Відстрочка від мобілізації

Доброго дня. Підкажіть будь-ласка, я мати дитини інваліда і батько, ми хочемо оформити інвалідність на дитину до 18 років. Я не працюю і батько не працює (офіційно). На кого краще оформити інвалідність дитини. Мені казали, що можна на батька, якщо він буде безробітний і 24/7 по догляду за дитиною, а я маю офіційно працювати, чи це необов`язково мені офіційно працювати?
2)Якщо оформлювати документи по інвалідності на батька, то чи не потребує соц захист, який оформлює документи з інвалідності від мого чоловіка із воєнкомата якусь довідку і мій чоловік попаде на призив так і не оформивши документи на інвалідність дитини? Який перелік документів потрібно надати чоловіку в соц.захтст щоб оформити інвалідність дитини на себе?
3)чи має право чоловік виїхати за кордон разом зі мною і дитиною інвалідом, якщо у нас двоє неповнолітніх дітей, якщо у нього буде все ж таки документ який засвідчує інвалідність дитини?
4) Чи має моя дитина право на оформлення інвалідності по хворобі Пертеса (3 ступінь ураження)? Дитині майже 3 роки. Це хвороба руйнування тазобедреного суглобу. Ми пролежали в Охматдиті, і нам чомусь не дали таке заключення у виписці з лікарні, що ми направляємось на ЛКК. Сказали , що як суглоб повністю зруйнується, то тільки тоді будемо щось робити....Дитина на даний момент погано стає на ніжку, і по рекомендації іншого лікаря, її взагалі не можна ставити на ноги, через це потрібно доглядати вдома індивідуально, садочок нам не підходить ....

06.08.2023 10:58 535

Консультація виконавця

Андрій Топчій
Юрист
У сервісі: 9 місяців
40 відгуків (38 +) (2 -)
Консультацій: 178
Топ 3 спеціалізації:
  • Сімейне право
  • Спадкове право
  • Військове право

Надаю відповідь на Ваші питання.

 

Питання: Підкажіть будь-ласка, я мати дитини інваліда і батько, ми хочемо оформити інвалідність на дитину до 18 років. Я не працюю і батько не працює (офіційно). На кого краще оформити інвалідність дитини. Мені казали, що можна на батька, якщо він буде безробітний і 24/7 по догляду за дитиною, а я маю офіційно працювати, чи це необов`язково мені офіційно працювати?

Відповідь:

Інвалідність оформлюється на дитину. Якщо Ви маєте на увазі оформлення виплат по догляду за дитиною, то відповідно до ст.. 3 Закону України «Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю», Надбавка на догляд за дитиною з інвалідністю віком до 18 років призначається одному з батьків, усиновителів, опікуну, піклувальнику, які не працюють, не навчаються (крім заочної форми навчання), не проходять службу, не займають виборну посаду і фактично здійснюють догляд за дитиною з інвалідністю. Надбавка на догляд за дитиною з інвалідністю віком до 18 років також призначається одному з батьків, усиновителів, опікуну, піклувальнику, які перебувають у відпустці по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, у відпустці у зв'язку з вагітністю та пологами, у відпустці без збереження заробітної плати, у разі якщо дитина з інвалідністю потребує домашнього догляду, і вони фактично здійснюють догляд за дитиною з інвалідністю. Одному з батьків, прийомних батьків, батьків-вихователів дитячого будинку сімейного типу, усиновителів, опікуну, піклувальнику надбавка на догляд за дитиною з інвалідністю підгрупи А, а також одинокій матері (одинокому батьку) надбавка на догляд за дитиною з інвалідністю призначається незалежно від факту роботи, навчання, служби.

Відповідно, враховуючи, що Ви плануєте працювати, надбавку на догляд за дитиною варто оформити на батька, якщо він буде безробітним.

 

Питання: 2)Якщо оформлювати документи по інвалідності на батька, то чи не потребує соц захист, який оформлює документи з інвалідності від мого чоловіка із воєнкомата якусь довідку і мій чоловік попаде на призив так і не оформивши документи на інвалідність дитини? Який перелік документів потрібно надати чоловіку в соц.захтст щоб оформити інвалідність дитини на себе?

 

Відповідь: Відповідно до п. 6 Постанови КМУ «Деякі питання призначення і виплати державної соціальної допомоги особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю» № 79 від 3 лютого 2021 р., для призначення державної соціальної допомоги заявником, особа якого посвідчується паспортом громадянина України або іншим документом, що посвідчує особу (посвідка на постійне проживання/посвідчення біженця/довідка про звернення за захистом в Україні (для іноземця та особи без громадянства)/посвідчення особи, яка потребує додаткового захисту), подаються такі документи:

заява;

копія свідоцтва про народження дитини з інвалідністю віком до 18 років;

Відповідно, органи соціального захисту не вправі вимагати від Вас будь-яких додаткових документів, в тому числі – документів з ТЦК та СП (військомату)

3)чи має право чоловік виїхати за кордон разом зі мною і дитиною інвалідом, якщо у нас двоє неповнолітніх дітей, якщо у нього буде все ж таки документ який засвідчує інвалідність дитини?

Відповідно до п. 2.1. Правил перетинання державного кордону громадянами України (затверджені Постановою КМУ № 57 від 27 липня 1995 р.), У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану перетинати державний кордон мають право: батьки, опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі, які виховують дитину з інвалідністю віком до 18 років, за наявності свідоцтва про народження дитини або документів, що підтверджують відповідні повноваження особи, що супроводжує дитину з інвалідністю (у разі здійснення супроводу опікуном, піклувальником, одним або обома прийомними батьками, батьками-вихователями), посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до Закону України “Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю”, в якому зазначено статус “дитина з інвалідністю”, або довідки про отримання державної соціальної допомоги дітям з інвалідністю, виданої структурним підрозділом з питань соціального захисту населення районної, районної у м. Києві держадміністрації, виконавчим органом міської ради, до території територіальної громади якої входить територія міста обласного значення, районної у місті (у разі її утворення) ради (незалежно від того, кого призначено отримувачем допомоги), або індивідуальної програми реабілітації дитини з інвалідністю, виданої лікарсько-консультативною комісією закладу охорони здоров’я, або медичного висновку про дитину з інвалідністю до 18 років (їх нотаріально засвідчених копій);

 

Отже для перетину кордону, Ваш чоловік має надати:

  • Свідоцтво про народження дитини

Один з наступних документів:

  • Посвічення, що підтверджує призначення соціальної допомоги дитині з інвалідністю
  • Довідка про отримання державної соціальної допомоги дітям з інвалідністю, виданої структурним підрозділом з питань соціального захисту населення районної, районної у м. Києві держадміністрації, виконавчим органом міської ради, до території територіальної громади якої входить територія міста обласного значення, районної у місті (у разі її утворення) ради (незалежно від того, кого призначено отримувачем допомоги)
  • -Індивідуальна програма реабілітації дитяти з інвалідністю, видана ЛКК
  • Медичний висновок про дитину з інвалідністю.

 

4) Чи має моя дитина право на оформлення інвалідності по хворобі Пертеса (3 ступінь ураження)? Дитині майже 3 роки. Це хвороба руйнування тазобедреного суглобу. Ми пролежали в Охматдиті, і нам чомусь не дали таке заключення у виписці з лікарні, що ми направляємось на ЛКК. Сказали , що як суглоб повністю зруйнується, то тільки тоді будемо щось робити....Дитина на даний момент погано стає на ніжку, і по рекомендації іншого лікаря, її взагалі не можна ставити на ноги, через це потрібно доглядати вдома індивідуально, садочок нам не підходить

Відповідно до п. 14 Порядку встановлення лікарсько-консультативними комісіями інвалідності дітям (Затверджено Постановою КМУ  № 917  від 21 листопада 2013 р., основними видами порушень функцій організму є:

порушення психічних функцій (сприйняття, уваги, пам’яті, мислення, інтелекту, емоцій, волі, свідомості, поведінки, психомоторних функцій);

 

порушення мови і мовних функцій (усної та письмової, вербальної і невербальної мови, порушення голосоутворення та інше);

порушення сенсорних функцій (зору, слуху, нюху, дотику, тактильної, больової, температурної та інших видів чутливості);

порушення статодинамічної функції (рухових функцій голови, тулуба, кінцівок, статики, координації рухів);

порушення функцій кровообігу, дихання, травлення, виділення, кровотворення, обміну речовин і енергії, внутрішньої секреції, імунітету;

порушення, зумовлені фізичним каліцтвом (деформація обличчя, голови, тулуба, кінцівок, що призводить до зовнішньої потворності, аномальні отвори шлунково-кишкового, сечовидільного, дихального трактів, порушення розмірів тіла).

Під час комплексної оцінки різних показників, що характеризують стійкі порушення функцій організму, встановлюють такі ступені їх вираження:

I ступінь - незначні порушення;

II ступінь - помірні порушення;

III ступінь - виражені порушення;

IV ступінь - значно виражені порушення.

Відповідно до п. 17 Порядку, Під час комплексної оцінки різних показників, що характеризують рівень обмеження основних категорій життєдіяльності, встановлюються такі ступені їх вираження:

здатність до самообслуговування - здатність дитини самостійно задовольняти основні фізіологічні потреби, провадити повсякденну побутову діяльність, зокрема володіти навичками особистої гігієни:

I ступінь - здатність до самообслуговування з витрачанням при цьому більш тривалого часу, дрібність виконання дій під час самообслуговування, зменшення кількості дій під час самообслуговування з використанням у разі потреби технічних засобів;

II ступінь - здатність до самообслуговування з регулярною частковою допомогою інших осіб з використанням у разі потреби технічних засобів;

III ступінь - нездатність до самообслуговування, потреба у постійній сторонній допомозі та повна залежність від інших осіб;

Відповідно, враховуючи як мінімум обмежену здатність Вашої дитини до самообслуговування, існують юридичні підстави для встановлення їй інвалідності. Разом з тим, наявність у дитини відповідного захворювання та оцінка ступеню порушення її функцій заходиться поза межами моєї компетенції як юриста, оскільки є медичним питанням.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram