Відпустка у закладі позашкільної освіти

Добрий день! Працюю в закладі позашкільної освіти, посада "керівник турсистських груп". За законом, у педагогів позашкільної освіти має бути щорічна відпустка 42 календарних дні. Але у постанові КМУ про відпустки, в таблиці, моя посада відсутня. Через що, вже декілька років мені назначається щорічна відпустка у 24 дні.
Хоча в П О С Т А Н О В І від 14 червня 2000 р. N 963 "Про затвердження переліку посад педагогічних та науково-педагогічних працівників" моя посада присутня.
Чи можливо встановити 42 дні відпустки за моєб посадою? Дякую.

13.07.2023 10:53 517

Консультація виконавця

Роксолана Вороніна
Юрист
У сервісі: 1 рік
11 відгуків (11 +) (0 -)
Консультацій: 23

Доброго вечора. 

У вказаній вами Постанові КМУ, що затверджує Порядок від 14 квітня 1997 р. № 346 в якому у розділі 2 поруч з кожною посадою зазначено:

- цифру 3 (виноску, примітку)

- примітка така: щорічна основна відпустка зазначеної тривалості надається працівникам, на яких поширюються умови оплати праці працівників закладів та установ освіти (позашкільної освіти)

Ваша посада керівника туристських груп належить до номенклатури посад позашкільних навчальних закладів п. 10 примітка 4 Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти затвердженої наказом Міністерства освіти України від 15.04.93 р. N 102. 

Сьогодні пункт 10 примітка 4 Інструкції N 102 застосовується з урахуванням додатка 8 до наказу Міністерства освіти і науки України від 26 вересня 2005 р. № 557, яким затверджено Схему тарифних розрядів посад керівних та педагогічних працівників позашкільних закладів усіх типів і найменувань, шкіл естетичного виховання (п. 7 наказу № 557).

Отже, оскільки оплата праці керівника туристських груп позашкільного навчального закладу проводиться згідно умов оплати праці працівників навчальних закладів, щорічна основна відпустка працівникам, які посідають цю посаду, має надаватися тривалістю 42 календарних дні.

В підтвердження саме такого трактування Розділу 2 Порядку затвердженому Постановою КМУ від 14 квітня 1997 р. № 346 зазначу посилання на листи-відповіді на звернення щодо роз'яснення аналогічних обставин/питань від ЦЕНТРАЛЬНОГО КОМІТЕТУ ПРОФСПІЛКИ ПРАЦІВНИКІВ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ та МІНІСТЕРСТВА СОЦІАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ (вони короткі за змістом):

1. https://zakon.rada.gov.ua/rada/show/v_388626-13#Text

* тут найбільш схожа ситуація до вашої, лише посада інша та навчальний заклад (керівник гуртка дошкільного навчального закладу)

2. https://zakon.rada.gov.ua/rada/show/v_116739-13#Text

3. https://zakon.rada.gov.ua/rada/show/v480_739-13#Text

* тут зверніть увагу на цитую: "всім педагогічним працівникам позашкільних навчальних закладів встановлено тривалість щорічної основної відпустки 42 календарних дні"

Так, ці листи ще з 2013 року, але ви можете користуючись правом наданим у п 2 Постанови КМУ від 14 квітня 1997 р. № 346 письмово звернутись до Міністерства соціальної політики разом та Міністерства освіти і науки й Міністерства охорони здоров’я щодо роз'яснення застосування цієї постанови конкретно у вашому випадку (для вашої посади). Згідно ЗУ "Про звернення громадян" в місячний термін вам нададуть відповідь (ст 20).

Отже, у Розділі 2 Порядку затвердженому Постановою КМУ від 14 квітня 1997 р. № 346 посади не конкретизовано.

Також згідно цього ж Порядку пп 4 і 5 Ви можете взяти невикористану відпустку за минулі роки або замінити грошовою компенсацією (якраз 24 дні ви ходили у відпустку попередні роки, а тому умову п 5 виконано) цитую ці пп:

4. Перенесення щорічної основної відпустки, поділ її на частини та відкликання з відпустки провадиться відповідно до умов, передбачених статтями 11 та 12 Закону України "Про відпустки". Педагогічним і науково-педагогічним працівникам невикористана частина щорічної основної відпустки, за умови її поділу, повинна бути надана, як правило, в період літніх канікул, а в окремих випадках, передбачених колективним договором, - в інший канікулярний період.

5. За бажанням керівних працівників закладів та установ освіти, навчальних (педагогічних) частин (підрозділів) інших установ і закладів, педагогічних, науково-педагогічних працівників та наукових працівників частина щорічної основної відпустки, якщо вона надається за 1996-1997 і наступні робочі роки, замінюється грошовою компенсацією за можливості забезпечення їх у відповідний період роботою. При цьому тривалість наданої працівникові щорічної основної відпустки не повинна бути менша ніж 24 календарних дні.

Сподіваюсь відповідь на ваше питання надала вичерпно. Буду вдячна за ваш відгук!

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram