Маме отказали в пенсии ссылаясь на то, что в трудовой разнятся даты увольнения и приказа

Добрый вечер! Маме отказали в пенсии, ссылаясь на то, что у нее в трудовой разнятся даты увольнения и приказа на 3 месяца
Институт, в котором она работала перевели во Львов, но вычислительного центра просто не существует уже давно. Что можно сделать в этом случае и законно ли отказывать на таком странном основании, она там проработала 15 лет

28.06.2023 22:38 552

Консультація виконавця

Інна Колесніченко
Адвокат Кривий Ріг
У сервісі: 3 роки
2 відгука (2 +) (0 -)
Консультацій: 3

Трудова книжка для органів Пенсійного Фонду є основним документом, який підтверджує стаж роботи людини до 01 січня 2004 року. Тому при призначенні пенсії органи Пенсійного Фонду прискіпливо вивчають відомості трудової книжки та при виявленні невідповідностей (неточностей) відмовляють у зарахуванні трудового стажу згідно з трудовою книжкою.

Порядок ведення трудової книжки регулюється затвердженою наказом Міністерства праці України, Міністерства юстиції України, Міністерства соціального захисту населення України від 29.07.1993 року  N 58 (надалі за текстом - Інструкція).

Запис про звільнення у трудовій книжці працівника провадиться з додержанням таких правил: у графі 1 ставиться
порядковий номер запису; у графі 2 - дата звільнення; у графі 3 - причина звільнення; у графі 4 зазначається на підставі чого внесено запис, наказ (розпорядження), його дата і номер.
Якщо в трудовій книжці дійсно міститься помилка у даті звільнення та даті наказу (розпорядження) звільнення, то необхідно внести відповідні зміни у встановленому Інструкцією порядку.
У відповідності до п. 2.6. Інструкції у разі виявлення неправильного або неточного запису відомостей про роботу виправлення виконується власником або уповноваженим ним органом, де було зроблено відповідний запис.
Якщо підприємство, яке зробило неправильний або неточний запис, ліквідоване, відповідний запис робиться правонаступником і засвідчується печаткою, а в разі його відсутності - вищестоящою організацією, якій було підпорядковане підприємство, а в разі його відсутності - облархівом, держархівом м.Києва, держархівом м.Севастополя і держархівом при Раді Міністрів Криму (п. 2.8. Інструкції).
Як вбачається з Вашого питання, Обчислюваний Центр був структурним (відокремленим) підрозділом Інституту. Інститут на теперішній час існує как юридична особа. Тому Вашій мамі доцільно письмово звернутися із заявою, в якій зазначити про виявлену неточість у зазначенні дати звільнення та дати наказу (розпорядження) про звільнення та просити виправити цю неточність згідно чинного законодавства. Також можна просити надати належним чином завірену копію наказу (розпорядження) про звільнення.
Якщо Інститут відмовить Вашій мамі у задоволенні її прохання або не буде реагувати на заяву, то в такому разі необхідно вирішувати це питання в судовому порядку шляхом подання позову до суду, з урахуванням того, що відповідальність за організацію ведення обліку, зберігання і видачу трудових книжок покладається на керівника підприємства, установи, організації (п. 4 постанови КМ України від 27.04.1993 року № 301 "Про трудові книжки працівників"), а працівник не може нести негативні наслідки за дії особи, яка допустила неточності у веденні трудової книжки.
Більш детальну консультацію можливо надати, якщо бачити додаткові документи: трудову книжку, а саме спірний запис про звільнення, письмову відмову органу ПФУ в зарахування стражу через виявленні неточності в трудовій книжці.  
Якщо у Вас є можливість, то прошу направити сканкопії цих документів на єлектронну адресу centre_kardinal@ukr.net
  

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram