Відстрочка від мобілізації

Дружина з інвалідністю, дітей немає, брат дружини неповнолітній, є працюючі батьки, проживаємо пів року окремо від батьків на зйомних квартирах, приписані у своїх батьків. Чи маю я відстрочку у новій редакції закону?
02.07.2023 11:27 714

Консультація виконавця

Богдан Пересада
Адвокат Київ
У сервісі: 2 роки
299 відгуків (298 +) (1 -)
Консультацій: 994
Топ 3 спеціалізації:
  • Військове право
  • Кредити банків
  • Цивільне право

Доброго дня.

 

Відповідно до абзацу одинадцятого частини першої статті 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», не підлягають мобілізації військовозобов’язані:

«які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи за умови, що такі особи з інвалідністю не мають інших працездатних осіб, зобов’язаних відповідно до закону їх утримувати».

 

Місце проживання чи прописки не має значення для можливості отримання відстрочки.

 

Тобто, для того аби не підлягати мобілізації, потрібно щоб не було інших працездатних осіб, зобов’язаних відповідно до закону утримувати дружину.

Такими особами можуть бути:

  • повнолітні діти дружини;
  • батьки дружини;

 

Якщо повнолітніх дітей немає, то вони й не можуть утримувати.

 

Батьки дружини.

 

Відповідно до частини першої статті 198 Сімейного кодексу України батьки зобов'язані утримувати своїх повнолітніх непрацездатних дочку, сина, які потребують матеріальної допомоги, якщо вони можуть таку матеріальну допомогу надавати.

Однак, є нюанс, обов’язок такого утримання виникає якщо особа, потребує матеріальної допомоги та вони можуть таку матеріальну допомогу надавати.

 

Якщо, наприклад, батьки дружини є пенсіонерами чи мають інвалідність, то вони не вважаються працездатними особами, й відповідно, не можуть входити в число «інших працездатних осіб».

Відповідно до статті 1 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» непрацездатні громадяни - особи, які досягли встановленого цим Законом віку, що дає право на призначення пенсії за віком, у тому числі на пільгових умовах, та дострокової пенсії, або особи з інвалідністю, у тому числі діти з інвалідністю, а також особи, які мають право на пенсію у зв’язку з втратою годувальника відповідно до закону.

 

Ключовим у вказаній нормі щодо обов’язку батьків утримувати дружину є те чи потребує дружина матеріальної допомоги.

 

Я вважаю, що якщо дохід особи більше ніж прожитковий мінімум, то не можна вести мову про те, що така особа потребує матеріальної допомоги.

Відповідно до статті 1 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» непрацездатні громадяни - особи, які досягли встановленого цим Законом віку, що дає право на призначення пенсії за віком, у тому числі на пільгових умовах, та дострокової пенсії, або особи з інвалідністю, у тому числі діти з інвалідністю, а також особи, які мають право на пенсію у зв’язку з втратою годувальника відповідно до закону.

Тобто, дружина вважається непрацездатною особою.

Станом на сьогодні встановлено такі прожиткові мінімуми:

  • для працездатних осіб - 2684 гривні;
  • для осіб, які втратили працездатність - 2093 гривні.

 

Якщо пенсія/дохід дружини є більшим за мінімум встановлений для осіб, які втратили працездатність, то я вважаю, що не можна вести мову про те, що вона потребує матеріальної допомоги, й відповідно, в інших працездатних осіб не виникає обов’язку її утримувати.

 

Таким чином, за описаних вами обставин, я вважаю, що Ви не підлягаєте мобілізації, якщо пенсія/дохід дружини більше за відповідний прожитковий мінімум та/або батьки дружини є пенсіонерами.

 

Також, відсутність потреби у матеріальній допомозі можна буде доводити заявою дружини про те, що вона не потребує матеріальної допомоги.

 

Інше питання, як до такої аргументації буде відноситись військкомат. Наразі відповідь на це питання дати не можна. Практики застосування нових норм поки немає.

Ви маєте бути готовим відстоювати свої права.

 

За наявності додаткових питань чи уточнень пишіть в телеграм 0995325351.

 

Буду вдячний за залишений відгук.

Бажаю Вам всього найкращого!

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram