Примусова явка у військомат

Доброго дня. В чоловіка ІІІ група інвалідності з дитинства. У військовому квитку є позначення: непридатний до військової служби зі зняттям з обліку. На роботі вимагають, щоб він відвідав військомат, бо подали списки працюючих чоловіків. Грозяться штрафом. Чи мусить він йти до військомату і які його дії. Офіційної повістки не було, ніде не підписувався.

04.07.2023 18:04 721

Консультація виконавця

Андрій Межирицький
Адвокат
У сервісі: 2 роки
95 відгуків (95 +) (0 -)
Консультацій: 243
Топ 3 спеціалізації:
  • Податкове право
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право

Доброго дня. Дякую за вибір.

Порядок оповіщення військовозобов’язаних про необхідність явки до ТЦК (вручення повісток) під час мобілізації жодним нормативним документом не встановлений. Тому використовуються положення нормативного акту який регулює порядок оповіщення громадян про призов на строкову військову службу і їх прибуття на призовні дільниці.

Відповідно до п. 56 Положення про підготовку і проведення призову громадян України на строкову військову службу та прийняття призовників на військову службу за контрактом (Постанова КМУ від 21.03.2002р. № 352) оповіщення громадян про призов на строкову військову службу та їх прибуття на призовні дільниці здійснюється за розпорядженнями керівників районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки за формою згідно з додатком 17. Конкретні строки явки до призовних дільниць установлюються районними (міськими) територіальними центрами комплектування та соціальної підтримки в повістках за формою згідно з додатком 18, вручення яких проводиться через відповідні органи місцевого самоврядування, керівників підприємств, установ, організацій, у тому числі закладів освіти, незалежно від підпорядкування і форми власності.

Тобто керівник підприємства має право оповіщувати працівників про необхідність явки до ТЦК. Проте, належним способом оповіщення, виходячи із вищезазначеної норми, є вручення повістки. Відповідно до норм Постанови КМУ від 21.03.2002р. № 352, а також Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» саме повістка є єдиним документом, після отримання якого виникає обов’язок явки до ТЦК. Наказ по підприємству, хоча і може містити в собі таку ж саму інформацію як і в повістці, не може її замінювати. Крім того форма Розпорядження яку надсилає керівник ТЦК керівнику підприємства, також передбачає додавання до неї повісток на кожну особу, яка викликається до ТЦК.

Отже, правомірним способом оповіщення працівників підприємства про необхідність явки до ТЦК є по перше, повідомлення підприємства про особисті дані працівників, після цього керівництво ТЦК надсилає розпорядження разом з повістками відповідно до кількості осіб які викликаються до ТЦК і керівник підприємства, який є особою уповноваженою вручати повістки, вручає кожному працівнику під підпис повістку

На сьогодні, якщо керівник підприємства де працює чоловік, не вручив йому саме повістку (на це він має повноваження), то такий чоловік не вважаєтесь належним чином повідомленим про необхідність явки до ТЦК. Будь-які штрафи в даному випадку неправомірні, оскільки види стягнень за порушення законодавства про працю визначені Кодексом Законів України про Працю. І штраф взагалі непередбачений як вид стягнення.

Проте, нажаль, існуюча на сьогодні практика свідчить, що такі законодавчі вимоги ігноруються як ТЦК та і керівниками підприємств. До складання Розпорядження посадові особи ТЦК не з’ясовують особисті дані працівників підприємств, тому Розпорядження надсилаються загальні, на всіх працівників, звісно без додавання повісток. Керівник підприємства, щоб не вступати в конфлікт з ТЦК не повертає таке Розпорядження без виконання, а видає наказ, який доводить до відома працівників. Якщо керівництво підприємства направить інформацію про оповіщення до ТЦК та повідомить Ваші особисті дані (паспортні дані, місце реєстрації), то цілком можливо, що в разі неявки, відносно Вас буде складено постанову про адміністративне правопорушення та застосують штраф в розмірі від 3400 грн. до 5100 грн.

В такому разі, треба бути оскаржувати таку постанову до суду з вищезазначених підстав. Про наявність такої постанови Ви зможете дізнатись якщо отримаєте її поштою ( в разі якщо Ви проживаєте за місцем реєстрації), або з додатку Дія (коли постанова потрапить до державного виконавця).

Підсумовуючи зазначу, на сьогодні Ваш чоловік не належним чином повідомлений про необхідність явки до ТЦК. Вірогідність притягнення його до відповідальності у вигляді штрафу 3400-5100 грн. існує. Треба бути захищати свої права в суді.

Якщо залишились питання, звертайтесь за телефоном 050-301-67-55 (будь-який месенджер)

Сподіваюсь інформація була Вам корисною. Буду дуже вдячний за відгук.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram