Супровід дружини-інваліда для виїзду за кордон

Доброго дня! Якщо особа щойно звільнилась з ЗСУ і має намір виїхати за кордон супроводжуючи дружину, яка має 3 групу інвалідності які нюанси можуть бути при перетині кордону? До ТЦКСП за приписом особа прибула. Справа з ВЧ прибуде хто зна коли і військовий квиток будуть робити довго. Чи потрбіно спочатку чекати отримання військового квитка, потім оформлювати відстрочку і т.д. ? Які документи необхідні? Дякую.

31.05.2023 21:52 526

Консультація виконавця

Андрей Карпенко
Адвокат
У сервісі: 3 роки
144 відгука (144 +) (0 -)
Консультацій: 700

Вітаю!

ВИ МАЄТЕ ПРАВО НА ПЕРЕТИН КОРДОНУ. 

ДОЗВОЛУ З ВІЙСЬКОМАТУ, АБО НАЯВНОСТІ ПРИ СОБІ ВІЙСЬКОВО-ОБЛІКОВИХ ДОКУМЕНТІВ ПОСТАНОВОЮ КАБІНЕТУ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ #57 НЕ ПЕРЕДБАЧЕНО.

КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИПОСТАНОВА

від 27 січня 1995 р. N 57

Київ

Про затвердження Правил перетинання державного кордону громадянами України

2-1.

особи, які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю і супроводжують таких дружину (чоловіка) для виїзду за межі України, за наявності документів (їх нотаріально засвідчених копій), що підтверджують родинні зв'язки, інвалідність;

ххххх

ПЕРЕПРОШУЮ, НАДАЛІ ВІДПОВІДЬ БУДЕ РОСІЙСЬКОЮ МОВОЮ (ЗА ПОТРЕБИ ПЕРЕКЛАДУ) - МЕНІ ТАК ЗРУЧНІШЕ ДОНЕСТИ СУТНІСТЬ ВАШІХ ДІЙ.

Для выезда с женой, инвалидом 3 группы, Вам нужны паспорта, Ваши и жены, свидетельство о браке и документы о ее инвалидности. При этом учтите, что в данном случае справка МСЕК для подтверждения инвалидности не годится. Для военкомата она годится, а вот для выезда за границу – нет.

Для подтверждения инвалидности жены согласно п. 2-1 вышеуказанного постановления КМУ Вас нужно иметь или ее удостоверение инвалида с указанием группы, или пенсионное удостоверение с указанием группы, или удостоверение, подтверждающее назначение социальной помощи в соответствии с Законами Украины "О государственной социальной помощи лицам с инвалидностью с детства и детям с инвалидностью", "О государственной социальной помощи лицам, не имеющим права на пенсию, и лицам с инвалидностью", в которых указано группу и причины инвалидности, или справку для получения льгот лицами с инвалидностью, не имеющими права на пенсию или социальную помощь. Данную справку нужно получать в УСЗН по месту проживания инвалида.

Никаких оформлений уходов или совместной регистрации для выезда с женой, инвалидом 3 группы, закон не требует. Однако, учитывая, что пограничники не всегда разбираются в основаниях для выезда, лишним не будет, если у Вас еще будут при себе и документы о совместной регистрации. Но это не обязательно.

ххххххх

В РАЗІ ВІДМОВИ ПРИКОРДОННИКАМИ ВАМ В ПЕРЕТИНІ КОРДОНУ,  ЦЕ РІШЕННЯ ТРЕБА ОСКАРЖУВАТИ. 

Чоловіки, які мають відстрочку або інші поважні причини, які дозволяють перетнути кордон, мають мати при собі відповідні документи. 

Важливо розуміти, що остаточне рішення про дозвіл ухвалюватиметься в пункті пропуску представниками Державної прикордонної служби України за результатами вивчення всіх документів та з’ясування усіх обставин і фактів. Тому навіть за наявності усіх офіційних і правильно оформлених документів, чоловік може почути відмову. 

Рішення оскаржити можна, основна умова — така відмова має бути складена у письмовій формі

Річ у тім, що наявність оформленого акту відмови надасть особі можливість оскаржити в адміністративному порядку або у порядку адміністративного судочинства. 

Є декілька способів, які дозволяють оскаржити відмову прикордонників на виїзд з України, а саме:  

1. Подання скарги до головного органу Державної прикордонної служби, який видав рішення про відмову в перетинанні кордону. 

2. Подання позову до окружного адміністративного суду про визнання дій прикордонної служби протиправними щодо відмови в перетинанні кордону. 

Обидва варіанти мають як плюси, так мінуси. Перший — простіший, швидший (термін для подання скарги до Державної прикордонної служби становить 30 днів з моменту її отримання) та безкоштовний (не сплачується збір за її розгляд). Проте він не завжди ефективний. 

Тому, якщо перший варіант не спрацює, можна вдатися до другого. Але треба бути готовим до того, що термін подання скарги до суду складає 6 місяців з моменту отримання рішення про відмову на виїзд. Потрібно сплатити судовий збір та запастися терпінням — розгляд справи може тривати від двох місяців. Ще місяць може піти на набрання рішенням суду чинності, і це у разі, якщо воно не буде оскаржено.

Окрім цього, може знадобитися супровід юриста для того, щоб усі документи та процесуальні акти були правильно оформлені. А це ще додаткові витрати. 

Як правильно подати скаргу до головного органу Державної прикордонної служби

Скарга подається письмово та впродовж одного місяця з моменту видачі відмови.

У скарзі слід зазначити: 

  • контактні дані;
  • на якому пункті пропуску вам відмовили у виїзді;
  • які були для цього підстави.

До заяви слід додати документи, які підтверджують ваше право на перетин державного кордону. 

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram