Мобілізація до 27 років без строкової служби

Мені 21 рік, місяць тому отримав диплом бакалавра та зараз знаходжуся у "проміжному періоді" між вступом на магістратуру. Строкову службу не проходив, але маю посвідчення про приписку до призовної дільниці. Чи можуть в такому випадку мене мобілізувати?

19.07.2023 19:33 532

Консультація виконавця

Андрей Карпенко
Адвокат Київ
У сервісі: 3 роки
146 відгуків (146 +) (0 -)
Консультацій: 739

Вітаю!

ВАШ СТАТУС ПРИЗОВНИК, А ПРИЗОВНИКИ НЕ ПІДПАДАЮТЬ ПІД МОБІЛІЗАЦІЮ. 

ВАС МОЖУТЬ ПРИЗВАТИ ТІЛЬКИ НА СТРОКОВУ ВІЙСЬКОВУ СЛУЖБУ, АЛЕ НА ПЕРІОД ВОЄННОГО СТАНУ ПРИЗОВ НА СТРОКОВУ ВІЙСЬКОВУ СЛУЖБУ НЕ ЗДІЙСНЮЄТЬСЯ. 

Статус призовника отримують юнаки в рік досягнення 17-ліття. Відбувається це в ході процедури приписки до призовних дільниць в Територіальних центрах комплектації та соціальної підтримки (військкоматах) та отримання відповідного посвідчення.

Надалі призовник підлягає призову на строкову військову службу. А після демобілізації зі строкової військової служби набуває статусу військовозобов’язаного. Так само статус військовозобов’язаного можна отримати після проходження навчання на військових кафедрах закладів вищої освіти.

Звісно, не всі призовники з об’єктивних причин проходять строкову військову службу або навчаються на військових кафедрах. Серед таких причин є і навчання в закладах освіти без військових кафедр, і стан здоров’я, або навіть сімейні обставини, які дають право на відстрочку.

Якщо ж призовник не був призваний на строкову військову службу по досягнення граничного віку, визначеного законом (зараз 27 років), він теж набував статусу військовозобов’язаного. Для цього потрібно було з’явитися до Територіального  центру комплектації та соціальної підтримки, пройти військову лікарську комісію та отримати новий військово-обліковий  документ  - тимчасове посвідчення військовозобов’язаного.

В чому ключова різниця між статусом призовника та військовозобов’язаного? Річ у тім, що законодавство в сфері військово обов’язку, мобілізаційної підготовки та мобілізації не допускає призову чоловіків з категорії призовників на військову службу за загальною мобілізацією, яка була оголошена з початком повномасштабного вторгнення.

Призову підлягають лише військовозобов’язані, про що зазначено як в законі, так і в указі президента України про загальну мобілізацію. Призовники, навіть під час воєнного стану, можуть бути призвані виключно на строкову службу, або потрапити до війська шляхом укладання контракту.

ххххххх

ЗАКОН УКРАЇНИ 

Про військовий обов'язок і військову службу

https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2232-12#Text

9. Щодо військового обов'язку громадяни України поділяються на такі категорії:

призовники - особи, приписані до призовних дільниць;

військовозобов'язані - особи, які перебувають у запасі для комплектування Збройних Сил України та інших військових формувань на особливий період, а також для виконання робіт із забезпечення оборони держави;

хххххххх

УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ №69/2022

Про загальну мобілізацію

У зв'язку з військовою агресією Російської Федерації проти України та з метою забезпечення оборони держави, підтримання бойової і мобілізаційної готовності Збройних Сил України та інших військових формувань, на підставі пропозиції Ради національної безпеки і оборони України, відповідно до частини другої статті 102, пунктів 1, 17, 20 частини першої статті 106 Конституції України постановляю:

1. Оголосити та провести загальну мобілізацію (далі – мобілізація).

4. Призов військовозобов'язаних, резервістів та залучення транспортних засобів для забезпечення потреб Збройних Сил України, Національної гвардії України. Служби безпеки України, Державної прикордонної служби України, Державної спеціальної служби транспорту, Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України, інших військових формувань України здійснити в обсягах, визначених згідно з мобілізаційними планами.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram