Про переоформлення старого бланку військового квитка на новий при визнанні ВЛК в попередньому щодо не придатності до військової служби з виключенням з військового обліку

Доброго здоров`я шановні консультанти!
Маю таку ситуацію, нещодавно я звернувся з проханням роз`яснення до служби "ДОВІРА" прикордонної служби України з питанням "Чи пропустять мене на кордоні з військовим квитком з відміткою про виключення з військового обліку за висновком ВЛК за статею 49а (бронхіальна астма) документу старого бланку 1998 року? Тобто, я маю на увазі, коли сам військовий квиток був виданий вже за часів незалежності, але бланки військового квитка на той момент 1998 року, ще використовуалися старі, хоча вже і з Українськими печатками, включно з печаткою де ВЛК визнала мене непридатним з виключенням з військового обліку." І оскільки віськовий квиток мені видали тоді ще старого зразка (тобто старого бланку) тож відповідно на той момент був один наказ, наскільки я розумію, де стаття 49а це стаття важка форма бронхіальної астми (яка на зараз 47а стаття по новому додатку переліка хвороб) теперішнього наказу який до тепер вже мав декілька редакцій і правок. Поміж з тим, що мене визнано "НЕ ВІЙСЬКОВО ЗОБОВ`ЯЗАНИЙ", про це також є дублююча печатка в паспорті громадянина україни, я отримав відповідь від служби, цитую: "Наказ згідно якого Вас виключено з обліку втратив чинність, а записи до військово-облікового документу – актуальність." А також цитую, що вони мені рекомендують звернутися до територіального центру комплектування та соціальної підтримки для переоформлення документу. Моє питання полягає в тому, чи буде це переоформлення військового квітка відповідно з процедурою зміни одного бланку на інший чи ТЦК може направити і висунути вимоги на перепроходження ВЛК знову? Та чи обов`язково перепроходити ВЛК знову для повторного визнання не придатним? Я ніби десь чув, що перепроходити ВЛК після визнання НЕ ПРИДАТНИМ за рішенням ВЛК не потрібно, але чи так це чи ні відповідно до закону ? Суть мого питання не в тому що немає бажання оминути перепроходження ВЛК знову при переоформленні документу, я не переймаюся тим, моя Бронхіальна Астма нікуди не поділася з часом, до дотого ж я щей мав інваладність в дитинстві та юності, і якщо потрібно буде дійсно перепройти ВЛК, то перепройду ВЛК, єдине що це буде затяжний час лежання по лікарнях, і буду мати втрачений час, а в мене по роботі може вийти один проект в скорому часі в культурній сфері за кордоном (я спеціаліст по культурі і мистецтву), а так як в Україні я втратив роботу з перших днів війни, то не хотілося би ще й втрачати цю можливість.
Дякую за відповідь і допомогу!
Слава Україні та її героям!
Хай щастить!
08.08.2023 19:27 799

Консультація виконавця

Андрій Топчій
Юрист
У сервісі: 8 місяців
40 відгуків (38 +) (2 -)
Консультацій: 174
Топ 3 спеціалізації:
  • Сімейне право
  • Спадкове право
  • Військове право

Доброго дня! Відповідно до ч. 9 ст. 1 ЗУ «Про військовий обов’язок та військову службу», Щодо військового обов'язку громадяни України поділяються на такі категорії:

допризовники - особи, які підлягають приписці до призовних дільниць;

призовники - особи, приписані до призовних дільниць;

військовослужбовці - особи, які проходять військову службу;

військовозобов'язані - особи, які перебувають у запасі для комплектування Збройних Сил України та інших військових формувань на особливий період, а також для виконання робіт із забезпечення оборони держави;

резервісти - особи, які проходять службу у військовому резерві Збройних Сил України, інших військових формувань і призначені для їх комплектування у мирний час та в особливий період.

Відповідно до ч. 6 ст. 37 вищезазначеного Закону, Виключенню з військового обліку у відповідних районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (військовозобов’язаних та резервістів Служби безпеки України - у Центральному управлінні або регіональних органах Служби безпеки України, військовозобов’язаних та резервістів Служби зовнішньої розвідки України - у відповідному підрозділі Служби зовнішньої розвідки України) підлягають громадяни України, які:

1) призвані чи прийняті на військову службу;

2) проходять військову службу (навчання) у закладах фахової передвищої військової освіти, вищих військових навчальних закладах та військових навчальних підрозділах закладів вищої освіти;

3) визнані військово-лікарськими комісіями непридатними до військової служби з виключенням з військового обліку;

4) досягли граничного віку перебування в запасі;

5) припинили громадянство України;

6) були раніше засуджені до позбавлення волі за вчинення тяжкого або особливо тяжкого злочину;

7) направлені для відбування покарання до установ виконання покарань або до яких застосовано примусові заходи медичного характеру;

8) померли або визнані в установленому законом порядку безвісно відсутніми або оголошені померлими.

Відповідно, з моменту виключення особи з військового обліку, така особа втрачає статус військовозобов’язаного, адже більше не відноситься до жодної з категорій, визначених ч. 9 ст. 1 ЗУ «Про військовий обов’язок та військову службу».  

Відповідно до п. 1.1. Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України (Затверджено Наказом МОУ № 402), Військово-лікарська експертиза визначає придатність за станом здоров'я до військової служби призовників, військовослужбовців та військовозобов'язаних, установлює причинний зв'язок захворювань, травм (поранень, контузій, каліцтв) та визначає необхідність і умови застосування медико-соціальної реабілітації та допомоги військовослужбовцям.

Так як Ви не є військовозобов’язаним, повторне проходження Вами ВЛК не є можливим і тим більше – необхідним у вказаній ситуації.

Таким чином, ТЦК та СП у цій ситуації має або оновити військово-облікові документи, або, як на практиці частіше буває, видати довідку, яка підтверджує, що Ви виключені з обліку за станом здоров’я. Сам факт того, що Ви були виключені (наголошую – саме виключені, а не зняті з обліку) за станом здоров’я за старими нормативно-правовими актами, не випливає на Ваш правовий статус.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram