Отримав травму з тренером у фітнес клубі. Відмовляються повертати кошти за тренування які лишились.

Така ситуація: я займався з тренером в спортзалі, але під час тренування травмував плечовий суглоб. Тренеру відразу про це повідомив.
За результатами МРТ є пошкодження сухожилків. Продовжувати заняття не можу через біль в плечі.
Повідомив про це керівництво спортзалу і попросив повернути кошти за заняття які лишились, але вони відмовились. Вимагають заключення лікаря, та його контакти для того, щоб з ним зв`язався їхній травматолог. На основі цього вони хочуть "перевірити" що травма отримана в спортзалі, а не десь в іншому місці.
Якщо все ж таки зал відмовиться повертати кошти, щоб ви могли порадити робити в даній ситуації?

24.07.2023 16:16 539

Консультація виконавця

Андрей Карпенко
Адвокат Київ
У сервісі: 3 роки
146 відгуків (146 +) (0 -)
Консультацій: 738

Вітаю!

ВАМ ТРЕБА УВАЖНО ПОДИВИТИСЬ ДОГОВІР МІЖ ВАМИ І ФІТНЕС - КЛУБОМ.

Без договору про надання послуг жоден офіційний фітнес-клуб не допустить клієнта у свій спортивний зал. Він підписується один раз, під час придбання абонемента. Як правило, всі договори між клубами та клієнтами мають одну типову рису — після його підписання клієнт бере на себе відповідальність за стан здоров'я та можливу шкоду, якої може бути заподіяно під час занять чи тренувань.

Коли клієнт підписує договір, а відповідно підтверджує ряд фактів, викладених у ньому, зокрема щодо стану свого здоров’я, знаючи, що насправді це не відповідає дійсності. Тому клуб підстраховує себе, перекладаючи обов’язок проходження відповідних обстежень на клієнта. Все виглядає логічно — клуб надає приміщення та інвентар, а не консультації про стан здоров'я чи хронічні хвороби. Для цього є лікарі.

Але, якщо у фітнес-центрі отримати травму, яка сталася з причини, не пов’язаної з наявними проблемами зі здоров’ям, то є велика вірогідність притягнути компанію до відповідальності.  

Тут можливі два сценарії розвитку подій: клуб іде на мирову угоду, добровільно висловлює бажання компенсувати шкоду взамін на вашу згоду не афішувати інцидент. Або відмовляється визнавати провину та компенсувати збитки. В другому випадку задача стає значно складнішою, але, незважаючи на це, досяжною і потребуватиме судового розгляду спору.

За законом про захист прав споживачів, фітнес-клуб несе відповідальність за шкоду, завдану життю, здоров'ю або майну споживача, що виникла у зв'язку з використанням речей, матеріалів, обладнання, приладів, інструментів, пристосувань чи інших засобів, необхідних для виконання ним робіт (надання послуг), незалежно від рівня наукових і технічних знань клієнта.  

Цивільне законодавство в цій категорії справ передбачає презумпцію вини надавача послуг( фітнес-клубу). Якщо у процесі розгляду справи зазначена презумпція не спростована, то вона є юридичною підставою для висновку про наявність вини заподіювача шкоди (надавача послуг). Це означає, що в судових спорах на відповідача покладено обов'язок доведення відсутності вини у завданні шкоди, а позивач доводить наявність шкоди та її розмір.

Як правило, до суду справа не доходить, особливо якщо мережа фітнес-клубів велика. Всі дорожать своєю репутацією і йдуть на мирову одразу. У випадку, коли справа все таки дійде до суду, бажано потурбуватися про докази провини компанії. Такими можуть бути:  

  • претензія до фітнес-центру (з відміткою про прийняття) та відповіді на таку претензію;
  • свідчення очевидців, наприклад, інших осіб, які тренувалися з вами;
  • відеозаписи (як правило, такі відеозаписи можна запросити у клубу чи витребувати в судовому процесі);
  • результати акту розслідування нещасного випадку невиробничого характеру (розслідування організовує відповідна місцева адміністрація);
  • медичні висновки та покази медичних працівників швидкої допомоги, яка прибула на місце події чи закладу охорони здоров’я, куди клієнт звернувся самостійно;
  • квитанції за надані медичні послуги та придбані лікарські засоби тощо.

ОТЖЕ, ПОЧИНАЙТЕ ВСЕ З ПИСЬМОВОЇ ПРЕТЕНЗІЇ КЛУБУ, А ВЖЕ В ЗАЛЕЖНОСТІ ВІД ТОГО ЯКА БУДЕ ВІДПОВІДЬ НА НЕЇ, ПРИЙМАТИ РІШЕННЯ ПРО СУДОВИЙ ЗАХИСТ СВОЇХ ПРАВ.

ЯКЩО ВСЕ ТАК, ЯК ВИ НАВЕЛИ, ЗАКОН НА ВАШОМУ БОЦІ.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram