із сторінок з одинадцятої по шістнадцяту) та в паспорті (паспортах) громадянина України для виїзду за кордон (на одній із сторінок з другої по п`яту) штампи про оформлення виїзду за кордон на постійне проживання, які скріплюються печаткою (після повернення на проживання в Україну вказані штампи анулюються). У разі наявності в такої особи паспорта громадянина України у формі картки з безконтактним електронним носієм територіальний орган ДМС вносить інформацію про оформлення виїзду за кордон на постійне проживання до безконтактного електронного носія. Якщо до безконтактного електронного носія, який імплантовано у паспорт громадянина України у формі картки, орган реєстрації не вніс інформацію про зняття з реєстрації місця проживання, територіальний орган ДМС перед внесенням інформації про оформлення виїзду за кордон на постійне проживання вносить до безконтактного електронного носія зазначену інформацію на підставі довідки про зняття з реєстрації місця проживання.

При цьому, пунктом 2 додатку 16 до Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов'язаних та резервістів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України
від 30 грудня 2022 р. № 1487, передбачено наступні вимоги  щодо реєстрації (зняття з реєстрації) місця проживання призовників, військовозобов’язаних та резервістів: "Проведення перевірки наявності відміток відповідного районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки, органу СБУ, підрозділу Служби зовнішньої розвідки про взяття (зняття) призовника, військовозобов’язаного або резервіста на військовий облік за новим місцем проживання. У разі відсутності такої відмітки призовник, військовозобов’язаний або резервіст направляється до відповідного районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки, органу СБУ, підрозділу Служби зовнішньої розвідки для взяття його на військовий облік або зняття з військового обліку".

Таким чином, для виконання рішення територіального органу ДМС про оформлення документів для виїзду за кордон на постійне проживання заявнику необхідно знятися з реєстрації місця проживання в Україні. Обов'язковою умовою для цього є зняття з військового обліку призовників.

2) У разі відмови подати скаргу в Генеральний штаб ЗСУ.

3) Якщо ситуація не вирішиться, то подавати заяву до адміністративного суду з вимогою визнати бездіяльність Дарницького РТЦК та СП незаконною та зобов'язати зняти Вас з військового обліку призовників. Хоча в даному випадку робити це можна вже зараз, пропустивши пункти 1-2.

Буду вдячна за ваш відгук. Якщо  буде потрібна допомога з підготовкою документів, можете звертатися через пряме питання або писати на пошту Alexlawyer@i.ua

Всього найкращого!

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram