Самостійний виїзд за кордон (батько дружини інвалід 2 гр)

Батько моєї дружини інвалід 2 групи. Батько дружини проживає з матір`ю дружини, окремо від мене, але в одному населеному пункті. Чи маю я право на самостійний виїзд за кордон? Якщо так, то які документи мені для цього потрібні? Можливо маєте якісь практичні рекомендації

30.05.2023 15:19 766

Консультація виконавця

Ірина і Владислав Леонови
Адвокат
У сервісі: 5 років
245 відгуків (244 +) (1 -)
Консультацій: 789
Топ 3 спеціалізації:
  • Сімейне право
  • Військове право
  • Цивільне право

Доброго дня!

Стосовно вашого питання можемо повідомити наступне

Під час дії воєнного стану виїхати за кордон мають право чоловіки, які не підлягають призову під час мобілізації.

Перелік осіб, які не підлягають мобілізації, визначено статтею 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію». Зокрема, які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи.

Отже, наявність у вашої дружини батька з інвалідністю II групи дає Вам право на відстрочку від мобілізації.

Що стосується виїзду за кордон з цієї підстави, то відповідно до Правил перетинання державного кордону громадянами України, які затверджено Постановою КМУ від 27 січня 1995 р. № 57, під час правового режиму воєнного стану можуть виїхати за кордон військовозобов’язані, які мають одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи і супроводжують одного із таких батьків для виїзду за межі України за наявності відповідних документів.

Ви маєте право на перетин кордону, але первинно як супроводжуюча особа батька дружини. Якщо говорити про самостійний перетин кордону, то він також можливий, але після того, як Ви спочатку разом з батьком виїдете за кордон.

Відповідно до зазначених Правил перетинання державного кордону № 57, виїзд за межі України громадян України чоловічої статі віком від 18 до 60 років може здійснюватися самостійно без осіб з інвалідністю на підставі довідки про перебування таких осіб з інвалідністю на консульському обліку.

Громадяни України чоловічої статі віком від 18 до 60 років,  які супроводжували осіб з інвалідністю, зобов’язані повернутися в Україну не пізніше повернення на територію України осіб, яких вони супроводжували.

Отже, якщо батько дружини взагалі не виїде за кордон разом з Вами, то перетнути кордон лише з підстави наявності у Вашої дружини батька із числа осіб з інвалідністю II групи неможливо.

Якщо перший раз Ви разом з батьком перетнете кордон, як супроводжуюча особа людини з інваілдністю, і після цього батько встане за кордоном на консульський облік, то Ви будете мати можливість повернутися до України і вже у другий раз виїхати за кордоном самостійно без фізичної пристуності з вами батька при наявності довідки з консульства про облік батька за кордоном.

При первинному перетині кордону, як супроводжуюча особа, необхідно мати при собі документи по інвалідності батька дружини, документи, що підтверджують родинні зв’язки (свідоцтво про народження дружини, свідоцтво про шлюб) та документи, що підтверджують спільне проживання.

Якщо супроводжуюча особа та особа з інвалідністю мають однакове зареєстроване місце проживання (прописку), то факт спільного проживання підтверджується наявністю штампа в паспорті про прописку (якщо паспорти старого зразака). При наявності ID-картки прописка підтверджується Витягом про місце проживання.

Якщо прописка різна, як у Вашому випадку, то потрібно мати акт встановлення факту здійснення догляду за батьком дружини. Акт встановлення факту здійснення догляду складається на підставі звернення особи з інвалідністю I чи II групи або особи, яка планує виїзд за кордон,  із заявою про здійснення особою такого догляду до органу місцевого самоврядування.  На підставі такого звернення виконавчим органом не пізніше ніж протягом п’яти робочих днів після надходження заяви складається акт встановлення факту здійснення догляду в довільній формі. Зазначений акт надсилається заявнику або видається особисто за його бажанням.

При перетині кордону самостійно потрібно буде мати усі зазначені вище документи плюс довідка про перебування осіб з інвалідністю на консульському обліку.

Таким чином, для виїзду за кордон Вам в будь якому випадку треба спочатку перетнути кордон разом з батьком дружини. Після він може повернутися в Україну самостійно. Стосовно термінів перебування за кордоном, які зазначені у Правилах перетину кордону - "зобов’язані повернутися в Україну не пізніше повернення на територію України осіб, яких вони супроводжували", то наразі відповідальності за порушення вказаного правила законодавством не встановлено.

Якщо батько за кордоном встане на консульський облік і при цьому залишиться за кордоном, Ви можете самостійно перетинати кордон в подальшому, тобто повертатися в Україну та знову виїзджати необмежену кількість раз. Але, якщо після виїзду за кордон та оформлення консульського обліку батько повернеться в Україну, то при необхідності Вам повернутися до України та виїхати знов, як мінімум  можуть відмовити в повторному виїзді, оскільки особа з інвалідністю, яку Ви супроводжували, вже не буде перебувати за кордоном. 

Отже, Ви безперечно маєте право на відстрочку від мобілізації з підстави наявності у батька дружини інвалідності 2 групи. А право виїзду за кордон залежить від дотримання порядку та умов перетину кордону - перший раз виключно разом з батьком, другий раз можно самостійно з врахуванням зазначених нюансів. 

Якщо у Вас є додаткові або уточнюючі питання, можете написати на ел.пошту pravoizachita@gmail.com

Будемо вдячні за відгук щодо отриманої консультації.

Успіхів Вам!

Якщо подобається, тисни кнопку
  • Дмитро
    Дмитро
    1 рік

    Ваша інформація допомогла пройти кордон. Знати свої права дуже важливо. Дякую. Вам для досвіду — посвідчення інваліда не потрібно, достатньо пенсійного посвідчення, де вказана група

    Побачити вiдповiдь на вiдгук
    • Адвокат Ірина і Владислав Леонови, фото
      Адвокат
      У сервісі: : 5 років
      245 відгуків (244 +) (1 -)
      Залишив коментар: : 25.06.2023 10:08

      Доброго дня! Дякуємо за відгук. Для перетину кордону необхідно мати один із перерахованих документів по інвалідності: посвідчення інваліда або пенсійне посвідчення, або довідку про отримання пільг. Тобто, в залежності від обставин у особи з інвалідністю є один із зазначених документів, який підтверджує факт інвалідності

Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram