Чи можна відмовитись від спадщини після прийому

Вітаю!
Є два спадкоємці, моя матір і мій дід. ( я відмовився в сторону матері)
Спадкова справа відкрита майже 2 роки назад.
Дід спочатку хотів частину спадку, але зараз готовий відмовитись, але не може бо нотаріус каже "що пройшло пів року і по закону відмову не приймають".
Як діду відмовитись від своєї частини?

20.03.2023 15:06 605

Консультація виконавця

Марина Бекало
Адвокат Одеса
У сервісі: 5 років
720 відгуків (719 +) (1 -)
Консультацій: 1893
Топ 3 спеціалізації:
  • Податкове право
  • Зовніншньоекономічна діяльність
  • Військове право

Добрий вечір.

Нотаріус вірно каже, як відкликати заяву про прийняття спадщини  так і відмовитися від прийняття спадщини можливо лише протягом 6 місяців з дня відкриття спадщини. В випадку Вашого діда то мала бути процедура відкликання заяви про прийняття спадщини.

Так згідно з ч. 5 статті 1269 Цивільного кодексу України, особа, яка подала заяву про прийняття спадщини, може відкликати її протягом строку, встановленого для прийняття спадщини.

Згідно до ч. 1 статті 1273 Цивільного кодексу України, спадкоємець за заповітом або за законом може відмовитися від прийняття спадщини протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу.

Відповідно до ст.  1270 Цивільного кодексу України, для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

Тобто, Ваш дід міг реалізувати своє право на відкликання заяви про приняття спадщини або про відмову у прийнятті спадщині протягом 6 місяців з часу відкриття спадщини.

Ваш дід зараз може отримати (якщо цього ще не зробив) свідоцтво про право на спадщину у нотаруса, зареєструвати право власності в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно (це можна зробити у нотаріуса що оформлював спадщину), та вже як власник частки успадкованого майна має право вільно їм розпоряджатися: укладати договори відчуження (дарування, купівлі-продажу), або скласти заповіт. Тому, зараз він може Вашій мамі  подарувати свою частку, уклавши договір дарування у нотаріуса. І тоді Ваша мама буде 100% власником цього майна.

У разі виникнення додаткових питань, уточнень, звертайтеся marina.bekalo@gmail.com

З повагою,

Адвокат Бекало Марина

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram