Оскарження по зору

У мене різкість зору 0.2 на оба ока, при цьому міопія 2діоптрії при яких я бачу 100%, при проходженні влк окуліст повністю проігнорував гостроту зору, а вписав тільки слабку міопію 2діоптрії, і визначили придатним, чи мав він підстави на це? Так як 0.2 не придатний, і чи є шанс оскаржити таке рішення.

28.03.2023 13:43 1080

Консультація виконавця

Дмитро Дончак
Юрист
У сервісі: 4 роки
711 відгуків (710 +) (1 -)
Консультацій: 1818
Топ 3 спеціалізації:
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право
  • Кредити банків

Добрий день.

В разі проблем із зором, ступінь придатності до служби визначається на підставі статей 30 та 31 Розкладу хвороб Наказу № 402. 

У відповідності до Пояснення щодо застосування статті 31, Для придатності до військової служби осіб, яких оглядають за графами I, II, III Розкладу хвороб, гострота зору для далі з корекцією повинна бути не нижче 0,5 на одне око і 0,1 на друге око або не нижче 0,4 на обох очах. Особи, які користуються контактними лінзами, повинні мати окуляри, гострота зору в яких дає змогу забезпечити виконання службових обов'язків.

Таким чином, стаття 31 визначає гостроту зору з корекцією. В свою чергу, у статті 30 вказані ті ступені аномалії рефракції очей, установлені за умов циклоплегії, за яких гострота зору з корекцією не дає підстав для застосування статті 31 Розкладу хвороб.

У Вас гострота зору 0.2 - але це без корекції. З корекцією гострота зору 100%, тому лікар дійшов вірного висновку щодо встановлення ступеню придатності до військової служби на підставі статті 30. Згідно з статтею 30:

Стаття 30

Включено: порушення рефракції та акомодації Н52 (гіперметропія, міопія, астигматизм, анізометропія, пресбіопія та інше)

а) короткозорість або далекозорість будьякого ока в одному із меридіанів більше 12,0 дптр або астигматизм будьякого виду з різницею рефракції у двох головних меридіанах більше 6,0 дптр

Непридатні до військової служби з виключенням з військового обліку

б) короткозорість або далекозорість будьякого ока в одному із меридіанів більше 8,0 дптр і до 12,0 дптр

Непридатні до військової служби в мирний час, обмежено придатні у воєнний час

Непридатність до військової служби або обмежена придатність визначається індивідуально

в) короткозорість або далекозорість будь-якого ока в одному із меридіанів більше 6,0 дптр і до 8,0 дптр або астигматизм будь-якого виду з різницею рефракції у двох головних меридіанах більше 3,0 дптр і до 6,0 дптр

Непридатні до військової служби в мирний час, обмежено придатні у воєнний час

Придатність до військової служби або обмежена придатність визначається індивідуально

г) короткозорість або далекозорість будь-якого ока в одному із меридіанів більше 3,0 дптр і до 6,0 дптр або астигматизм будь-якого виду з різницею рефракції у двох головних меридіанах більше 2,0 дптр і до 3,0 дптр

Придатні

Придатні

Придатні

Як слідує з вищенаданої таблиці, міопія (короткозорість) 2,0 дптр - це дійсно слабка міопія, і всі призовники, військовозобов'язані та військовослужбовці з таким зором визнаються придатними до служби.

При цьому сляд зазначити, що навіть при наявності міопії від 6,0 до 8,0 дптр, тобто при застосуванні статті 30-в, згідно з якою придатність до військової служби або обмежена придатність визначається індивідуально, особу з таким зором все рівно б визнали придатним до служби, адже у відповідності до "Положення про військово-лікарську експертизу", у воєнний час за статтями Розкладу хвороб, що передбачають індивідуальну оцінку придатності або обмежену придатність до військової служби осіб, ВЛК приймає постанову "придатний до військової служби", за винятком статей 2-в, 4-в, 5-в, 12-в, 13-в, 14-в, 17-в, 21-в, 22-в.

Отже, висновок: якщо гострота зору встановлена правильно, інших проблем зі здоров'ям не існує, то і висновок лікаря про повну придатність до служби - також вірний, підстав для оскарження постанови ВЛК немає.

.

Якщо залишились питання, або щось незрозуміло - пишіть мені на мою пошту ddmitr@ukr.net

З повагою, Дмитро Дончак.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram