Уникнення подвійного оподаткування

Доброго дня, ситуація наступна: знаходимось на разі в Канаді, дві персони. Персона 1 за 2022 рік має доходи від працевлаштування в Україні і в Канаді, персона 2 від працевлаштування в Україні і в Австрії (перебувала між Україною та Канадою там). Обоє подали канадську річну податкову декларацію за 2022 рік, в якій були зазначені і доходи з попередніх країн перебування в тому числі. Як стало відомо, Україна задля досягнення уникнення подвійного оподаткування потребує того, щоб документ, що засвідчує доходи з Канади, був надісланий до української податкової служби, а пізніше заповнена і українська річна декларація про доходи фізичних осіб. Задля цього документ спершу повинен пройти процес легалізації, що займає багато часу і таким чином гарантовано унеможливлює подання цих даних до української податкової служби і здання української податкової декларації у відведений термін до 1 травня 2023 року.
В зв`язку з цим виник ряд питань:
• для персони 1: найкращим рішенням в цій ситуації буде подати українську декларацію онлайн вчасно, а необхідну довідку від канадського офіційного органу до українського прислати вже пізніше, після 1 травня? Чи найкращим рішенням будуть якісь інші дії?
• для персони 2: чи є необхідність в подачі до українських компетентних органів будь-якої звітності від Канади, при урахуванні того, що жодного доходу в даній країні ця персона не мала, але всі попередні доходи (з України та Австрії) в тутешній податковій звітності були відображені? Якщо так, то яку назву носить необхідний документ на англійській мові? Чи є в цілях уникнення подвійного оподаткування необхідність отримувати і подавати державній українській податковій службі будь-які документи/звіти від компетентних органів Австрії? Якщо так, то яку назву носить необхідний документ на німецькій мові? Який орган займається його видачею? Яким чином його можна отримати, знаходячись фізично в Канаді?

Дякую.

14.04.2023 23:18 967

Консультація виконавця

Марина Бекало
Адвокат Одеса
У сервісі: 5 років
724 відгука (723 +) (1 -)
Консультацій: 1899
Топ 3 спеціалізації:
  • Податкове право
  • Зовніншньоекономічна діяльність
  • Військове право

Добрий день.

Почну з того, що декларувати доходи в тому числі іноземного походження мають податкові резиденти України (п. 13.3. Податкового кодексу -"надалі- ПКУ"): доходи, отримані фізичною особою - резидентом з джерел походження за межами України, включаються до складу загального річного оподаткованого доходу, крім доходів, що не підлягають оподаткуванню в Україні відповідно до положень цього Кодексу чи міжнародного договору, згода на обов'язковість якого надана Верховною Радою України.

Якщо персона 1 та персона 2 є резидентами України з позиції оподаткування, то відповідно, в них виникає обов'язок звітувати про такі доходи за українським законодавством. З урахуванням, звісно, сплачених податків з таких доходів в іноземній країні ( в країні походження доходів), якщо між Україною та цією іноземною країною є Угода про уникнення подвійного оподаткування. 

П. 13.4. ПКУ: Суми податків та зборів, сплачені за межами України, зараховуються під час розрахунку податків та зборів в Україні за правилами, встановленими цим Кодексом.

Такі суми податків мають зараховуватися під час розрахунків податків ( тобто, одразу з поданням податкової деклараці).

Одразу хочу зазначити про персону 2, якщо він не отримував за 2022 рік доходу іноземного походження, то обов'язку звітувати про такі доходи у нього не виникають. Тому, жодні звіти, декларації з компетентних органів Канади, довідки тощо, персоні -2 в податкові органи України подавати не потрібно, адже він не отримував доходи в цій країні, про що він має звітувати? 

Щодо отриманих доходів персони - 1 в Австрії.

Між Україною та Австрією діє Угода про уникнення подвійного оподаткування, див. за посиланням: Конвенція між Урядом України і Урядом ... | від 16.10.1997 (rada.gov.ua)

Тобто, сплачені податки в Австрії на доходи від заробітної плати, персона -1  маєте право зарахувати під час розрахунку зобов'язань (доходів іноземного походження) в податкових органах України, тобто зменшити суму річного оподаткованого доходу.

За дохід іноземного походження за 2022 податковий рік, персона-1 має прозвітувати до 01 травня 2023р. Сам розрахунок  податкових зобов'язань з урахуванням сплачених податків та зборів в Австрії,  та з документом про сплату податнів в Австрії ( надалі більш детально) Ви маєте одразу при поданні податкової декларації про майновий стан ( див. форму за посиланням: Про затвердження форми податково... | від 02.10.2015 № 859 (rada.gov.ua) 

Декларацію можете подати через електронний кабінет платника податків, див. за посиланням: Електронний кабінет платника (tax.gov.ua) за допомогою КЕП ( електронного підпису).

Щодо алгоритму заповнення декларації (перший лист вказуєте звітний 2022рік, далі свої ідентифікаційні дані, там все зрозуміло). 

В рядку 10.10  вказуєте всю суму отриманого іноземного доходу ( в цьому рядку треба зазначити країну походження- Австрія). Розмір доходу відображаєте в гривні за курсом НБУ, що діяли на момент отримання такого доходу.

В рядку 18 вказуєте суму сплачених податків в Австрії  (в гривні за курсом НБУ), на яку зменшується сума до оподаткування в Україні.

На цю різницю нараховуєте 18% ПДФО та 1,5% Військового збору, та відповідно відображаєте в колонках 6 та 7 рядку 10.10, яка автоматично підтягується в рядок  10 "Загальна сума доходів, які включаються до загального річного оподатковуваного доходу"

Згідно п. 170.11.4. ПКУ: Сума податку з іноземного доходу платника податку - резидента, сплаченого за межами України, не може перевищувати суму податку, розраховану на базі загального річного оподатковуваного доходу такого платника податку відповідно до законодавства України.

Згідно до  п. 6 Інструкції щодо заповнення Декларації: у рядку 18 вказується сума податків, сплачених за кордоном, на яку платник податку має право зменшити суму річного податкового зобов’язання згідно з підпунктом 170.11.2 пункту 170.11 статті 170 розділу IV Кодексу, згідно з яким сума податку з іноземного доходу платника податку - резидента, сплаченого за межами України, не може перевищувати суми податку, обчисленої на базі загального річного оподатковуваного доходу такого платника податку відповідно до законодавства України. Значення рядка 18 не має перевищувати значення рядка 13 декларації;

Згідно п. 170.11.2. ПКУ: У разі якщо згідно з нормами міжнародних договорів, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України, платник податку може зменшити суму річного податкового зобов'язання на суму податків, сплачених за кордоном, він визначає суму такого зменшення за зазначеними підставами у річній податковій декларації.

Що стосується підтверджуючих документів. 

Разом із поданням  Декларації, Ви маєте додати документ ( скан довідки про суму сплачених податків в Австрії), в кабінеті платника обираєте Додаток "F1360102 Довільного формату". В цьому Додатку заповнюєте реквізити документу, назва/номер/дата, та підгружаєте його в систему ( там буде така функція в колонці після реквізитів).

Що це має бути за документ та від якого органу?

Згідно до ст. 3 Конвенції , Термін "компетентний орган" означає:

(i) в Україні: Міністерство фінансів України або його
повноважного представника;
(ii) в Австрії: Федерального Міністра фінансів або його
повноважного представника.
Тобто, довідку про сплачені податки в Австрії має видати Федеральний Міністр фінансів. Вам потрібно самостійно або через свого роботодавця звернутися до цього органу та отримати довідку про сплачені податки за 2022рік.

Згідно до п. 13.5 ПКУ:  Для отримання права на зарахування податків та зборів, сплачених за межами України, платник зобов'язаний отримати від державного органу країни, де отримується такий дохід (прибуток), уповноваженого справляти такий податок, довідку про суму сплаченого податку та збору, а також про базу та/або об'єкт оподаткування. Зазначена довідка підлягає легалізації у відповідній країні, відповідній закордонній дипломатичній установі України, якщо інше не передбачено чинними міжнародними договорами України.

Оскільки між Україною та Австрією немає угоди про правову допомогу, яка б визнавала документи видані в обох державах без додаткової легалізації, то Вам цю довідку треба отримати з апостилем або необхідно легалізувати в посольстві або консульстві України в Австрії. Див. список країн з якими у нас є угода про правову допомогу Роз'яснення щодо застосува... | від 11.05.2010 № 26-26/291 (rada.gov.ua) Австрія до цього списку не входить. А тому, довіку Вам потрібно ще легалізувати, та бажано перекласти на українську мову ( при тому що в законодавстві про переклад нічого не вказується).

Якщо до 01.05. Ви не встигаєте отримати таку довідку, та/або  її легалізувати,  Ви маєте подати в свою податкову заяву про перенесення строку подання податкової декларації до 31 грудня 2023р. 

Згідно до абз. 2 п. 170.11.2. ПКУ: У разі відсутності в платника податку підтверджуючих документів щодо суми отриманого ним доходу з іноземних джерел та суми сплаченого ним податку в іноземній юрисдикції, оформлених відповідно до статті 13 цього Кодексу, такий платник зобов'язаний подати до контролюючого органу за своєю податковою адресою заяву про перенесення строку подання податкової декларації до 31 грудня року, наступного за звітним. У разі неподання в установлений строк податкової декларації платник податків несе відповідальність, встановлену цим Кодексом та іншими законами.

Якщо Ви не можете зробити фізично таку довідку через знаходження в Канаді, Ви можете звернутися за юридичною допомогою ( до юристів) в Австрії, вони Вам цю довідку допоможуть отримати та легалізувати.

Щодо персони-2 будь-ласка проясніть більше ситуацію, якщо не було доходу в 2022 році, то його не потрібно відображати за українським законодавством.

У разі виникнення додаткових питань/уточнень, або щось треба прояснити/щось не зрозуміло, будь ласка звертайтеся marina.bekalo@gmail.com надам допомогу

З повагою,

Адвокат Бекало Марина

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram