Супроводження матері-інваліда 2 групи за кордон

Мій чоловік хоче виїхати за кордон як супроводжуюча особа своєї матері - інваліда 2 групи (78 років). Окрім документів, що підтверджують родство мають бути докуменит, що підтверджують спільне проживання АБО факт догляду (акт встановлення факту здійснення догляду).
Чоловік зараз проживає разом з мамою, _але прописаний в іншому місці_.


Питання:
1. Чи є якісь документи, якими можна на кордоні підтвердити спільне проживання, окрім реєстарції? (акт складений сусідами про факт проживання, тощо)?


2. Для отримання акту встановлення факту здійснення нагляду необхідно подати окрім відповідної заявки пакет документів, який, зокрема, містить висновок ЛКК про _необхідність постійного догляду_. Незрозуміло, як саме звертатись до ЛКК за таким висновком, якщо за визначенням - "Підставою для встановлення II групи інвалідності є стійкі функціональні порушення ... що _не спричиняють потреби в постійному сторонньому нагляді, догляді або допомозі_" - Тобто за визначення друга група не потребує постійного догляду, на відміну від першої, а за віком постійний догляд їй теж не положений.

28.03.2023 19:22 733

Консультація виконавця

Богдан Пересада
Адвокат Київ
У сервісі: 2 роки
298 відгуків (297 +) (1 -)
Консультацій: 992
Топ 3 спеціалізації:
  • Військове право
  • Кредити банків
  • Цивільне право

Доброго вечора.

 

Правила виїзду громадян України за кордон регулюються Постановою Кабінету Міністрів України від 27.01.1995 р. № 57 «Про затвердження Правил перетинання державного кордону громадянами України» (далі – Правила).

Постановою Кабінету Міністрів України від 10 вересня 2022 р. № 1044 Правила було змінено, цю постанову оприлюднено 27.09.2022.

Також, було внесено зміни Постановою від 28 жовтня 2022 № 1212.

На сьогодні у Правилах є пункт 2-1, яким встановлено наступне (у частині, що стосується Вашого питання):

«2-1. У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану перетинати державний кордон мають право:

 

особи з інвалідністю за наявності посвідчення, яке підтверджує відповідний статус, або пенсійного посвідчення чи посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до Законів України “Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю”, “Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю”, в яких зазначено групу та причину інвалідності, або довідки для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, за формою, затвердженою Мінсоцполітики (далі - документи, що підтверджують інвалідність);

 

особи, які мають одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи і супроводжують одного із таких батьків для виїзду за межі України, за наявності документів (їх нотаріально засвідчених копій), що підтверджують родинні зв’язки, інвалідність, а також документів, що підтверджують спільне проживання (їх задеклароване або зареєстроване місце проживання (перебування) збігається із задекларованим або зареєстрованим місцем проживання (перебування) їх батьків чи батьків дружини (чоловіка), або здійснення догляду за своїми батьками чи батьками дружини (чоловіка), що підтверджується актом встановлення факту здійснення догляду за одним із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка), або документів (посвідчення, довідки) про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд. Акт встановлення факту здійснення догляду складається на підставі звернення особи з інвалідністю І чи ІІ групи або особи, яка здійснює догляд, до районної, районної у мм. Києві та Севастополі держадміністрації, виконавчого органу сільської, селищної, міської ради із заявою про здійснення особою такого догляду. У випадку, якщо особа з інвалідністю І чи ІІ групи є взятою на облік внутрішньо переміщеною особою, звернення із заявою про здійснення догляду подається за місцем реєстрації фактичного місця проживання такої внутрішньо переміщеної особи. На підставі такого звернення особи з інвалідністю І чи ІІ групи або особи, яка здійснює догляд, районною, районною у мм. Києві та Севастополі держадміністрацією, виконавчим органом сільської, селищної, міської ради не пізніше ніж протягом п’яти робочих днів після надходження заяви складається акт встановлення факту здійснення догляду в довільній формі. Зазначений акт надсилається заявнику або видається особисто за його бажанням;

 

Громадяни України чоловічої статі віком від 18 до 60 років, зазначені в абзацах третьому — сьомому, дев’ятому і десятому цього пункту, які супроводжували осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю, осіб, які потребують постійного догляду, чи дітей, визначених пунктом 22 цих Правил, для виїзду за межі України, зобов’язані повернутися в Україну не пізніше повернення на територію України осіб, яких вони супроводжували.».

Тобто, Ви маєте право на виїзд за кордон як супроводжувач тещі інваліда 2ї групи.

Зверніть увагу, виїхати таким чином Ви зможете без обмеження кількості разів виїзду у якості супроводжувача (відповідне обмеження було скасовано).

При цьому, для виїзду за кордон Вам не потрібно жодних документів від військкомату.

Виїжджати потрібно буде разом із тещею у двох, потім теща зможе сама повернутись та знову виїхати за потреби, Ви також зможете самостійно повернутись.

Водночас, повернутись потрібно буде не пізніше дня повернення на територію України Вашої тещі (прямої відповідальності за таке не повернення законодавство не містить).

 

Будуть необхідні наступні документи:

  1. документи про інвалідність тещі (один або декілька – посвідчення, яке підтверджує відповідний статус, пенсійне посвідчення по інвалідності, посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги по інвалідності, довідка для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу); !для виїзду довідка МСЕК не підходить!
  2. свідоцтво про народження дружини (де теща вписана мамою дружини);
  3. свідоцтво про шлюб з дружиною;
  4. якщо були зміни прізвищ чи імен потрібні будуть документи про це (простіше кажучи – щоб усі прізвища та імена сходилися і було зрозуміло, що це точно ваша дружина, а вона донька своєї мами);
  5. документи, що підтверджують спільне проживання (перебування) (зареєстроване/задеклароване, простіше кажучи – спільна прописка з тещею) – нотаріальні копії паспортів з однаковою пропискою (чи просто їх оригінали з собою) або витяги з реєстру територіальної громади (https://diia.gov.ua/services/vityag-z-reyestru-teritorialnoyi-gromadi ) з однією пропискою. Також, це можуть бути довідки ВПО із спільною адресою.

На жаль, підтвердити спільне проживання іншими документами, як то Акт складений сусідами про факт проживання – не можна. Такі документи прикордонники не будуть брати до уваги, оскільки в наведених вище положеннях Правил перетину кордону мова йде саме про задеклароване або зареєстроване місце проживання (перебування).

АБО

акт встановлення факту здійснення догляду за тещею – Акт встановлення факту здійснення догляду складається на підставі звернення особи з інвалідністю І чи ІІ групи або особи, яка здійснює догляд, до районної, районної у мм. Києві та Севастополі держадміністрації, виконавчого органу сільської, селищної, міської ради із заявою про здійснення особою такого догляду.

На підставі такого звернення особи з інвалідністю І чи ІІ групи або особи, яка здійснює догляд, районною, районною у мм. Києві та Севастополі держадміністрацією, виконавчим органом сільської, селищної, міської ради не пізніше ніж протягом п’яти робочих днів після надходження заяви складається акт встановлення факту здійснення догляду в довільній формі.

Зазначений акт надсилається заявнику або видається особисто за його бажанням.

Порядок видачі Акту регулюється наведеними положеннями Правил перетину кордону. Вони не містять вимоги, що до звернення (заяви) обов’язково потрібно додавати «висновок ЛКК про необхідність постійного догляду», вимога про долучення такого документу відсутня, вимоги долучити саме такий документ є не правомірними.

АБО

документ (посвідчення, довідка) про отримання компенсації (допомоги, надбавки) за догляд за тещею – це якщо оформлено постійний догляд.

 

Тобто, для виїзду за кордон, окрім інших документів, будуть потрібні документи, які підтверджують спільне проживання з тещею або Акт встановлення факту здійснення догляду за тещею.

Простіше всього, щоб була спільна прописка. Наприклад, Ви можете прописати маму дружини до себе.

Інший варіант, більш складний, це оформлення Акту встановлення факту здійснення догляду. Я би радив його розглядати лише якщо варіант із спільною пропискою неможливий.

 

Документи із собою мають бути в оригіналах або нотаріально засвідчених копіях.

Для виїзду за кордон також будуть потрібні закордонні паспорти.

 

Буду вдячний за залишений відгук.

Бажаю Вам всього найкращого!

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram