Обмежена придатність

Доброго дня. Був мобілізований під час лікування спини. З часом через нагрузки проблеми тільки збільшувалися. Потім отримав контузію і забив хребет. Лікуюся вже три місяця, під час медикаментозного лікування стає легше але тільки воно припиняється все майже одразу вертається назад і стає тільки гірше.

Попри болі в спині і голові болить і віднімається рука з ногою. Чи можу я на підставі діагнозів які надам підлягати під обмежену придатність. Дякую
15.07.2023 12:06 664

Консультація виконавця

Дмитро Дончак
Юрист
У сервісі: 4 роки
739 відгуків (738 +) (1 -)
Консультацій: 1866
Топ 3 спеціалізації:
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право
  • Кредити банків

Добрий день.

Отже, відповіді на ваші запитання після ознайомлення з фото результатів обстежень:

1. Радикулопатія: це стаття 23 Розкладу хвороб.

До пункту "а" належать радикулопатії з частими (більше двох разів на рік) рецидивами і тривалим перебігом, що супроводжуються тяжким та стійким больовим синдромом з вираженими руховими та вегетативно-трофічними порушеннями, які вимагають довготривалого лікування, а також плексопатії і тяжкі форми невралгії у разі безуспішного лікування.

До пункту "б" належать хронічні радикулопатії з рецидивами, плексопатії, невропатії, що супроводжуються у період загострення вимушеним положенням тулуба, болем вздовж нервів тощо та потребують тривалого стаціонарного і амбулаторного лікування протягом 2 місяців.

Таким чином, за наявними даними ВЛК повинна винести постанову, в якій буде зазначена стаття 23-б.

2. Остеохнодроз шийного, поперекового відділу хребта з вираженим больовим синдромом.

У відповідності до Пояснень щодо застосування статті 64 Розкладу хвороб Наказу № 402,

До пункту "а" належать: міжхребцевий остеохондроз грудного та поперекового відділів хребта, із синдромом бокового аміотрофічного склерозу, а також вираженим больовим синдромом після тривалого (не менше 3 місяців) стаціонарного лікування без стійкого клінічного ефекту.

У вас виражений больовий синдром після 3-х місячного лікування, але немає остеохондрозу грудного відділу хребта, тому статтю 64-а (непридатність до служби) навряд чи запишуть.

До пункту "б" належать: міжхребцевий остеохондроз з множинними масивними клювоподібними розростаннями в ділянці міжхребцевих сполучень та полірадикулярним синдромом без стійкого клінічного ефекту після повторних (два та більше разів на рік) стаціонарних лікувань. Больовий синдром повинен бути підтверджений неодноразовими зверненнями по медичну допомогу та лікуванням.

У всіх ваших діагнозах зафіксовано наявність больвого синдрому; Стійкого ефекту після стаціонарних лікувань немає.

Таким чином, за наявними даними ВЛК повинна винести постанову, в якій буде зазначена стаття 64-б, що означає: "непридатність або обмежена придатність встановлюється індивідуально". 

Як вказано в пункті 20.4. "Положення про військово-лікарську експертизу", За статтями (пунктами статей) Розкладу хвороб, що передбачають індивідуальну оцінку непридатності до військової служби або обмежену придатність осіб, які пройшли медичний огляд за графами II, III, ВЛК приймає одну з таких постанов:
- "непридатний до військової служби в мирний час, обмежено придатний у воєнний час";
- "обмежено придатний до військової служби".

Отже, з урахуванням воєнного часу, ВЛК повинна прийняти постанову про визнання вас обмежено придатним. Це стосується як статті 23-б, так і статті 64-б.

Також слід зазначити що у ваших діагнозах чітко вказано: "не може виконувати професійні обов'язки (військовослужбовець)". Також зазначено: "потребує реабілітаційних втручань, спрямованих на контроль болю".

Таким чином, я не впевнений що встановлять повну непридатність, але як мінімум зобов'язані встановити обмежену придатність.

При цьому можливий варіант, що вам буде запропоновано більш тривале лікування та відновлення, і тоді ВЛК запише статтю 65, що означатиме "тимчасово непридатний, потребує лікування, відпустки тощо".

Постанова про потребу у відпустці за станом здоров'я приймається у випадках, коли по завершенні лікування після гострих та загострення хронічних захворювань кістково-м'язової системи зберігається функціональна недостатність суглобів, а для відновлення функції потрібний термін не менше одного місяця.

При цьому у випадках, коли для відновлення придатності (обмеженої придатності) до військової служби необхідний термін від 6 до 12 календарних місяців, ВЛК приймає постанову "Непридатний до військової служби з переоглядом через 6-12 місяців".

Деякі інші виявлені у вас проблеми зі здоров'ям, які не дають підстав для встановлення хоча б обмеженої придатності, і пропустив і не розписавав про них в консультації. Якщо буде таке бажання - можу потім додатково написати на вашу ел. пошту.

Таким чином, висновок: скоріше за все, ВЛК запише "обмежено придатний", хоча теоретично можливий запис "тимчасово непридатний" з наступним переглядом на ВЛК після закінчення строку тимчасової непридатності. Але в любому випадку, про повну придатність до служби зараз мова взагалі не йде.

Якщо буде щось незрозуміло - пишіть мені на пошту. Адресу пошти знаєте.

З повагою, Дмитро Дончак.

Якщо подобається, тисни кнопку
  • Павел Лачков
    Павел Лачков
    10 місяців
    Консультацiя № 48627
    Обмежена придатність

    Дякую за обґрунтовану та професійну відповідь.

Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram