Консультація з приводу подальших дій

Добрий день! Теоретично маю право на відстрочку мобілізації (інвалідність ІІ гр. у матері). Хотів би дізнатися які підтверджуючі документи потрібні для цього, як діяти у військоматі після завершення медогляду? Якою може бути причина відмови? (Маю довідку ЛКК про встановлення ІІ гр. за основним захворюванням довічно). Дякую!

20.03.2023 18:22 515

Консультація виконавця

Дмитро Дончак
Юрист
У сервісі: 4 роки
734 відгука (733 +) (1 -)
Консультацій: 1857
Топ 3 спеціалізації:
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право
  • Кредити банків

Добрий вечір.

Перелік осіб, які не підлягають мобілізації, наведений в статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію". У відповідності до вищезгаданої статті, не підлягають мобілізації військовозобов’язані, які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи.

Таким чином, Ви не підлягаєте мобілізації.

При цьому слід зауважити, що ваше твердження "теоретично маю право на відстрочку мобілізації" - не зовсім коректне з точки зору законодавства. Ви не просто "маєте право на відстрочку" - Ви не підлягаєте мобілізації. Отже, якщо вам вручать повістку з вимогою уточнити облікові дані, то при здійсненні візиту до ТЦК непотрібно просити надати відстрочку. Відстрочка у вас вже є, на підставі ст. 23 ЗУ "Про мобілізацію". Ви просто ставите перед фактом працівників ТЦК і надаєте підтверджуючі документи. При візиті до ТЦК з собою необхідно взяти наступні документи:

  1. паспорт
  2. ідентифікаційний код
  3. військово-обліковий документ (або приписне, або військовий квиток, або тимчасове посвідчення)
  4. своє свідоцтво про народження
  5. документи що підтверджують інвалідність матері (довідка МСЕК або пенсійне посвідчення).

Документи 1,2,3 надаються в оригіналах; документи 4,5 - або оригінали або нотаріально посвідчені копії.

Єдиною підставою для відмови в засвідченні факту наявності відстрочки може бути тільки ненадання одного або декількох із вищезазначених документів.

Відстрочка діє весь час, на який встановлена інвалідність. Якщо інвалідність встановлена пожиттєво - то відстрочка буде діяти весь час, поки мати жива.

Ви пишете: "Маю довідку ЛКК про встановлення ІІ гр. за основним захворюванням довічно". Якщо дійсно на руках тільки довідка ЛКК, то цього замало.

У відповідності до "Положення про медико-соціальну експертизу", тільки МСЕК може встановлювати інвалідність. В свою чергу, Лікарсько-консультативна комісія ЛКК) направляє осіб, що звертаються для встановлення інвалідності, на огляд комісії.

Документи, які необхідно надати для роботи комісії:

  1. направлення ЛКК (форма 088/о);
  2. паспорт та копія паспорту;
  3. медична картка за формою 025/о;
  4. трудова книжка (або нотаріально завірена копія);
  5. оригінали всіх документів, що вписані в направлення ЛКК.

МСЕК проводить огляд особи, що звернулася для проведення медико-соціальної експертизи, протягом п'яти робочих днів з дня надходження направлення ЛКК та приймає рішення про наявність чи відсутність інвалідності.

Датою встановлення інвалідності та ступеня втрати професійної працездатності потерпілому від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання у відсотках вважається день надходження до комісії документів.

Комісія видає особі, яку визнано особою з інвалідністю довідку і надсилає у триденний строк виписку з акту огляду комісії органові, в якому особа з інвалідністю перебуває на обліку як отримувач пенсії, та органові, що здійснює загальнообов'язкове державне соціальне страхування, виписку з акту огляду комісії про результати визначення ступеня втрати професійної працездатності у відсотках та потреби у наданні додаткових видів допомоги.

Отже, після отримання довідки МСЕК наступний етап - отримання пенсійного посвідчення (якщо у вашої матері ще не пенсійний вік), або внесення змін в пенсійне посвідчення (якщо воно вже існує). Цей процес займає близько місяця.

Доказом інвалідності для ТЦК є довідка МСЕК та/або пенсійне посвідчення. Але враховуючи той факт, що зараз при виїзді за межі України прикордонники вимагають саме пенсійне посвідчення, і не беруть до уваги довідку МСЕК (із-за великої кількості підробок), то і в ТЦК краще йти вже з готовим пенсійним посвідченням.

.

Якщо залишились питання, або щось незрозуміло - пишіть мені на мою пошту ddmitr@ukr.net

З повагою, Дмитро Дончак.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram