Доповнення щодо статті 23 абзацу 11

Мій чоловік отримав відстрочку від мобілізації так як батько інвалід 2 групи пожиттєво. В чоловіка є рідна сестра яка проживає в іншому місці не прописана в батьків і взагалі ніяких стосунків не має вже давно, я розумію що тепер сестра повина утримувати батька, але вона цього не робитеме у неї своя сім`я і з батьком зв`язок ніяк не підтримує. Мати тобто дружина ще не пенсіонер але вже давно безробітня і живуть лише на одну пенсію батька по інвалідності(мінімальна) Тобто мій чоловік утримує дві сім`ї, і як що його мобілізують то за що ми будемо жити я уявлення не маю. Чи можливо якось довести що крім сина більше ніхто батька утримувати не зможе. Сьогодні наш сільський голова зупинив чоловіка і сказав з`явитися до воєнкомату бо ім прийшло якесь оповіщення. чоловік сказав що без повістки він не їхатиме, тому сільський голова сказав що добре я привезу повістку через день. Тому ми хочемо підготувати всі документи які потрібно щоб дійсно отримати відстрочку.

10.07.2023 17:30 730

Консультація виконавця

Дмитро Дончак
Юрист
У сервісі: 4 роки
739 відгуків (738 +) (1 -)
Консультацій: 1866
Топ 3 спеціалізації:
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право
  • Кредити банків

Добрий вечір.

1. Щодо можливості відстрочки чоловіка в зв'язку з інвалідністю його батька:

З урахуванням нових змін, відповідно до абзацу 11 статті 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», не підлягають мобілізації військовозобов’язані, які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи за умови, що такі особи з інвалідністю не мають інших працездатних осіб, зобов’язаних відповідно до закону їх утримувати.

У відповідності до частини першої статті 202 Сімейного кодексу України "Підстави виникнення обов'язку повнолітніх дочки, сина утримувати батьків: повнолітні дочка, син зобов'язані утримувати батьків, які є непрацездатними і потребують матеріальної допомоги".

Таким чином, окрім вашого чоловіка його сестра є тією особою, яка зобов'язана утримувати батька з інвалідністю. Взагалі, це питання ще не врегульоване, зміни в закон не дають можливості чітко визначати - як саме рахувати близьких родичів. З цього приводу військкомати чекають на офіційне роз'яснення від Генштабу. Можливо, при вирішенні питання щодо осіб, які можуть утримувати особу з інвалідністю, будуть враховувати місце проживання. Ви пишете: "сестра яка проживає в іншому місці не прописана в батьків" - якщо під виразом "інше місце" маєте на увазі іншу вулицю в цьому ж самому населенному пункті, то цей факт точно не вдасться застосувати для отримання відстрочки. Певні надії залишаються, якщо сестра проживає далеко від свого батька.

Також слід зауважити, що сестра не може вважатися особою що може утримувати батька, якщо вона знаходиться в декретній відпустці, або проживає за кордоном.

При цьому наявність у сестри власної сім'ї (якщо немає дітей віком до 3-х років), та відсутність зв'язків з батьком - ніяк не впливають на можливість отримання відстрочки вашим чоловіком.

2. Щодо повістки:

Згідно з пунктом 8 Указу Президента України "Про загальну мобілізацію", місцевим органам виконавчої влади у взаємодії з територіальними центрами комплектування та соціальної підтримки, за участю органів місцевого самоврядування та із залученням підприємств, установ та організацій усіх форм власності, фізичних осіб – підприємців доручено забезпечити у встановленому порядку своєчасне оповіщення і прибуття громадян, які призиваються на військову службу.

Таким чином, сільський голова має право вручити повістку.

Формально, Ви можете підготувати всі необхідні документи і пред'явити їх сільському голові:
- докази інвалідності батька;
- довідка про склад сім'ї - щоб було зрозуміло, що у батька тільки двоє дітей - ваш чоловік та його сестра (довідку можна взяти в РАГСі);
- докази проживання сестри в іншому місці;
- докази наявності у сестри власної сім'ї;
- докази утримання чоловіком одразу двох сімей (наприклад, якщо ваша мати знаходиться на обліку в службі зайнятості - надайте відповідне підтвердження).

Жоден з цих доказів - як по одному так і всі разом - не є підставою для отримання відстрочки, але все рівно це може зіграти на вашу користь.

Але є декілька важливих моментів:
1. Повістка повинна бути повністю заповнена, з підписом та печаткою керівника ТЦК;
2. Повістка має бути вручена особисто в руки, під особистий підпис вашого чоловіка;
3. Вручення повістки вам або іншим членам сім'ї, або залишення повістки в поштовій скриньці - це все неналежні способи вручення.

Отже, якщо під час візиту сільського голови вашого чоловіка не буде дома, то тут є два варіанти: або сільський голова пообіцяє прийти наступного разу для вручення повістки, або ж він вручить повістку вам. В такому разі, візьміть повстку і на відривному корінці поставте підпис, дату, і свої ПІБ. Формально сільський голова виконає свій обов'язок, і в той же час у вашого чоловіка не виникне обов'зку йти до ТЦК, так як особисто йому ніхто повістку не вручав. Жодної відповідальності за ігнорування вимог повістки також не буде.

Я вважаю що це кращий варіант, тому що отримати відстрочку по інвалідності батька, при наявності працездатної сестри - на даний час буде проблематично.

.

Якщо залишились питання, або щось незрозуміло - пишіть мені на мою пошту ddmitr@ukr.net

З повагою, Дмитро Дончак.

Якщо подобається, тисни кнопку
  • Олександр
    Олександр
    1 рік

    Щиро дякую за змістовну консультацію, звертався вже не в перше і як завжди все на високому рівні. Рекомендую.

Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram