Якщо дитина має діагноз аутизм, але не має інвалідності , чи має право батько бут и звільненим від мобілізації

Якщо дитина має діагноз аутизм та інші порушення мовлення, але не має інвалідності , чи має право батько бути звільненим від мобілізації. Якщо так, які документи потрібно надати

14.03.2023 07:11 11910

Консультація виконавця

Добрий день.

Відповідно до абз.7 ч.1 ст. 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text), не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов'язані:жінки та чоловіки, опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі, які виховують дитину, хвору на тяжкі перинатальні ураження нервової системи, тяжкі вроджені вади розвитку, рідкісні орфанні захворювання, онкологічні, онкогематологічні захворювання, дитячий церебральний параліч, тяжкі психічні розлади, цукровий діабет I типу (інсулінозалежний), гострі або хронічні захворювання нирок IV ступеня, дитину, яка отримала тяжку травму, потребує трансплантації органа, потребує паліативної допомоги, що підтверджується документом, виданим лікарсько-консультативною комісією закладу охорони здоров’я в порядку та за формою, встановленими центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері охорони здоров’я, але якій не встановлено інвалідність.

Постановою Кабінету Міністрів України №1161 від 27 грудня 2018 року(https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1161-2018-п#Text), яка затвердила перелік тяжких захворювань, розладів, травм, станів, що дають право на одержання державної допомоги на дитину, якій не встановлено інвалідність, встановлено  в переліку в розділі IV додатка : F84.(Дитячий аутизм); F84. (Атиповий аутизм);  F84.2  (Синдром Ретта; F95.2 (Комбіновані голосові та множинні моторні тики (синдром де ля Туретта);     F07 Розлади особистості та поведінки внаслідок хвороби, ушкодження або дисфункції головного мозку, стійкі порушення мови: алалія, афазія, дизартрія тяжкого ступеня  та інші.

Таким чином, аутизм віднесений до тяжких захворювань та батько такої дитини звільнений від мобілізації.

Норма вищенаведеної статті є нормою прямої дії, тобто отримувати відстрочку за призовом не потрібно, оскільки Вас звільняє наявність підстави, а не наявність відстрочки, однак є необхідність підтвердити наявність підстави для звільнення від мобілізації(в т.ч. при врученій повістці). Звісно лист від ТЦКСП про відстрочку підтвердить Вашу підставу та дозволить Вам не підтверджувати свою підставу коже раз при врученні повістки.

Таким чином документами, що підтверджує звільнення від призову під час мобілізації є:

1.Довідка   про   захворювання  дитини, видана лікарсько-консультативною комісією лікувально-профілактичного   закладу   у  порядку  та  за  формою, встановленими  центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері охорони здоров’я(Порядок та форма - https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0512-21#Text).

2. Свідоцтво про народження дитини, свідоцтво про шлюб з матірʼю дитини

3. Паспорт громадянинв України та ІНН(РНОКПП).

4. Військово-обліковий документ(за наявністю)

Відповідно до змісту ст. 22 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» громадяни зобов'язані прибути на виклик у військові комісаріати (військовообов'язані Служби безпеки України - на виклик Центрального управління або регіонального органу Служби безпеки України) для постановки на військовий облік та визначення призначення на воєнний час. Під час мобілізації та переведення Збройних Сил України, інших військових формувань, Оперативно-рятувальної служби цивільного захисту на штати військового часу громадяни(крім тих, хто проходить службу у військовому резерві) зобов'язані з'явитися у військові частини або на збірні пункти військових комісаріатів у строки, зазначені в отриманих ними документи (мобілізаційні розпорядження, повістки або розпорядження військових комісарів (військовообов'язані Служби безпеки України - керівників органів, де вони перебувають на військовому обліку, військовозобов'язані Оперативно-рятувальні служби цивільного захисту - керівників відповідних органів управління центрального) органу виконавчої влади, який забезпечує формування та реалізацію політику у сфері цивільного захисту.) Резервісти повинні з'явитися у військові частини у строки, визначені командирами військових частин, де вони проходять службу у військовому резерві.

Ведення та реєстрація військового обліку призовників та військовозобов'язаних громадян України регулюється ЗУ «Про військовий обов'язок та військову службу» та постановою Кабінету Міністрів України «Про затвердження Порядку організації та ведення військового обліку призовників та військовозобов'язаних» від 30 грудня 2022 р. № 1487 (далі – Постанова, Порядок) - https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1487-2022-п#Text.

Відповідно до пп.8 п.1 Додатку №2 Постанови, Призовники, військовозобов’язані та резервісти повинніособисто повідомляти в семиденний строк органам, в яких вони перебувають на військовому обліку, про зміну персональних даних, зазначених у статті 7 Закону України “Про Єдиний державний реєстр призовників, військовозобов’язаних та резервістів”, а також надавати зазначеним органам документи, що підтверджують право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації з підстав, визначених у статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”;

Відповідно до ч.11 ст.38 ЗУ ЗУ "Про військовий обов'язок та військову службу", призовники, військовозобов'язані, резервісти у разі зміни їх сімейного стану, стану здоров'я, адреси місця проживання (знаходження), освіти, місця роботи , посади зобов'язані особисто у семиденний строк повідомити про такі зміни відповідні органи, де вони перебувають на військовому обліку, у тому числі у випадках, визначених Кабінетом Міністрів України, через центри надання адміністративних послуг та інформаційно-телекомунікаційні системи.

Таким чином, Ви не зобовʼязані з'являтися до військкомату(ТЦКСП), поки Вам не буде належним чином вручена повістка, але обов'язок надати документи на підтвердження Вашої підстави виникає після вручення повістки та з 30 грудня 2022 року протягом 7 ми днів з моменту виникнення такої підстави відповідно до ст.23 Закону(не подання цих відомостей у зазначений термін може привести к притягнення за ст.210 КУпАП(згідно зі ст. 210 Кодексу України про адміністративні правопорушення ((https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/80731-10#Text)), за порушення призовниками, військовозобов'язаними, резервістами правил військового обліку тягне за собою накладення штрафу, Ви можете бути оштрафовані у сумі від 850 до 1700 грн.)), виникнення Ващої підстави повʼязано з отриманням довідки ЛКК. 

Порядок дій у разі отримання повіскт або отримання відстрочки

Ви зʼявляєтесь до ТЦКСП та подаєте заяву про отримання відстрочки та вищенаведені документи додаєте до заяви(про отримання відстрочки),  заяву друкуєте у двох примірниках та підписуєте. До надрукованої заяви, до одного примірника надаєте пакет документів(засвідчуєте самостійно в нижньому кутку: "Згідно з оригіналом дата підпис прізвище та ініціали(крім паспорту та коду Вашого батька), за вимогою надасте оригінали для огляду. Другий примірник залишаєте без документів. Два примірники подаєте у відділ діловодства (канцелярії або відділу вхідної кореспонденції, та просити поставити на Вашому екземплярі позначку про отримання та реєстраційний номер.

Відмовити не мають з таких підстав

Відповідно до ст.7 ЗУ "Про звернення громадян", забороняється відмова у прийнятті та розгляді звернення з посиланням на політичні погляди, партійну приналежність, стать, вік, віросповідання, національність громадянина, незнання мови звернення.

Відповідно до п.2 Постанови КМУ від 14 квітня 1997 р. № 348 (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/348-97-п#Text) На вимогу громадянина, який подав звернення до організації, на першому аркуші копії звернення проставляється штамп із зазначенням найменування організації, дати надходження та вхідного номера звернення. Така копія повертається громадянинові.

Однак у разі відмови можете надіслати поштою цінним листом із описом. У такому разі у відділі Укрпошти Вам нададуть два листи опису, Ви в кожному з них напишіть назву заяви та додатки, які до неї додаються, після чого працівник Укрпошти надасть Вам квитанцію про відправку та опис зі штампом відділення. На квитанції буде вказано номер (починається з індексу відділення, з якого було здійснено відправлення), за допомогою цього номера зможете відстежити відправлення на сайті Укрпошти. Максимальний термін розгляду заяви 30 днів. 

Слід зазначити, що заяву, можливо надати і поштою, але все одно при отриманні відповіді необхідно буде зʼявитись та надати оригінали документів та пройти ВЛК(за необхідністю)).

Після надання цих документів(та проходження ВЛК – якщо буде проводитись) територіальний центр комплектації та соціальної підтримки (військкомат) видає відстрочку і ставить штамп у військово-обліковому документі (військовому квитку або тимчасовому посвідченні).

Відповідно до п.3.2 Положення Відповідно до Положення про військово-лікарську експертизу у Збройних Силах України, затвердженого Наказом Міноборони України від 14.08.2008 № 402(далі-Положення)(https://zakon.rada.gov.ua/laws/show /z1109 - 08#Text), військовозобов'язаний проходить медичний огляд раз на 5 років. Таким чином, військовозобов'язані повинні проходити медичний огляд раз на 5 років, якщо Ви не проходили огляд протягом останніх 5 років, то Вам видадуть направлення на проходження медичної комісії ВЛК. Однак для того, щоб не було проблемних питань, зокрема видання після проходження повістки на відправлення, необхідно письмово надати заяву про надання відстрочки з документами, що підтверджують звільнення, як зазначено вище. Проходження ВЛК, не є проблемою та визначення Вас придатним не означає призов, оскільки Ви є звільненим від мобілізації відповідно до абз. 7 ч.1 ст. 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text) - якщо у Вас  вищенаведені обставини та документи.

Якщо у Вас залишились додаткові питання можете звертатися на пошту lexfirmgp@gmail.com або за допомогою месенджерів(0951856806).

Дякую за звернення, буду вдячний за відгук.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram