Чи може військовослужбовець перебувати в бойових діях якщо є довідка обмеженно придатний

Мій брат пройшов лікарську комісію.
-13,5 зір , але вже зробив операцію криcтали вставляли,

немає однієї нирки лівої,

 ліктьовий суглоб правої руки злітає, робили МРТ сказали що потрібно укріпляти кістку ліктьову.

04.04.2023 18:15 797

Консультація виконавця

Ірина і Владислав Леонови
Адвокат
У сервісі: 5 років
246 відгуків (245 +) (1 -)
Консультацій: 793
Топ 3 спеціалізації:
  • Сімейне право
  • Військове право
  • Цивільне право

Доброго дня!

Стосовно вашого питання можемо повідомити наступне 

Військовослужбовці, визнані за рішенням ВЛК обмежено придатними, мають проходити військову службу з певними обмеженнями.

Пункт наказу МОУ № 402 "Про затвердження положення про ВЛК" зазначає, що одночасно з постановою ВЛК в індивідуальному порядку з урахуванням військової спеціальності, займаної посади, віку, роботи, що фактично виконується, пристосованості до неї того, хто пройшов медичний огляд, у постанові у довільній формі вказується, які види служби та роботи протипоказані цій особі.

Отже, у разі проходження ВЛК та встановленні обмеженої придатності, повинні бути зазначені саме ці дані, які визначають характер та специфіку проходження військової служби.

Тобто, вашому брату повинні були прописати у довільній формі детально що він не може робити, наприклад, не може підіймати більше 10 кг, керувати автомобілем і т.п.

Особи, визнані обмежено придатними до військової служби, - непридатні до служби у високомобільних десантних військах, плавскладі, морській піхоті, спецспорудах. Військовослужбовці, визнані обмежено придатними до військової служби, придатні до служби у частинах (підрозділах) забезпечення, військових комісаріатах, установах, організаціях, навчальних закладах.

Таким чином, законодавство не встановлює обмежень не відправляти обмежено придатного військовослужбовця "на нуль" або в зону бойових дій. Вимагати від командування військової частини не виконувати бойові завдання військовослужбовець не може, але брат має право вимагати не виконувати бойові завдання, які протипоказані брату за рішенням ВЛК з врахуванням його фізичного стану здоров’я, військової спеціальності, займаної посади, віку та роботи.

Якщо військова частина, де служить брат приймає участь у бойових діях, то він може написати рапорт на ім'я командира військової частини з проханням перевести в іншу військову частину, яка не приймає участі в бойових діях, та на іншу посаду, враховуючи обмеження, які вказані у висновку військово-лікарської комісії. Для цього потрібно мати відношення з місця бажаного проходження військової служби, яке долучити до рапорту разом з копією довідки ВЛК.

Якщо у Вас є уточнюючі питання, можете написати на електронну пошту , pravoizachita@gmail.com

Будемо вдячні за відгук щодо отриманої консультації.

Успіхів Вам! 

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram