Успадкував від батька будинок з не оформленою земельною ділянкою.

Успадкував від батька будинок з не оформленою земельною ділянкою 25 соток, тобто в реєстрі тільки будинок. Що робити, спочатку переоформити на себе будинок а потім займатися землею? Сам будинок по суті нічого не вартий (аварійний), цінність має земельна ділянка. З власниками земельної ділянки наврядчи мирно вдасться домовитися. Що робити в такій ситуації? Дякую.

03.04.2023 12:04 664

Консультація виконавця

Ілля Хромець
Юрист
У сервісі: 4 роки
31 відгук (30 +) (1 -)
Консультацій: 107

Доброго дня.

Для того, щоб набути право на земельну ділянку Вам спочатку необхідно отримати свідоцтво про право на спадщину, а саме на будинок.

З оформленням права власності на будинок до Вас переходять права на земельну ділянку, які належали попередньому власнику.

Це принцип єдності юридичної долі земельної ділянки та розташованій на ній нерухомості (будинку, споруди) за яким земельна ділянка слідує за нерухомим майном, яке придбаває особа.

Відповідно до статті 120 Земельного кодексу України у разі набуття права власності на жилий будинок, будівлю або споруду, що перебувають у власності, користуванні іншої особи, припиняється право власності, право користування земельною ділянкою, на якій розташовані ці об'єкти. До особи, яка набула право власності на жилий будинок, будівлю або споруду, розміщені на земельній ділянці, що перебуває у власності іншої особи, переходить право власності на земельну ділянку або її частину, на якій вони розміщені, без зміни її цільового призначення.

Якщо жилий будинок, будівля або споруда розміщені на земельній ділянці, що перебуває у користуванні, то в разі набуття права власності на ці об'єкти до набувача переходить право користування земельною ділянкою, на якій вони розміщені, на тих самих умовах і в тому ж обсязі, що були у попереднього землекористувача.

Крім оформлення спадщини на будинок Вам необхідно підняти документи історії набуття Вашим батьком права на земельну ділянку. Це може бути рішення органу самоврядування про виділення земельної ділянки для будівництва і обслуговування житлового будинку і присадибна ділянка в розмірі 0,25 га. Судячи із розміру 0,25га це будинок в селі, тому інформація також може бути в по-господарських книгах селищної ради.

У будь-якому випадку такі документи про право на користування земельною ділянкою мають існувати, оскільки без виділення земельної ділянки під будинок не можна було б оформити такий будинок у власність, а оскільки будинок існує, то значить перше, що відбувалось – це було рішення про надання такої ділянки у користування під забудову.  

В залежності від того, які документи зберіглися (або вдасться отримати, можливо із архівів) можна вирішити подальший шлях оформлення земельної ділянки та визначення її розміру.

Якщо Ваш батько мав право на користування земельною ділянкою у розмірі 0,25га, то і Ви маєте право на цю земельну ділянку, оскільки до складу спадщини входять усі права та обов'язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті (ст.1218 ЦК України).

Коли Ви станете власником будинку, то ви отримаєте право на оформлення у власність земельної ділянки під цим будинком шляхом приватизації.

З Вашого питання вбачається, що існує спір стосовно земельної ділянки, але не зрозуміло з яких підстав і про яких власників іде мова, і чому власників, якщо будинок, який належав Вашому батьку знаходиться на відповідній  земельній ділянці 0,25га.

Так чи інакше, Ви маєте право на цю земельну ділянку в цілому, але спочатку необхідно оформити право на будинок. Відновити інформацію про отримання батьком земельної ділянки у користування та здійснювати її подальше оформлення на себе.

Якщо є спір щодо земельної ділянки, то може виникнути потреба в судовому захисті права на землю шляхом визнання права на користування ділянкою 0,25га за Вами, як за спадкоємцем, але спочатку оформлення будинку та збір всіх пов’язаних із земельною ділянкою і будинком документів.

 

В разі необхідності правової допомоги звертайтесь

Контакти виконавця: вайбер 0987774076, телеграм https://t.me/Inna_A_1

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram