Розбещення неповнолітньої

Виявив на телефоні своєї 15-річної дочки листування у месенжері з повнолітнім. Судячи з переписки йому 20 років і він точно знає що їй 15.
Вже достить давно він регулярно в явному вигляді описує що б він хотів з нею зробити, у подробицях описуючи статеві акти. Також схиляє її до того, щоб для цього вона приїхала до нього в інший населений пункт, але крім цього ніяких дій не здійснює (не купує квитки, не пропонує на них гроші і т.п.)
Питання в тому, чи можна за таке притягнути до відповідальності, чи це ще "не тягне" на відповідальність? І якщо можна то яких заходів мені треба вжити?
Друге питання мабуть риторичне, але чи займаються правоохоронні органи такими справами?
Є його ПІБ, фото, профілі соцмереж, тобто для них знайти - не проблема, але знову ж таки - це якщо має місце злочин.
20.06.2023 00:26 554

Консультація виконавця

Ілля Хромець
Юрист
У сервісі: 4 роки
31 відгук (30 +) (1 -)
Консультацій: 107

Доброго дня.

В описаній Вами ситуації вбачаються ознаки злочину передбачені ч.1 статті 156-1 Кримінального кодексу України.

Для захисту своєї дитини Вам необхідно звернутись із заявою (повідомленням) про вчинення злочину передбаченого статтею 156-1 ККУ до правоохоронних органів (поліції, прокуратури) з проханням відкрити кримінальне провадження та притягти до відповідальності ПІБ правопорушника.

У заяві слід зазначити всю відому Вам інформацію про цю особу. Також до заяви варто додати зроблені Вами скріншоти з телефону про всі пропозиції та описи сексуального характеру, а також всі відомі Вам його данні із соцмереж (скріни фото, профілю, тощо).

Заяву бажано подавати в двох екземплярах для отримання реєстраційного номеру заяви на Вашому екземплярі, або можна надіслати поштовим рекомендованим листом. Проте, в таких випадках краще звертатись із заявою та всім наявним у Вам доказовим матеріалом безпосередньо до поліції, або до прокуратури, саме ці органи займаються такими справами.

Зазначеною статтею 156-1 Кримінальним кодексом України передбачена відповідальність за домагання дитини для сексуальних цілей.

Дитиною є бідь-яка особа віком до 16 років.

Домагання – це підкріплена реальною спробою пропозиція про особисту зустріч або зустріч із відео зв’язку для статевої взаємодії або створення порнографічних матеріалів, яка може передаватися будь-яким способом: усно, письмово, по телефону, через повідомлення в інтернеті, а також за особистого контакту.

Злочин за цією статтею вважається завершеним у момент, коли збігаються 2 умови, а саме 1) дитина отримала пропозицію побачитися; 2) винний зробив хоча б одну дію для здійснення зустрічі.

За частиною першою статті 156-1 Кримінального кодексу України,

пропозиція зустрічі, зроблена повнолітньою особою, у тому числі з використанням інформаційно-телекомунікаційних систем або технологій, особі, яка не досягла шістнадцятирічного віку, з метою вчинення стосовно неї будь-яких дій сексуального характеру або розпусних дій, у разі якщо після такої пропозиції було вчинено хоча б одну дію, спрямовану на те, щоб така зустріч відбулася, -

карається обмеженням волі на строк до трьох років або позбавленням волі на той самий строк, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

При цьому, під зустріччю в цій статті слід розуміти, у тому числі, зустріч, проведення якої передбачає використання інформаційно-телекомунікаційних систем або технологій.

За частиною другою зазначеної статті пропозиція зустрічі, зроблена повнолітньою особою, у тому числі з використанням інформаційно-телекомунікаційних систем або технологій, неповнолітній особі з метою втягнення її у виготовлення дитячої порнографії, якщо після такої пропозиції було вчинено хоча б одну дію, спрямовану на те, щоб така зустріч відбулася, -

карається позбавленням волі на строк від двох до п’яти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

При цьому, під дитячою порнографією в цій статті та статті 301-1 цього Кодексу слід розуміти зображення у будь-який спосіб дитини чи особи, яка виглядає як дитина, у реальному чи змодельованому відверто сексуальному образі або задіяної у реальній чи змодельованій відверто сексуальній поведінці, або будь-яке зображення статевих органів дитини в сексуальних цілях.

За частиною третьою, дії, передбачені частинами першою або другою цієї статті, вчинені повторно або за попередньою змовою групою осіб, або щодо малолітньої особи, -

караються позбавленням волі на строк від трьох до шести років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Отже, готуйте заяву та доказовий матеріал і звертайтесь до правоохоронних органів.

В разі необхідності правової підтримки, або іншої допомоги, звертайтесь.

Контакти виконавця: вайбер 0987774076, телеграм https://t.me/Inna_A_1

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram