Відстрочка від призиву на строкову службу

Являюсь студентом 4-го курсу університету у формі денного навчання, мені 21 років, до моменту настання 25-ти (27-ми) років планую отримувати другу освіту з цілью відсрочки від призиву на строкову службу, питання полягає в тому, чи дає друга освіта відсрочку від призиву на строкову службу як де-юре так і де-факто, чи може військомат відмовитися давати відсрочку побачивши, що громадянини отримує другу освіту?

17.06.2023 15:14 487

Консультація виконавця

Дмитро Дончак
Юрист
У сервісі: 4 роки
741 відгук (740 +) (1 -)
Консультацій: 1879
Топ 3 спеціалізації:
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право
  • Кредити банків

Добрий день. 

Вирішуючи питання щодо можливості надання відстрочки від мобілізації, військкомат керується Законом України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію". У відповідності до статті 23 цього закону, не підлягають мобілізації особи, які здобувають освіту за денною або дуальною формами навчання. В законі нічого не сказано про першу/другу/третю освіту. Вказано чітко і ясно: відстрочка для студентів денної форми навчання. Отже, навіть якщо поступити на навчання, маючи за плечами три вищих освіти, то все рівно військкомат зобов'язаний надати довідку про відстрочку від мобілізації. 

Але на всякий випадок, щоб перестрахуватися від самих неймовірних негативних ситуацій, раджу наступного разу зробити таким чином:

1. Пишете заяву про надання відстрочки в зв'язку з навчанням на денній формі. Заява складається в довільній формі. В кінці заяви пишете слово "Додатки:" і вказуєте перелік тих документів що надсилаєте разом з заявою. Це повинні бути:

- копія паспорту;

- копія коду;

- копія приписного;

- копія наказу про зарахування на навчання (або інший документ що підтверджує факт зарахування).

Потім пишете "оригінали документів зобов'язуюсь надати при особистому відвідуванні ТЦК". Далі ставите дату, ПІБ та підпис.

2. Заяву з копіями додатків надсилаєте в ТЦК Укрпоштою, цінним листом із описом вкладення з кур'єрською доставкою. Квитанцію Укрпошти і другий екземпляр опису вкладення зберігаєте.

3. Як отримаєте повідомлення про вручення листа- можете брати оригінали і йти до військкомату. 

В разі виникнення проблем (наприклад, замість довідки про відстрочку від мобілізації вам вручають повістку на відправку, або просто не бажають видавати довідку про відстрочку від мобілізації,  видумуючи різні причини) - дзвоните на гарячу лінію міноборони 0-800-50-04-42 і реєструєте скаргу на протиправні дії працівників військкомату. Також можна написати письмову скаргу в Міноборони. До скарги окрім копії документу про зарахування на навчання прикріпите копії квитанції Укрпошти і опису вкладення (якщо вручать повістку - то ще й копію цієї повістки прикріпите).

Але я сподіваюсь що до скарг діло не дійде, і все у Вас буде добре, отримаєте відстрочку від мобілізації. 

Якщо щось незрозуміло або залишилися питання- пишіть на пошту ddmitr@ukr.net 

З повагою, Дмитро Дончак. 

 

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram