Переведення в військову частину за місце проживання по стану здоровя

Доброго дня! Я мобілізований 24.02.2022, проходжу службу в НГУ. ВЛК під час мобілізації не проходив, під час служби стан здоровя погіршився, з великими складнощами добився того, що менн відправили на ВЛК де мене визнали обмежено-придатним. Після проходження ВЛК мене перевели в Оперативну частину в якій мені сказали щт згідно 402 наказу я неможу проходити службу в частинах Оперативного призначення і звідти перевели в небойову частину яка виконує обовязки ОГП в тому ж місті але теж залучається до бойових дій. В мене питання:
1. Чи маю я право відмовитись брати участь в бойових діях спираючись на висновок ВЛК, чи все одно прийдеться виконувати наказ і паралельно оскаржувати його.
2. Чи обовязково потрібно отримати відношення для переведення в частину за місцем проживання за станом здоровя, чи можна клопотати про переведення спираючись лише на висновок влк?

19.03.2023 11:22 527

Консультація виконавця

Игорь Дайнеко
Адвокат Чернігів
У сервісі: 4 роки
418 відгуків (416 +) (2 -)
Консультацій: 1592
Топ 3 спеціалізації:
  • Адміністративне право
  • Військове право
  • Цивільне право

Добрий день. 

1. Згідно положень КК України (ч. 3 ст. 403) невиконання наказу начальника, вчинене за відсутності ознак, зазначених у частині першій статті 402 цього Кодексу (непокори), якщо воно спричинило тяжкі наслідки, в період дії воєнного стану чи у бойовій обстановці карається позбавленням волі на строк від п’яти до восьми років.

При цьому згідно ст. 41 КК України не підлягає кримінальній відповідальності особа, яка відмовилася виконувати явно кримінально протиправний наказ або розпорядження. 

Протиправний наказ є наказ який не відповідає наступним критеріям:

1.  Відданий відповідною особою в належному порядку та в межах її повноважень;

2. За змістом не суперечать чинному законодавству та не пов'язані з порушенням конституційних прав та свобод людини і громадянина.

Для застосування ст. 41 при підозрі у вчиненні порушення передбаченого ст. 403 КК України, необхідно щоб наказ був явно протиправним і це розуміли як ви так і командир який його видав.

У вашому випадку в залежності від змісту постанови ВЛК наказ може бути протиправним якщо він містить вказівку виконання робіт та завдань щодо яких встановлені обмеження в постанові ВЛК.

Відповідно до ст. 20.3 Наказу МОУ №402 одночасно з постановою ВЛК в індивідуальному порядку з урахуванням військової спеціальності, займаної посади, віку, роботи, що фактично виконується, пристосованості до неї того, хто пройшов медичний огляд, у постанові у довільній формі вказується, які види служби та роботи протипоказані цій особі. Особи, визнані обмежено придатними до військової служби, - непридатні до служби у високомобільних десантних військах, плавскладі, морській піхоті, спецспорудах. Військовослужбовці, визнані обмежено придатними до військової служби, придатні до служби у частинах (підрозділах) забезпечення, військових комісаріатах, установах, організаціях, навчальних закладах.

Таким чином, якщо вас відправляють в зону бойових дій для виконання певних завдань, то рекомендую перед відмовою виконувати наказ співставити завдання з обмеженнями зазначеними в постанові ВЛК. Якщо зміст наказу не дає можливості встановити які саме завдання ви будете виконувати краще замість рапорту про відмову, подати командиру рапорт на уточнення наказу зазначивши в ньому про наявність обмежень щодо завдань по службі та чи не включає відданий наказ завдання що до яких ви маєте обмеження. Цим ви не відмовитесь від виконання, і покажете командиру про знання своїх, в тому числі право не виконувати наказ до надання уточнення. 

Якщо все ж після уточнень, командир все одно відправляє виконувати завдання щодо яких у вас обмеження, то ви маєте право написати рапорт про відмову виконувати наказ з значенням причин, але будьте готові до можливості відкриття провадження за ст. 403 КК України та доводити своє право на застосування ст. 41 КК України для уникнення кримінальної відповідальності. 

2.Враховуючи, що згідно п. 3 Указу Президента №1153/2008 Положення про проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах України поширюється на військовослужбовців Національної гвардії України, то порядок переміщення послужні регулюється вказаним положенням та інструкцією до нього. 

Відповідно до п. 4.15. розділу IV Інструкції про організацію виконання Положення про проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах України переміщення по службі в іншу місцевість військовослужбовців, які мають потребу за станом свого здоров’я або за станом здоров’я членів сімей змінити місце служби і проживання, а також за сімейними обставинами та з інших поважних причин, або на нижчу на один ступінь посаду за ініціативою військовослужбовця (крім військовослужбовців, які займають посади, за якими передбачені військові звання старший лейтенант або молодший сержант (старшина 2 статті)) провадиться на особисте прохання відповідно до підпунктів 2, 3 пункту 82 Положення за рапортом військовослужбовця, поданим за підпорядкуванням.

Сімейними обставинами та іншими поважними причинами для переміщення військовослужбовця можуть бути, зокрема, хвороба військовослужбовця або члена його сім’ї, якщо така хвороба згідно з висновком військово-лікарської або лікарсько-експертної комісії перешкоджає військовослужбовцю проходити службу в даній місцевості чи проживати в ній членові його сім’ї;

Крім рапорту військовослужбовця, підставами для прийняття рішення щодо його переміщення за станом здоров’я, сімейними обставинами чи з інших поважних причин є постанова (висновки) військово-лікарської та лікарсько-консультативної комісій, акт обстеження сімейного стану, документи, що підтверджують наявність і вік дітей, наявність житла, розміри доходів тощо.

Інструкція, не передбачає необхідності надання відношення, достатньо лише висновку ВЛК або ЛЕК, але звертаю увагу що, а ні положення Положення про проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах України ані інструкція про порядок її виконання не передбачає переміщення військовослужбовця у звʼязку зі станом здоровʼя саме за місцем проживання, а лише в іншу місцевість (переміщення за місцем проживання можливе лише по сімейним обставинам). Тому якщо ви бажаєте переведення саме за місцем проживання то рекомендую спробувати отримати якщо не відношення то хоча б лист про наявність вільних посад у ВЧ за місцем проживання, та додати його до рапорту. 

В будь-якому випадку відмову в переміщенні ви маєте право оскаржити то управління служби військового правопорядку Міністерства оборони. 

Бажаю успіху. 

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram