Питання про проходження медкомісії обмежено придатному

Вітаю ! Якщо у мене в тимчасовому посвідченні військовозобов`язаного написано обмежено придатний стаття 64в, чи повинен я заново у військкоматі проходити комісію або вони будуть приймати рішення, ґрунтуючись на тому, що написано було в 2020 році, коли я отримав це посвідчення? (повторний огляд призначений на 2025 рік)

02.06.2023 02:28 1627

Консультація виконавця

Андрей Карпенко
Адвокат
У сервісі: 3 роки
145 відгуків (145 +) (0 -)
Консультацій: 720

Вітаю!

В Україні правила оцінки стану здоров’я військовозобов'язаних, резервістів та призовників здійснюється за Наказом № 402 про Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних силах України. Він стосується строковиків під час весняного та осіннього призову і військовозобов'язаних та резервістів під час загально чи часткової мобілізації.

Законодавством України встановлено три категорії непридатності до військової служби:

  • обмежено придатний;
  • непридатний до військової служби у мирний час, але обмежено придатний у воєнний час;
  • непридатний до військової служби з виключенням з військового обліку.

Усі чоловіки, віком від 18 до 60 років, можуть отримати повістки від територіального центру комплектування та соціальної підтримки (військкоматів), які направляють їх на проходження обстеження військово-лікарської комісії (ВЛК). 

Загалом висновок ВЛК дійсний 12 місяців. Під час воєнного стану повторну медкомісію проходять навіть ті, хто пройшов її планово незадовго до мобілізації. За цей період обставини могли змінитися і людина, яку визнавали раніше придатною, може, наприклад, тепер мати причини для відстрочення чи навпаки.

Висновок: ТЦК мають призначити нову ВЛК для військовозобов'язаного в разі, якщо від часу останнього проходження ВЛК минуло 12 місяців.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram