Забудовник та управляюча компанія примушують підписати завідома невигідний договір з управляючою компанією та у випадку відмови обіцяють розірвати попередній договір купівлі продажу

Необхідна консультація. Забудовник Be The One побудував та здав обʼєкт в експлуатацію. Забудовник розділив будинок на дві секції, житлову та ту в який планується готель. Мої апартаменти знаходяться там де планується відкриватися готель. На жаль, ремонти які здійснив забудовник та умови які почув не відповідають обіцяним, ремонт дешевий зробили і не гарний, а обіцяна оренда плата не в інтересах інвестора.

Забудовник предʼявив договори та кошторис на ознайомлення.
Якщо я відмовлюсь від здачі під їх управління, то управляюча компанія буде стягувати з мене 60грн за м2 та 3000грн за адміністрування та 1000грн за електронний замок.

Із розмов з іншими інвесторами, схоже що вони додали ці умови нещодавно, бо багато хто не захотів підписувати договір, і зараз це виглядає як примус. Бо якщо я не заключу договір з управляючою компанією, то згідно з попереднім договором купілві продажу не зможу отримати апартаменти у власність і вони мають право розірвати попередній договір, якщо відмовлюсь від здачі номера в управління, то платитиму 5.5тис грн тільки за те апартаменти простоюють. Якщо заключу договір оренди, то нематиму жодних прав протягом 3 років.

05.05.2023 10:17 563

Консультація виконавця

Дмитро Дончак
Юрист
У сервісі: 4 роки
711 відгуків (710 +) (1 -)
Консультацій: 1818
Топ 3 спеціалізації:
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право
  • Кредити банків

Добрий день.

1. Щодо примушення підписати невигідний договір:

У відповідності до ч.1 статті 627 ЦК України,  сторони є вільними в укладенні договору, виборі контрагента та визначенні умов договору з урахуванням вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, звичаїв ділового обороту, вимог розумності та справедливості.

Тобто ніхто не має права змушувати Вас укласти невигідний договір. Але необхідно більш детально вивчити попередній договір: які умови розірвання, що там вказано щодо підписання наступних договорів та кошторису тощо.

2. Щодо виявлених недоліків

У відповідності до ч.2 статті 627 ЦК України, в договорах за участю фізичної особи - споживача враховуються вимоги законодавства про захист прав споживачів.

У відповідності до статті 10 Закону України "Про захист прав споживачів", Права споживача у разі порушення умов договору про виконання робіт (надання послуг):

У разі виявлення недоліків у виконаній роботі, на підставі ст. 10 ЗУ "Про захист прав споживачів", Ви  маєте право на свій вибір вимагати:

1) безоплатного усунення недоліків у виконаній роботі у розумний строк;
2) відповідного зменшення ціни виконаної роботи;
3) безоплатного виготовлення іншої речі з такого ж матеріалу і такої ж якості чи повторного виконання роботи;
4) відшкодування завданих йому збитків з усуненням недоліків виконаної роботи своїми силами чи із залученням третьої особи.

Зазначені вимоги підлягають задоволенню у разі виявлення недоліків під час приймання виконаної роботи або під час її виконання, а в разі неможливості виявлення недоліків під час приймання виконаної роботи - протягом гарантійного чи іншого строку, встановленого договором, чи протягом двох років з дня прийняття виконаної роботи у разі відсутності гарантійного чи іншого строку, встановленого законодавством або договором.

Але це все має місце лише за умови, що в договорі дійсно прописані чіткі умови та критерії проведення ремонту. Якщо забудовник обіцяв "виконати гарний ремонт" лише на словах, то Ви не зможете використати норми статті 10.

Ви пишете: якщо я не заключу договір з управляючою компанією, то згідно з попереднім договором купілві продажу не зможу отримати апартаменти у власність - ніхто не має права змушувати Вас підписувати договір з конкретною управляючою компанією. Якщо дійсно так прописано в попередньому договорі, то це є порушення норм законодавства, і можна в судовому порядку визнати певні пункти договору недійсними. Вказане питання врегульоване Законом України «Про житлово-комунальні послуги», Законом України «Про особливості здійснення права власності в багатоквартирному будинку», та постановою КМУ про затвердження «Правил надання послуги з управління багатоквартирним будинком». При цьому Договір між управителем та співвласниками має відповідати типовому договору, затвердженому Кабінетом Міністрів України. 

Якщо Вас не задовольняє договір з управляючою компанією, потрібно надати письмову відповідь забудовнику (своє обгрунтування відмови), з указанням конкретних норм законодавства, порушених забудовником, та доказами порушень. Та наскільки я розумію, у Вас навряд чи вийде владнати конфлікт та відстояти свої права без звернення до суду.

Це загальні теоретичні дані, а більш детально можна буде сказати тільки після ознайомлення з вашими документами (попередній договір, договір з управляючою компанією та ін.).

Якщо щось незрозуміло - пишіть в телеграм (логін @DD9070)

З повагою, Дмитро Дончак.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram