Пересечение границы при сопровождении инвалида

Добрый день. Подскажите пожалуйста, возможно ли в данный момент пересечение границы с отцом, инвалидом второй группы, с одной пропиской? Есть нюанс с документами по инвалидности - они просрочены два месяца назад. Слышал, что инвалидность продлевается автоматически до конца действия военного положения. Как к этому относится Госпогранслужба, пропускают ли на границе в таком случае?

17.07.2023 20:26 496

Консультація виконавця

Ірина і Владислав Леонови
Адвокат
У сервісі: 5 років
245 відгуків (244 +) (1 -)
Консультацій: 789
Топ 3 спеціалізації:
  • Сімейне право
  • Військове право
  • Цивільне право

Доброго дня!

Питання перетину кордону під час дії воєнного стану регулюється Правилами перетинання державного кордону громадянами України, які затверджені Постановою КМУ від 27 січня 1995 р. № 57.

Відповідно до зазначених Правил, під час дії правового режиму воєнного стану можуть виїхати за кордон військовозобов’язані, які мають одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи і супроводжують одного із таких батьків для виїзду за межі України за наявності відповідних документів.

Для перетину кордону необхідно мати документи (нотаріально засвідчені копії), що підтверджують родинні зв’язки, інвалідність, а також документи, що підтверджують спільне проживання. Якщо прописка однакова, то треба мати Витяг про реєстрацію місця проживання, де зазначена адреса. 

Тобто, Вам необхідно мати:

- паспорти (національний та закордонний);

- свідоцтво про народження;

-документи по інвалідності батька (посвідчення, яке підтверджує відповідний статус, пенсійне посвідчення або посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги особам з інвалідністю, які не мають права на пенсію, в яких зазначено групу та причину інвалідності. Довідка МСЕК наразі не приймається як підтверджуючий документ);

- витяг про реєстрацію місця проживання (ваш та батька).

Що стосується повторного огляду МСЕК для продовження статусу інвалідності, то відповідно до постанови КМУвід 8 березня 2022 р. № 225 "Про деякі питання порядку проведення медико-соціальної експертизи на період дії воєнного стану на території України" повторний огляд, строк якого припав на період дії воєнного стану на території України, переноситься на строк після припинення або скасування воєнного стану, але не пізніше шести місяців після його припинення або скасування. При цьому інвалідність продовжується до останнього числа шостого місяця після припинення або скасування періоду дії воєнного стану, якщо раніше не буде проведено повторний огляд.

Отже, у вашому випадку документи по інвалідності батька є чинними згідно з нормами законодавства.

Це визначено пунктом 3 Постанови КМУ «Деякі питання порядку проведення медико-соціальної експертизи на період дії воєнного стану на території України».

Державна прикордонна служба України не перешкоджає перетину кордону у разі наявності документів по інвалідності з простроченим терміном повторного медичного огляду. Прикордонники володіють інформацією щодо застосування норм законодавства до осіб з інвалідністю, у яких інвалідність автоматично продовжується.

Таким чином, у разі наявності зазначених документів (в тому числі документів по інвалідності батька з простроченим терміном повторного огляду), Ви можете виїхати за кордон разом з батьком в якості супроводжуючої особи людини з інвалідністю.

Якщо у Вас є уточнюючі питання можете написати на електронну пошту pravoizachita@gmail.com

Будемо вдячні за відгук щодо отриманої консультації.

Успіхів Вам! 

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram