Продовження щодо оплати праці біолога

А якщо такого працівника прийняти на посаду біолога, то  чи можна  такому працівникові нараховувати доплату за вислугу років згідно Постанови КМУ №1418 від 29.12.2009року?
Чи можна такому працівникові нараховувати доплату за шкідливі умови праці 15%, оскільки заклад є інфекційна лікарня?
Чи підлягає такий працівник доплаті згідно Постанови КМУ №2 від 12 січня 2022року (доплата у розмірі 20 000 грн). 

15.05.2023 10:08 829

Консультація виконавця

Андрей Карпенко
Адвокат
У сервісі: 3 роки
144 відгука (144 +) (0 -)
Консультацій: 701

Вітаю!

Оформлення трудових відносин з найманим працівником здійснюється згідно з нормами трудового законодавства. При зарахуванні на посади ураховують положення чинних нормативно-правових актів, для закладів охорони здоров’я - в першу чергу Міністерства охорони здоров'я України щодо права займатися певною діяльністю.

Номенклатура спеціальностей професіоналів з вищою немедичною освітою, які працюють в системі охорони здоров'я (а також Положення про проведення атестації професіоналів з вищою немедичною освітою), затверджено наказом МОЗ України від 12.08.2009 р. №588. Серед таких спеціальностей є «біологія».

Тобто, відповідно до Положення про проведення атестації професіоналів з вищою немедичною освітою, які працюють в системі охорони здоров`я, затвердженого наказом Міністерства охорони здоров`я України від 12.08.2009 №588 посада біолога клініко-діагностичної лабораторії належить до посад професіоналів з вищою немедичною освітою, які працюють в системі охорони здоров`я.

Для роботи на посаді  у особи повинна бути повна вища немедична освіта (спеціаліст, магістр) відповідного напрямку підготовки (спеціальність «Біологія», «Генетика», «Мікробіологія-вірусологія» тощо), та проходження курсів спеціалізації за спеціальностями «Клінічна лабораторна діагностика», «Генетика лабораторна» або «Лабораторна імунологія» (сертифікат спеціаліста з відповідної спеціальності).

Звертаю увагу, що  в Довіднику (Випуск 78) в розділі "ПРОФЕСІОНАЛИ З ВИЩОЮ НЕМЕДИЧНОЮ ОСВІТОЮ МЕДИКО-ЛАБОРАТОРНОЇ СПРАВИ У СФЕРІ ОХОРОНИ ЗДОРОВ'Я" немає спеціальності "Біолог".

Зі спеціалізацією "Клінічна лабораторна діагностика" можна прийняти на роботу тільки на посаду:

ЛАБОРАНТ КЛІНІЧНОЇ ДІАГНОСТИКИ

Врахуйте, що Законом України від 18.12.2020 р. № 1123 внесені зміни до ст. 77 Закону України від 19.11.1992 р. № 2801-XII. У той же час Закон №1123 зобов’язав здійснювати доплати до зарплати професіоналам з вищою немедичною освітою, які працюють у ЗОЗ та безпосередньо зайняті на роботах з ліквідації захворювання на COVID-19.

Як зазначає Мінсоцполітики у листі від 07.02.2019 р. N 21/0/191-19, - відповідно до норм статті 64 Господарського кодексу України стосовно самостійності підприємства щодо визначення своєї організаційної структури, чисельності працівників і штатного розпису роботодавцю надається право самостійно визначати назви посад (професій), що застосовуються у штатному розписі, але ці назви мають відповідати Класифікатору професій.

Охорона здоров'я

ПРОФЕСІОНАЛИ З ВИЩОЮ НЕМЕДИЧНОЮ ОСВІТОЮ МЕДИКО-ЛАБОРАТОРНОЇ СПРАВИ У СФЕРІ ОХОРОНИ ЗДОРОВ'Я

7. ЛАБОРАНТ КЛІНІЧНОЇ ДІАГНОСТИКИ

КВАЛІФІКАЦІЙНІ ВИМОГИ:

Лаборант клінічної лабораторної діагностики:

До 1 вересня 2024 року - вища освіта другого рівня (магістр) спеціальності "Технології медичної діагностики та лікування" галузі знань "Охорона здоров'я" або спеціальності "Біологія" галузі знань "Біологія", спеціалізація за фахом "Клінічна лабораторна діагностика".

Без вимог до стажу роботи. 

ххххххх

МІНІСТЕРСТВО СОЦІАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ ЛИСТ від 28.11.2012 р. N 834/13/155-12

"Щодо стажу роботи для виплати надбавки за вислугу років" .

Департамент заробітної плати та умов праці розглянув лист щодо обчислення стажу роботи медичним працівникам для виплати надбавки за вислугу років.

Постановою Кабінету Міністрів України від 29.12.2009 р. № 1418 (зі змінами) затверджено Порядок виплати надбавки за вислугу років медичним та фармацевтичним працівникам державних та комунальних закладів охорони здоров'я (далі - Порядок).

Дія зазначеного Порядку поширюється на медичних та фармацевтичних працівників, які працюють на зазначених у пункті 3 цього Порядку посадах у будь-яких державних та комунальних установах, закладах, організаціях незалежно від підпорядкування і умови оплати праці яких визначаються відповідно до умов оплати праці працівників державних та комунальних закладів охорони здоров'я, крім посадових осіб державної санітарно-епідеміологічної служби України.

хххххххх

Постанова Кабінету Міністрів України від 29.12.2009 р. № 1418

"Порядок виплати надбавки за вислугу років медичним та фармацевтичним працівникам державних та комунальних закладів охорони здоров'я"

3. Надбавка за вислугу років виплачується керівникам закладів охорони здоров’я, їх заступникам з числа лікарів, заступникам головного лікаря з медсестринства, керівникам структурних підрозділів з числа лікарів, головним медичним сестрам, лікарям усіх спеціальностей, професіоналам з вищою немедичною освітою, що допущені до медичної діяльності в закладах охорони здоров’я, керівникам фармацевтичних (аптечних) закладів, їх заступникам, керівникам структурних підрозділів з числа провізорів і фармацевтів, провізорам усіх спеціальностей, фахівцям з базовою вищою та неповною вищою медичною і фармацевтичною освітою усіх спеціальностей та помічникам ентомолога.

ххххххх

РОЗ’ЯСНЕННЯ ЗАСТОСУВАННЯ ОКРЕМИХ ПОЛОЖЕНЬ ПОСТАНОВИ КМУ ВІД 12.01.2022 № 2 “ДЕЯКІ ПИТАННЯ ОПЛАТИ ПРАЦІ МЕДИЧНИХ ПРАЦІВНИКІВ ЗАКЛАДІВ ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я”

Підпунктом 1 пункту 1 Постанови № 2 установлено, що розмір нарахованої заробітної плати медичним працівникам закладів охорони здоров’я державної або комунальної форми власності за повністю виконану місячну (годинну) норму праці установлюється у межах фонду оплати праці на 2022 рік на рівні не менше 20 000 гривень лікарям (крім лікарів-інтернів) та професіоналам з вищою немедичною освітою, які допущені до медичної діяльності в закладах охорони здоров’я та на рівні не менше 13 500 гривень для посад молодших спеціалістів з медичною освітою (фахових молодших бакалаврів), фахівцям з початковим рівнем (короткий цикл) вищої медичної освіти, першим (бакалаврський) рівнем вищої медичної освіти і магістрів з медсестринства.

Тобто Постановою № 2 медичним працівникам гарантується мінімальний розмір нарахованої заробітної плати.

В суму нарахованої заробітної плати включаються всі структурні складові заробітної плати, установлені працівникові згідно з діючими умовами оплати праці, а саме:

основна заробітна плата (встановлюється у вигляді тарифних ставок (посадових, місячних окладів);

додаткова заробітна плата (включає доплати, надбавки, гарантійні і компенсаційні виплати, передбачені чинним законодавством,

зокрема, додаткова доплата у розмірі до 300 відсотків заробітної плати (посадового окладу /з підвищеннями/ з урахуванням передбачених законодавством обов’язкових доплат та надбавок відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 23.03.2020 № 246 “Деякі питання оплати праці медичних та інших працівників, які безпосередньо зайняті на роботах з ліквідації гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненоїкоронавірусом SARS-CoV-2” (зі змінами);

премії, пов’язані з виконанням виробничих завдань і функцій);

          інші заохочувальні та компенсаційні виплати (виплати у формі винагород за підсумками роботи за рік, премії за спеціальними системами і положеннями).

Для забезпечення фінансування розмірів заробітної плати медичним працівникам Постановою № 2 внесено зміну у додаток 3 до Типової форми договору про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 25 квітня 2018 р. № 410 “Про договори про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій” відповідно до якої надавач медичних послуг зобов’язаний протягом строку дії договору відповідно до законодавства забезпечувати виплату заробітної плати медичним працівникам закладів охорони здоров’я державної або комунальної форми власності у розмірі не меншому, ніж передбачено Постановою № 2.

Розмір нарахованої заробітної плати медичним працівникам закладів охорони здоров’я державної або комунальної форми власності, передбачений підпунктом 1 пункту 1 постанови № 2, включає в себе обов’язкові податки та платежі згідно з законодавством України.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram