Какой порядок действий для получения отсрочки от мобилизации по причине ухода за инвалидом 2й группы?

Мой родной дедушка инвалид 2й группы, которому требуется уход. Есть все документы подтверждающие инвалидность дедушки и документы подтверждающие наше родство. Мы проживаем вместе и прописаны в одной квартире. Его жена, моя бабушка, физически не может ухаживать за ним так, как ей самой требуется уход. Их дочь, моя мама, гражданин другой страны и живет в россии и не может физически находится с ними. Итого у меня есть два старика за 80+, которым нужен постоянный уход и финансовая помощь.
Можно ли мне оформить отсрочку по уходу за родственником инвалидом 2й группы? Если да, то какие для этого нужны документы и какой порядок действий? Какая цена работы адвоката?

28.06.2023 15:42 747

Консультація виконавця

Галина Токмач
Юрист Мирноград
У сервісі: 4 роки
133 відгука (133 +) (0 -)
Консультацій: 461
Топ 3 спеціалізації:
  • Трудове право
  • Військове право
  • Цивільне право

Добрый день!

Для початку зазначу, що Ви не зобов'язані самостійно йти до ТЦК/військкомату та доводити своє право на відстрочку від мобілізації. Оскільки обов'язкова явка лише по врученій під особистий підпис повістці, в якій мають бути вказані причини виклику та строки явки.

Закон України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text):

Стаття 22. Обов’язки громадян щодо мобілізаційної підготовки та мобілізації

3. Під час мобілізації громадяни зобов’язані з’явитися до військових частин або на збірні пункти територіального центру комплектування та соціальної підтримки у строки, зазначені в отриманих ними документах (мобілізаційних розпорядженнях, повістках керівників територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки), або у строки, визначені командирами військових частин (військовозобов’язані, резервісти Служби безпеки України - за викликом керівників органів, в яких вони перебувають на військовому обліку, військовозобов’язані, резервісти Служби зовнішньої розвідки України - за викликом керівників відповідних підрозділів Служби зовнішньої розвідки України, військовозобов’язані Оперативно-рятувальної служби цивільного захисту - за викликом керівників відповідних органів управління центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері цивільного захисту).

ПРАВИЛА військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1487-2022-%D0%...):

1. Призовники, військовозобов’язані та резервісти повинні:

2) прибувати за викликом районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, органів СБУ, підрозділів Служби зовнішньої розвідки на збірні пункти, призовні дільниці, до територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, органів СБУ, підрозділів Служби зовнішньої розвідки у строки, зазначені в отриманих ними документах (мобілізаційних розпорядженнях, повістках, розпорядженнях) районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, органів СБУ, підрозділів Служби зовнішньої розвідки для взяття на військовий облік та визначення призначення на особливий період, оформлення військово-облікових документів, проходження медичного огляду, направлення на підготовку з метою здобуття або вдосконалення військово-облікової спеціальності, призову на військову службу або на навчальні (перевірочні) та спеціальні збори військовозобов’язаних та резервістів;

8) особисто повідомляти в семиденний строк органам, в яких вони перебувають на військовому обліку, про зміну персональних даних, зазначених у статті 7 Закону України “Про Єдиний державний реєстр призовників, військовозобов’язаних та резервістів”, а також надавати зазначеним органам документи, що підтверджують право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації з підстав, визначених у статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”;

ОТЖЕ, у разі вручення повістки (особисто Вам, під ваш підпис) потрібно буде явитися на вказану у ній дату до ТЦК та надати документи, які підтверджують ваше право на відстрочку.

Закон України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text):

Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

опікуни особи з інвалідністю, визнаної судом недієздатною; особи, зайняті постійним доглядом за особою з інвалідністю I групи; особи, зайняті постійним доглядом за особою з інвалідністю II групи або за особою, яка за висновком медико-соціальної експертної комісії або лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребує постійного догляду, у разі відсутності інших осіб, які можуть здійснювати такий догляд;

{Частину першу статті 23 доповнено новим абзацом згідно із Законом № 1357-IX від 30.03.2021; в редакції Закону № 2122-IX від 15.03.2022}

На жаль, точного переліку документів для отримання відстрочки законодавством не встановлено. На мою думку, у даному випадку Вам знадобляться:

1) паспорти (ваш та дідуся);

2) довідка до акту огляду МСЕК або ІПР, в яких має бути зазначено про те, що дідусь потребує постійного стороннього догляду. Якщо у довідці про це не вказано, то потрібно отримувати відповідний висновок ВЛК. Це може бути:

- ВИСНОВОК про наявність порушення функцій організму через які невиліковно хворі особи не можуть самостійно пересуватися та самообслуговуватися і потребують соціальної послуги з догляду на непрофесійній основі за формою № 080-4/о (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0510-21#Text)

або

- ВИСНОВОК про наявність когнітивних порушень у громадян похилого віку, унаслідок яких вони потребують надання соціальної послуги з догляду на непрофесійній основі за формою № 080-2/о (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0511-21#Text).

3) довідка про склад осіб, зареєстрованих у квартирі (береться у ЦНАПІ). 

4) документи, які підтверджують перебування вашої матері за кордоном.

Ці документи та письмові заява на відстрочку - обов'язкові. Також досить часто вимагають довідку про отримання компенсації/надбавки на догляд за дідусем(видається УСЗН у разі оформлення догляду догляду на непрофесійній основі) або Акт встановлення факту здійснення догляду.

Акт встановлення факту здійснення догляду складається на підставі звернення особи, за якою здійснюється догляд або яка здійснює догляд, до районної держадміністрації або виконавчого органу ради із заявою про здійснення такого догляду. Якщо особа, яка потребує постійного догляду є взятою на облік ВПО, то звернення із заявою про здійснення догляду подається за місцем реєстрації фактичного місця проживання цієї ВПО. На підставі звернення особи, яка здійснює догляд, РДА або ОМС не пізніше ніж протягом п’яти робочих днів після надходження заяви складає акт встановлення факту здійснення догляду в довільній формі. Зазначений акт надсилається заявнику або видається особисто за його бажанням. Зразок такого акта за посиланням - https://auc.org.ua/sites/default/files/sectors/u-1...

Якщо буде потрібна допомога, можете писати на пошту Alexlawyer@i.ua

Буду вдячна за ваш відгук, всього найкращого!

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram