Питання, щодо акцизного податку на алкоголь, тютюн

Доброго дня. Плануємо продавати в магазині тютюнові вироби та алкогольні напої в роздріб, пиво, вино , горілка і т.д. Ліцензію отримали. Питання в тому хто має сплачувати акцизний податок постачальник чи продавець, чи можна за згодою сторін.
12.09.2023 10:53 280

Консультація виконавця

Ігор Бутник (ПП АФ "НІКО")
Аудитор
У сервісі: 5 років
59 відгуків (59 +) (0 -)
Консультацій: 213
Топ 3 спеціалізації:
  • Бухгалтерський облік
  • Податкове право
  • Корпоративне право

     Доброго дня!

    Починаючи з 1 січня 2023 року суб’єкти господарювання роздрібної торгівлі (крім тих суб’єктів господарювання, що є виробниками або імпортерами тютюнових виробів, тютюну та промислових замінників тютюну) не є платниками акцизного податку з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі тютюнових виробів, тютюну та промислових замінників тютюну при реалізації таких товарів. Тобто, цей податок сплачується лише виробниками та/або імпортерами, обов'язком же суб'єктів роздрібної торгівлі є лише виконувати обмеження для роздрібних торговців тютюновими виробами: не перевищувати встановлену виробником або імпортером максимальну роздрібну ціну більше, ніж на суму акцизного податку 5%. Наприклад, на пачці зазначено максимальну роздрібну ціну 70 грн., отже, ціна продажу Вами цієї пачки сигарет не може бути більшою за 73,50 грн (=70×1,05).

    Що стосується продажу алкогольних напоїв, то так, саме Ви є платниками 5% акцизного податку з іх продажу. Для цього Ви щомісячно до 20 числа наступного за звітним місяця подаєте декларацію з акцизного податку та ще протягом 10 днів повинні сплатити цей податок. При цьому реалізацію напоїв Ви повинні здійснювати за цінами, не нижчими за встановлені Постановою Кабінету Міністрів України від 30 жовтня 2008 р. № 957 із змінами та доповненнями : https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/957-2008-%D0%BF#Text

    З повагою, Ігор Бутник

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram