Сплата простроченого кредиту під час воєнного стану

Мене звати Дар`я. Я з окупованого міста Рубіжне Луганської області. Місто окуповане з березня 2022 року по теперішній час. Я була змушена виїхати за кордон в квітні 2022 року, через окупацію, інтенсивні бої в місті.
Маю заборгованість з виплати кредиту у Приватбанку 48 тис. грн. (тіло кредиту та нараховані відсотки). Деяка сума була знята з рахунку впродовж березня 2022 року. 05. 09.2023 року отримала лист від Приватбанку з досудовою вимогою виплатити впродовж трьох днів всю суму або оформити реструктуризацію боргу. Якщо з мого боку не буде ніяких дій, банк погрожує подасти до суду, зі стягненням з мене кредиту, штрафів, судових витрат і з внесенням мене до реєстру неплатників. Також накладення арешту на моє майно. Чи правомірно це на час воєнного стану? Які наслідки можуть бути у мене? Наразі не маю змоги виплачувати кошти.

07.09.2023 20:34 388

Консультація виконавця

Дмитро Дончак
Юрист
У сервісі: 4 роки
734 відгука (733 +) (1 -)
Консультацій: 1859
Топ 3 спеціалізації:
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право
  • Кредити банків

Добрий вечір.

Дійсно, так як зараз Ви не можете повернути кошти, то Приватбанк невдовзі подасть на вас позов до суду. 

Щодо погроз банку: якщо суд задовольнить позовні вимоги банку, то після набрання рішенням суду законної сили (через 30 днів) банк передасть документи до виконавчої служби. Виконавча служба відкриє виконавче провадження, внесе вас до реєстру божників, та накладе арешт на ваші банківськи картки. 

Під час дії воєнного стану можна подавати в суд на боржників, можна відкривати виконавче провадження на підставі рішення суду, можна арештовувати банківські рахунки та майно. 

Щодо накладення арешту на майно: навіть якщо і не винесуть постанову про арешт майна, то все рівно Ви не зможете нічого продати або подарувати - нотаріус не зможе оформити угоду із-за вашого перебування в реєстрі боржників. 

В той же час, Приватбанк дуже часто нараховує відсотки, які не передбачені договором, і таким чином завищує остаточну суму заборгованості. Тому в багатьох випадках вдається істотно зменшити суму позовних вимог. Але для цього необхідно подавати відзив на позовну заяву. А для подання відзиву необхідно попередньо ознайомитися з позовною заявою та додатками до неї. Ви перебуваєте за кордоном, отже не зможете отримати матеріали справи в друкованому вигляді. Тому вам потрібно зареєструватися в системі "електронний суд" за посиланням https://id.court.gov.ua Після цього, в разі подання банком позовної заяви вам прийде повідомлення на адресу електронної пошти, вказаної вами при реєстрації. Там же, в електронному суді, можна буде ознайомитися з матеріалами справи, після чого подати відзив (також в електронному вигляді).

Також можна періодично моніторити себе на сайті "Судова влада України" за посиланням https://court.gov.ua/fair/ в розділі "Сторона по справі" потрібно ввести свої ПІБ, і будете знати про всі судові справи за вашою участю.

За більш детальними роз'ясненнями пишіть мені на ел.пошту ddmitr@ukr.net або в телеграм - мій логін @DD9070

  З повагою, Дмитро Дончак.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram