Ст 23

Доброго вечора
Рік тому я отримав відстрочку, засновану на статусі моєї матері як інваліда другої групи. Останні законодавчі зміни, однак, вказують, що відстрочка доступна лише тоді, коли в сім’ї немає інших дієздатних родичів.

Мій випадок є дещо складнішим: у мене є брат, який також має статус інваліда другої групи. Чи збережеться моє право на відстрочку в цій ситуації? Буду вдячний за будь-які відповіді або посилання на відповідні законодавчі документи.
16.07.2023 21:23 694

Консультація виконавця

Богдан Пересада
Адвокат Київ
У сервісі: 2 роки
300 відгуків (299 +) (1 -)
Консультацій: 996
Топ 3 спеціалізації:
  • Військове право
  • Кредити банків
  • Цивільне право

Доброго вечора.

 

Відповідно до абзацу одинадцятого частини першої статті 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», не підлягають мобілізації військовозобов’язані:

«які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи за умови, що такі особи з інвалідністю не мають інших працездатних осіб, зобов’язаних відповідно до закону їх утримувати».

 

Тобто, для того аби не підлягати мобілізації, потрібно щоб не було інших працездатних осіб, зобов’язаних відповідно до закону утримувати вашу маму.

 

У контексті вказаних змін нас цікавлять лише «інші працездатні особи».

Відповідно до статті 1 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» непрацездатні громадяни - особи, які досягли встановленого цим Законом віку, що дає право на призначення пенсії за віком, у тому числі на пільгових умовах, та дострокової пенсії, або особи з інвалідністю, у тому числі діти з інвалідністю, а також особи, які мають право на пенсію у зв’язку з втратою годувальника відповідно до закону.

Якщо ваш брат має статус особи з інвалідністю другої групи, то він не входить до числа «інших працездатних осіб».

 

Водночас, у певних випадках обов’язок утримувати вашу маму може виникати у її чоловіка та її батьків. Без додаткової інформації не можна оцінити ситуацію.

Напишіть мені в телеграм 0995325351 додаткову інформацію щодо чоловіка вашої мами та її батьків.

 

Буду вдячний за залишений відгук.

Бажаю Вам всього найкращого!

 

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram