У 2013 році мій батько за рішенням суду вступив у право власності житлового будинку. У 2014 році це рішення суду було скасовано, але будинок по сьогоднішній день перебуває у праві власності

У 2013 році мій Батько за рішенням суду вступив у право власності житлового будинку.
У 2014 році це рішення суду було скасовано, але будинок по сьогоднішній день перебуває у праві власності мого батька, тобто вже 9 років, будинок є в державному реєстрі як власність батька. Нещодавно батько загинув.
Питання, чи маю я право на цей будинок, чи можу вступити в спадщину бо фактично як я розумію, власник цього будинку мій батько.
Що робити у цьому випадку. Дякую.

28.04.2023 10:31 459

Консультація виконавця

Ілля Хромець
Юрист
У сервісі: 4 роки
31 відгук (30 +) (1 -)
Консультацій: 107

Доброго дня!

Рішення суду – це правовстановлюючий документ на підставі якого, в даному випадку, в 2013 році у Вашого батька виникає право власності, а в 2014 році – припиняється.

Згідно зі статтею 2 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» державна реєстрація речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень (державна реєстрація прав) - це офіційне визнання і підтвердження державою фактів набуття, зміни або припинення речових прав на нерухоме майно, обтяжень таких прав шляхом внесення відповідних відомостей до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

За змістом наведеної норми державна реєстрація прав не є підставою набуття права власності, а є лише засвідченням державою вже набутого особою права власності, що унеможливлює ототожнення факту набуття права власності з фактом його державної реєстрації.

При дослідженні обставин існування в особи права власності, необхідним є перш за все встановлення підстави, на якій особа набула таке право, оскільки сама по собі державна реєстрація прав не є підставою виникнення права власності, такої підстави закон не передбачає.

Тобто, держреєстрація право власності не встановлює, а от рішення суду – так.

За таким, виходить, що з моменту скасування в 2014 році рішення суду про встановлення право власності, таке право припинилося у Вашого батька, а отже у Вас його теж немає.

Те, що за даними державного реєстру Ваш батько є власником говорить, що ніхто не подавав заяву до держреєстратора  про внесення відомостей за рішенням 2014 року.

Ви можете подати до нотаріуса заяву про вступ у спадщину і, якщо більш ніхто не подасть такої заяви, то враховуючи наявність у Вас рішення суду 2013 року та відомостей в держреєстрі Ви навіть можете спробувати отримати свідоцтво. Але це за умов, якщо ніхто більш не звернеться і ніхто не буде з’ясовувати деталі, адже по суті право власності Вам не належить – є лише реєстрація про нього. Це означає скористатись ситуацією недоліків законодавства, але це дуже хитка конструкція.

Поряд із цим, не зрозуміло, що саме відбувалося з цим будинком взагалі? З ким і чому судився Ваш батько? Чому рішення суду скасовано? Чому ніхто не вносив відомості до держреєстру? Чи має хтось ще інтереси на Ваш будинок? Якщо рішення скасоване, то чому 9 років це нікого не цікавить?

Тобто, дуже багато запитань, які потребують вивчення документів, адже без вивчення Вам можна порадити лише звернутися до юриста саме для цього, бо  з описаного Вами випливає, що Ви або не маєте права на будинок, або неправильно пояснюєте ситуацію в силу відсутності юридичних знань.

Якщо маєте бажання розібратися, або потрібна допомога, звертайтесь.

 

Контакти виконавця: вайбер 0987774076, телеграм https://t.me/Inna_A_1

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram