Звільнення з військової служби по мобілізації по догляду за батьками

Я склав рапорт на звільнення по догляду за матір`ю,до рапорта додав довідку, що мама потребує догляду, завірену копію паспорта, кода, свідоцва про народження(моє), свідоцво про укладання шлюбу, свідоцтво про смерть батька і довідку про склад сім‘ї. В мене є дві старші сестри, але вони обидві в Поліщі, в Україні залишився лише я і мати. Мені юристи військової частини відповіли, що по рапорту відмова. Аргументуючи це тим що довідка про те що матір потребує догляду видана лише на один рік. Причому рапорт не зареєстрований ніде, офіційної відмови немає. Юрист частини просто в телефоному режимі повідомив мене, що там відмова. Скажіть будь ласка чи можу я звільнитись? І чи законно вони мені відмовили в звільненні. Фото довідки додаю.

22.04.2023 09:58 2045

Консультація виконавця

Ілля Хромець
Юрист
У сервісі: 4 роки
31 відгук (30 +) (1 -)
Консультацій: 107

Доброго дня!

Ви можете звільнитись, а відмова в телефонному режимі є незаконною.

Справа в тому, що Ваш командир можливо і не знає про цей рапорт.

Те що рапорт не зареєстрований – це перша причина відмови в телефонному режимі.

Щодо довідки, то не має значення на скільки видана довідка і те, що довідка видана строком на один рік не може бути підставою для відмови.

Підпункт г) пункту 2 частини 4 статті 26 ЗУ «Про військовий обов’язок і військову службу»  передбачає, що

військовослужбовці, які проходять військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період, звільняються з військової служби на підставах, зокрема,

у зв’язку з необхідністю здійснення постійного догляду за хворою дружиною (чоловіком), дитиною, а також батьками своїми чи дружини (чоловіка), що підтверджується відповідним медичним висновком медико-соціальної експертної комісії або лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я;

Як бачимо, це положення не містить будь-яких вказівок на строк, або ще щось.

Тобто, для звільнення зі служби є достатнім підтвердження того, що Ваша мати потребує постійного догляду і це підтверджується доданою Вами довідкою.

Справа в тому, що факт подання рапорту має бути офіційно зареєстрованим, а коли Ви передаєте цей рапорт через інших осіб, то до командира він не потрапляє і залишається без розгляду.

При цьому, рішення, або відмова мають бути також офіційними на папері, а не по телефону.

Отже, Вам варто направити поштою рапорт із всіма завіреними належним чином документами (довідка про догляд – оригінал) цінним листом з описом вкладеного безпосередньо на ім’я і адресу командира Вашої В/Ч (або попросити дружину відправити) та обов’язково зберегти поштові квитанції.

Крім того, в пункті 213 Положення про проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах України передбачено, що

у разі надходження рапорту від військовослужбовця або заяви від його родичів про дострокове звільнення в запас за сімейними обставинами командир військової частини зобов'язаний надіслати у триденний строк до відповідного територіального центру комплектування та соціальної підтримки за місцем проживання сім'ї військовослужбовця запит для перевірки його сімейного стану.

Тобто, на ім’я і адресу командира Вашої В/Ч може також бути подана (надіслана цінним листом з описом вкладеного з усіма додатками) заява від Вашої мами, або дружини про звільнення Вас зі служби з тих самих підстав.

Рапорт, або заява про звільнення має бути розглянута протягом 16 днів з моменту отримання командиром в/ч.

 

Бажаю успіху!

В разі потреби звертайтесь.

Контакти виконавця: вайбер 0987774076, телеграм https://t.me/Inna_A_1

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram