Примусити ОСББ до активних дій щодо порушників рішень Обʼєднання

Метою створення Обʼєднання (згідно зі Статутом) є забезпечення і захист прав співвласників, дотримання ними своїх обовʼязків. Згідно із «правилами добросусідства», прийнятими на загальних зборах відповідно до Статуту, по території будинку можна водити собак тільки на повідку. На території є служба охорони, роботу якої, згідно Статуту, організовує правління ОСББ. Але служба охорони ігнорує порушення мешканцями правил добросусідства і закону, не звертаючи уваги на вільно бігаючих по двору собак - через відсутність директив ОСББ. Саме ж ОСББ відмовляється примушувати порушників до виконання власних правил і перекидає цю проблему на співвласників, мовляв: вам треба - ви і робіть зауваження. А це порушує і Статут, і ст. 14 Закону "Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку". Питання: наскільки реально в судовому порядку примусити ОСББ до дій щодо припинення порушень співвласниками правил добросусідства? Згідно із цими правилами всі мешканці зобовʼязані їх виконувати, охорона має право слідкувати за цим і робити зауваження порушникам, в тому числі викликати поліцію на злісних, але нічого не робить саме через відсутність прямих директив з боку правління. Чи можна судовим примусом отримати такі директиви?

21.06.2023 10:22 633

Консультація виконавця

Ілля Хромець
Юрист
У сервісі: 4 роки
31 відгук (30 +) (1 -)
Консультацій: 107

Доброго дня!

Для того, щоб примусити ОСББ до виконання дій з припинення порушення «правил добросусідства» необхідно уважно перечитати ці «правила добросусідства» та Статут на предмет визначення того, чи дійсно ОСББ зобов’язано вживати заходів з припинення правопорушень відносно вигулу собак.

Так, якщо в «правилах добросусідства», які прийняті на загальних зборах зазначено, що на ОСББ покладається обов’язок слідкувати за дотриманням цих правил мешканцями будинку, або ОСББ зобов’язано забезпечити виконання та дотримання цих правил в разі їх порушення співмешканцями будинку, то тоді, в разі ухилення ОСББ від виконання свого обов’язку примусити у судовому порядку можливо.  

В «правилах добросусідства» та/або в Статуті має бути прямо зазначено, що це саме ОБОВЯЗОК ОСББ слідкувати та забезпечувати (або вживати заходів для забезпечення) дотримання «правил добросусідства», в тому числі, відносно вигулу собак. Якщо ж такого обов’язку прямо не прописано, то отримати такі судові приписи дуже складно.

Тобто, щоб рішення суду носило примусовий характер, то в резолютивній частині рішення суд має зазначити: «Зобов’язати ОСББ забезпечити виконання «правил добросусідства» та вжити заходів для усунення порушень шляхом доведення до відома співмешканців (правопорушників)  попереджень про недопущення порушень з вимогою їх усунення, або шляхом звернення до органів поліції з метою притягнення правопорушників до адміністративної відповідальності». Подібне рішення суд може прийняти лише за умов, якщо внутрішніми положеннями ОСББ у ОСББ є такий обов’язок, але він не виконується.

Крім того, для доведення в суді невиконання ОСББ своїх обов’язків Вам необхідно мати докази того, що такі правопорушення мали місце, а також, що Ви зверталися до ОСББ з вимогою виконання свого обов’язку, а ОСББ цього не зробив. Такими доказами можуть бути відеофіксація порушення, показання свідків, а також письмові звернення до ОСББ з вимогою вжити заходів для усунення порушень «правил добросусідства».

Отже, Вам необхідно проаналізувати положення ОСББ («правила добросусідства» та Статут) на предмет наявності у ОСББ вищезгаданих обов’язків.

Проте, незалежно від вивчення документів Ви все одно маєте право звернутись до ОСББ з вимогою про вжиття заходів для припинення порушень з боку співмешканців. При цьому, ця вимога має бути письмовою і врученою під розписку на Вашому екземплярі, або направлена поштою рекомендованим листом. На таку письмову вимогу ОСББ зобов’язане відреагувати, принаймні, надавши Вам офіційну відповідь на Ваше звернення. Якщо ж ОСББ проігнорує Ваше письмове звернення, то Ви маєте право вимагати через суд його розгляду і суд своїм рішенням зобов’яже ОСББ розглянути Ваше звернення, оскільки обов’язок розгляду таких звернень передбачений Законом України «Про звернення громадян».

Таким чином, за умов наявності в «правилах добросусідства» і Статуті вищезгаданого обов’язку ОСББ його можна примусити до виконання в судовому порядку.

В разі ж відсутності прямо визначеного такого обов’язку Ви маєте право звернутись з письмовою вимогою до ОСББ та в разі її ігнорування примусити розгляд цього звернення в судовому порядку.

Так чи інакше вплив на ОСББ потрібно здійснювати шляхом направлення офіційних звернень, вимог чи претензій, щоб спілкування з ОСББ носило офіційний і доказовий характер.

 

В разі необхідності правової підтримки, або іншої допомоги, звертайтесь.

Контакти виконавця: вайбер 0987774076, телеграм https://t.me/Inna_A_1

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram