Мобілізація

Доброго дня.

Маю до Вас питання. Поступив до ВУЗу на основі приписного документу,в навчальному закладі сказали щоб не відрахували потрібно військовий або тимчасовий білет(мені 33 роки),пішов військомат,пройшов мед.комісію вручили повістку зказали,що не законно поступив,витяг який я приніс зказали не дійсний маю мати форму 20,а в інституті її не видають без тимчасового білета,мали відправити на навчання в той же день поки я не предявив їм довідку від ректора,що я дійсно ще навчаюсь,мені потім дали повістку явитись 6 березня знаючи,що після півроку якщо я не надам тимчасового білета мене виключать з ВУЗу,при цьому мені на руки тимчасовий білет не видали.Що робити в такій ситуації.Дякую

19.02.2023 13:56 889

Консультація виконавця

Ірина і Владислав Леонови
Адвокат
У сервісі: 5 років
244 відгука (243 +) (1 -)
Консультацій: 788
Топ 3 спеціалізації:
  • Сімейне право
  • Військове право
  • Цивільне право

Доброго дня!

Щодо вашого питання можемо повідомити наступне

У відповідності до абзацу другого частини статті 23 «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти.

Документи, які підтверджують факт навчання: довідка з ВНЗ про  зарахування/навчання (законодавство не містить чіткого посилання на форму довідки), копія або витяг з наказу про зарахування та копія студенського квитка.

Згідно Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» військові квитки видають військомати та отримати його можуть особи, які «вийшли» з призивного віку, що становить 27 років. 

Для того, щоб отримати військовий квиток, потрібно звернутися у військомат за місцем прописки, пройти медкомісію, яка визначить вашу придатність до військової служби, та після цього Вас вже повинні взяти на облік військовозобов’язаних та зняти з обліку призовників.

Отже, враховуючи те, що Ви вже звернулися до військомату, пройшли медогляд, то, для запобігання неправомірних дій з боку військомату, зараз Вам необхідно подати заяву про отримання військового квитка замість приписного та заяву про надання відстрочки від призову під час мобілізації у зв’язку з навчанням. 

Звертатися для отримання військового квитка та відстрочки необхідно виключно в письмовому вигляді. Усні розмови, роз’яснення чи домовленності не мають жодного юридичного значення. Всі дії повинні бути зафіксовані документально, оскільки на усні ваші прохання військомат може не реагувати, тягнути час та не дотримуватись строків, а на письмове звернення закон зобов'язує відреагувати та прийняти відповідне рішення. 

Заяви необхідно подавати у двох примірниках. Один для військомату, другий для Вас, щоб військомат поставив відмітку на вашому примірнику про прийняття Вашої заяви.  Заяву без відмітки про отримання віддавати не потрібно, в скринці для «звернень» також не залишайте. 

Відмовити у прийнятті заяви військомат не має права. Згідно зі ст. 1, 13 Закону України «Про звернення громадян», у Вас зобов’язані прийняти заяву та зареєструвати її.

Якщо військомат відмовляється приймати від Вас заяву або ставити відмітку про її прийняття, Ви можете направити  заяви цінним листом з описом вкладення.

Поштову квитанцію про відправку та опис вкладення необхідно зберігати, щоб можна було поскаржитись у разі неправомірних дій військомату та долучити доказ направлення заяви та її отримання військоматом.

До заяви про надання відстрочки необхідно долучити документи, які підтверджують право на відстрочку, тобто документи про навчання. 

Даля надаємо зразок заяви про надання відстрочки 

До _______РТЦК та СП

_________________

Адреса: _______________

Від: _______________

____року народження

Адреса проживання:

Телефон:

Заява про надання відстрочки

Відповідно до абзацу другого ч. 3 статті 23 «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти.

Я, ________(ПІБ) з ________( Дата) навчаюсь у _________(зазначаєте ВНЗ та форму навчання).

Враховуючи те, що зігдно з нормами законодавства я не підлягаю призову під час мобілізації, прошу надати мені відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації згідно до ч. 3 ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» як здобувачу фахової вищої освіти, у зв’язку із навчанням за денною формою здобуття освіти в університеті____________ що знаходиться_______.

Вказані вище обставини підтверджуються:  довідкою №____від________, копією студентського квитка_______, копією контракту_____(зазначаєте необхідне).

Додатки:

Довідка №____від________
копія студентського квитка_______
копія контракту_____

_____2023р.                                                                                           ________ ___________(підпис, ПІБ)

Якщо у Вас є додаткові або уточнюючі питання, можете написати на ел.пошту pravoizachita@gmail.com

Будемо вдячні за відгук щодо отриманої консультації.

Успіхів Вам!

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram