Можливість мобілізації

Доброго дня. Потрібна консультація по такому питанню
Хочу вступити другий раз на магістратуру. Мені 23 роки і я знаю, що мобілізувати до 25 мене не можуть. Та чи не буде проблем, якщо я все ж вступлю в університет? Чи немає ніяких законів, поправок, оновлень і тд через які мною може зацікавитися тцк (зараз та в подальшому)? Потрібна порада від компетентного спеціаліста чи варто все ж вступати.
Також якщо все ж вступ можливий - маю прострочене прописне (термін дії закінчився минулого літа). Чи не виникнуть проблеми з його відновленням, адже там треба буде проходити процедури уточнення даних та мед комісію. Чи не вийде так, що я сам піддався тому, аби мені видали повістку.
30.07.2023 11:41 468

Консультація виконавця

Дмитро Дончак
Юрист
У сервісі: 4 роки
751 відгук (750 +) (1 -)
Консультацій: 1904
Топ 3 спеціалізації:
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право
  • Кредити банків

Добрий день.

1. Щодо можливої мобілізації із-за бажання вдруге поступити на магістратуру:

У відповідності до ч. 1 ст. 15 Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу", на строкову військову службу призиваються придатні для цього за станом здоров'я громадяни України чоловічої статі, яким до дня відправлення у військові частини виповнилося 18 років, та старші особи, які не досягли 27-річного віку і не мають права на звільнення або відстрочку від призову на строкову військову службу (далі - громадяни призовного віку). При цьому слід зазначити, що Верховна Рада внесла зміни в ЗУ "Про військовий обов'язок і військову службу", та зменшила граничний вік для призовників з 27-ми до 25-ти років, проте поки що ці зміни не підписані Президентом.

Вам 23 роки, отже Ви являєтесь призовником.

У відповідності до ч. 9 ст. 1 Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу", щодо військового обов'язку громадяни України поділяються на такі категорії:
- допризовники - особи, які підлягають приписці до призовних дільниць;
- призовники - особи, приписані до призовних дільниць;
- військовослужбовці - особи, які проходять військову службу;
- військовозобов'язані - особи, які перебувають у запасі для комплектування Збройних Сил України та інших військових формувань на особливий період, а також для виконання робіт із забезпечення оборони держави;
- резервісти - особи, які проходять службу у військовому резерві Збройних Сил України, інших військових формувань і призначені для їх комплектування у мирний час та в особливий період.

У відповідності до ч.1 ст. 4 Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу",  Збройні Сили України та інші військові формування комплектуються військовослужбовцями шляхом:
- призову громадян України на військову службу;
- прийняття громадян України на військову службу за контрактом.

У відповідності до ч.6 ст. 2 ЗУ "Про військовий обов'язок і військову службу", Види військової служби:
- строкова військова служба;
- військова служба за призовом під час мобілізації, на особливий період;
- військова служба за призовом осіб із числа резервістів в особливий період;
- військова служба за контрактом
.

Строки проведення призову (призовів) громадян України на строкову військову службу визначаються Указом Президента України. Указом Президента від 11.04.2022 року № 230/2022 було скасовано призов на строкову військову службу на час дії воєнного стану та загальної мобілізації. Також внесено зміни до ЗУ "Про військовий обов'язок і військову службу", де з'явилася нова стаття 18-1: Під час дії воєнного стану призов на строкову військову службу не проводиться.

З цього часу під час проведення в Україні загальної мобілізації, комплектування вакантних посад у ЗСУ та інших військових формуваннях здійснюється за рахунок надходження військовозобов'язаних та резервістів.

Вам 23 роки, Ви є призовником, тобто не являєтесь ані військовозобов'язаним ані резервістом - а отже Ви не підлягаєте мобілізації

Це безумовний факт, і бажання отримати другу/п'яту/десяту вищу освіту ніяким чином на це не впливає.

2. Щодо можливості вступу з простроченим військово-обліковим документом: 

У відповідності до "Порядку організації та ведення військового обліку", Персональний військовий облік передбачає облік відомостей за місцем роботи (служби) або навчання. Військовий облік ведеться на підставі даних паспорта громадянина України та військово-облікових документів.
Військово-обліковими документами є:
- для призовників - посвідчення про приписку до призовної дільниці;
- для військовозобов’язаних - військовий квиток або тимчасове посвідчення військовозобов’язаного;
- для резервістів - військовий квиток.

Отже, у вас для вступу в ВНЗ повинно бути дійсне, не прострочене приписне. В той же час, зараз переважна більшість ВНЗ дозволяє вступ з простроченим військово-обліковим документом за умови що після вступу студент в певний установлений проміжок часу отримає в ТЦК дійсний документ. Але якщо відмовлять у прийнятті документів в зв'язку з простроченим приписним - зайдете в ТЦК і поновите його.

3. Щодо ймовірних проблем при відвідуванні ТЦК:

Не бачу жодних проблем, корім того факту що Ви можете бути оштрафовані на суму від 850 до 1700 грн. за порушення правил військового обліку (прострочене прописне). При цьому Ви в обов'язковому порядку будете направлені на медкомісію (ВЛК). Після проходження ВЛК отримаєте запис в приписному про продовження терміну його дії, та зможете надати його в свій ВНЗ для подання документів на магістратуру.

Якщо щось незрозуміло - пишіть мені на мою пошту ddmitr@ukr.net

З повагою, Дмитро Дончак.

 

Якщо подобається, тисни кнопку
  • Олександр
    Олександр
    1 рік
    Консультацiя № 48991
    Можливість мобілізації

    Отримав розгорнуту відповідь з поясненнями. Дякую за чіткість!

Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram