Після сплати кредиту борг в кредитній історії залишвся зі статусом "проданий", хоча кредитор повідомив що борг закритий

Після сплати кредиту борг в кредитній історії залишвся зі статусом "проданий", хоча кредитор повідомив що борг закритий
в 2020 році закрив кредит в установі "Манівео", кредитор повідомив що кредит закритий. нещодавно отримавши файл з кредитною історією на ресурсі ubki.ua виявилось що саме цей кредит має статус "проданий" через це Загальна поточна прострочена заборгованість показує що я маю активний кредит.
за весь цей час мене не інформували та не намагалися ніяк сконтактувати с приводу цього боргу.
питання: чи не може бути це помилкою в реєстрі? як мені позбутися цього кредиту? що робити в таких випадках?
додатково цікавить чи є моливість підвищити кредитний рейтинг, які можуть бути гарантовані варіанти, та як скористатися такою послугою?

15.06.2023 00:03 1887

Консультація виконавця

Дмитро Дончак
Юрист
У сервісі: 4 роки
734 відгука (733 +) (1 -)
Консультацій: 1859
Топ 3 спеціалізації:
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право
  • Кредити банків

Добрий день. 

УБКІ формує дані на підставі інформації, що нпдадають кредитори. Тому якщо статус кредита "проданий", і він активний, то це означає що проблема не в УБКІ, а в тій організації яка надала таку інформацію. 

Тепер розглянемо можливі варіанти - чому так сталося і що можна зробити:

1. Манівео при формуванні списків помилково передало в УБКІ інформацію про ваш кредит. В такому разі достатньо написати заяву, вказати номер договору, прикріпити копію квитанції про оплату боргу, і просити Манівео надати довідку про закриття кредиту. Якщо дійсно сталася помилка, то на протязі 30 днів Манівео відреагує на листа, і надішле вам довідку про закриття кредиту. Далі цю довідку надішлете в УБКІ, і питання буде закрите.

2. Існує ймовірність, що Ви сплатили борг вже в той час, коли кредит було продано. В такому разі кошти по кредиту отримав первісний кредитор (Манівео), в той час як останній кредитор, що отримав права вимоги за вашим кредитом, не бачить цих грошей і тому надає в УБКІ інформацію про кредит як неоплачений. В основному Манівео переуступають права вимоги по кредитам таким організаціям: Таліон Плюс (які потім перепродують в Онлайн Фінанс), ЄАПБ, і останнім часом Кредит-Капітал. 

Отже, на ваш лист Манівео надасть відповідь з указанням фінансової компанії, якій вони переуступили борг по вашому кредиту. В такому випадку вам потрібно буде зв'язатись зі мною, і я поясню алгоритм дій. 

3. Існує також ймовірність, що на момент вашої оплати борг по кредиту вже збільшився (за рахунок щоденного нарахування процентів), а тому ваша оплата пішла не на закриття кредиту, а на погашення заборгованості з оплати процентів. Отже, борг залишився, і через деякий час Манівео переуступило права вимоги одній із вищезгаданих організацій. При цьому борг не тільки залишився, а ще й збільшився.

Це найгірший варіант із всіх можливих, але навіть в такому випадку ще не все втрачено.

Щодо того факту, що Манівео повідомляди вас про закриття кредиту: це була усна інформація, тому до неї слід відноситись критично. Особливо якщо мова йшла про якусь акційну пропозицію щодо пільгового закриття кредиту. В такому разі слід вимагати спочатку гарантійний лист: там чітко вказано, яку суму треба сплатити, в який період, скількома платежами, і також вказано, що при виконанні всіх умов кредит буде закрито. На гарантійному листі обов'язково повинна бути печатка та підпис директора.  

Проблема в тому, що Манівео нікому не надає гарантійний лист, і пропонує вірити на слово. Такі листи видає тільки Таліон. При цьому вони не обдурюють, і вірити можна навіть гарантійному листу, надісланому на електронну пошту. Сам кредит з ними можна закрити навіть за пів тіла. Але це так, інформація для вас на майбутнє.

Я залишу свою ел.пошту ddmitr@ukr.net - маякніть мені, я скину зразок заяви. Відправите в Манівео, і по отриманій відповіді будемо розуміти- як діяти далі. Також можете написати мені в телеграм (мій логін в телеграм @DD9070 ).

З повагою, Дмитро Дончак. 

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram