Договір подобової оренди, підписаний онлайн

1. Чи має юридичну силу договір подобової оренди, підписаний електронно, тобто підпис віглядає так само як і фізичний, але був зроблений на компʼютері, планшеті чи телефоні. По факту це pdf-файл, підписаний рукою на екрані.

2. Яким українським сервісом можна скористатись, щоб обидві сторони (орендар і орендодавець) могли легко підписати цей договір?

3. Як має виглядати договір подобової оренди у 2023? Потрібен готовий договір.

24.04.2023 20:45 708

Консультація виконавця

Добрий день по суті заданих питань.

1.Чи має юридичну силу договір подобової оренди, підписаний електронно, тобто підпис віглядає так само як і фізичний, але був зроблений на компʼютері, планшеті чи телефоні. По факту це pdf-файл, підписаний рукою на екрані.

Згідно частини 2 абзац 2 статті 639 Цивільного кодексу України, договір, укладений за допомогою інформаційно-комунікаційних систем за згодою обох сторін вважається укладеним в письмовій формі. Можливе укладення господарських договорів у спрощеній формі шляхом обміну листами, факсограмами, телеграмами, телефонограмами та іншими засобами електронної комунікації, а також шляхом підтвердження прийняття до виконання замовлення, якщо законом не встановлено спеціальні норми до форми та порядку укладення даного виду договорів. Отже, договір, укладений в електронній формі, вважається таким, що укладений у письмовому вигляді (статті 205, 207 Цивільного кодексу України

Відповідно до частини 1 статті 12 Закону України «Про електронну комерцію» моментом підписання електронної правової угоди є використання:

1) електронного підпису або електронного цифрового підпису відповідно до Закону України «Про електронний цифровий підпис», за умови використання коштів електронного цифрового підпису всіма сторонами електронної правової угоди;

2) електронний підпис одноразовим ідентифікатором, визначеними цим Законом;

3) аналога власноручного підпису (факсимільного відтворення підпису за допомогою засобів механічного або іншого копіювання, іншого аналога власноручного підпису) при письмовій згоді сторін, у якій мають міститися зразки відповідних аналогів власноручних підписів.

ідпис виглядає так само як і фізичний, але був зроблений на компʼютері, планшеті чи телефоні" - такий підпис не є електронним, такий підпис є аналогічним власноручним підписом. Для використання аналогічного підпису (в т.ч. "підпис віглядає так само як і фізичний, але був зроблений на компʼютері, планшеті чи телефоні") необхідно попередньо підписати угоду про використання такого підпису, яку підписати або власноруч або за допомогою електронного цифрового підпису.

Таким чином, договір може вважатися укладеним в електронному вигляді, якщо підписаний електронним цифровим підписом, крім того листування, де один пропонує певні умови, а інший на них погоджується(які підписані ЕЦП або вланоруч(паперовий варіант)) також може визнаватися таким договором за умови відповідності умовам цього договору, які ставляться законодавством(зазначено вище). Для того, щоб договір мав юридичну силу він має бути підписаним належним чином(або електроним цифровим підписом або в паперовому вигляді), звісно є альтернативні варіанти. Перший альтернативний надіслати лист оферту щодо певних умов подобової оренди(або оферти з договором), а друга сторона надсилає листа про прийняття таких умов, але цей варіант для подобової оренди немає сенсу, оскільки листи також повинні бути підписані належним чином. Другий варіант це підписання договору власноруч та відсканувати(теоретично можливо накласти відсканований підпис), відіслати другій стороні,  а друга сторона робить аналогічні дії, однак для того, для того, щоб цей варіант мав значення(оскільки Ви електронна пошта не привʼязана до фізичної особи, а ідентифікувати підпис також неможливо ) можливо привʼязати оплату до номеру та дати договору, але цей варіант не підійде для фізичної особи(не ФОП або юридичної особи), оскільки може звернути увагу банку та податкової в майбутньому.

2. Яким українським сервісом можна скористатись, щоб обидві сторони (орендар і орендодавець) могли легко підписати цей договір?

Можу рекомендувати сервіс "Вчасно" - https://edo.vchasno.ua/app/documents?folder_id=6008 , на сервісі вчасно можливо замовити електроний підпис, але для користування сервісом необхідно реєструватися та мати ЕЦП(КЕП) та сервіс платний(але є безкоштовний пакет з обмеженою кількістю документів).

Також є безкоштовний варіант розробляєте договвір в форматі pdf(без підпису) та кожна сторона підписує свій екземпляр в цьому орматі за допомогою державного сервісу - https://czo.gov.ua/sign . Підписати можливо за допомогою ДІЯ.підпис(скористуватись дія.підпис можливо за наявності ІД картки або закордонного паспорту).

3. Як має виглядати договір подобової оренди у 2023? Потрібен готовий договір.

Напишіть мені на пошту lexfirmgp@gmail.com або за допомогою месенджерів(0951856806) - надішлю Вам зразок договору.

Дякую за звернення, буду вдячний за відгук.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram