Спадкова справа

Опис ситуації.
Дідусь в родині помер в січні 2023 р. Спадкова справа заведена в січні 2023, нотаріус також відомий.
У нього було 3е дітей. Один із них, також помирає в липні. Він не писав заяву в спадкову справу, це точно відомо.
Дочка цього сина зараз хоче написати заяву в дідову спадкову справу як спадкоємиця батька.
Є ряд обмежень - нотаріус працює один день в тиждень, може бути у відпустці і т.д. Дочка приїхала на короткий час в Укр, т.як постійно проживає за кордоном.

Питання - як можна подати заяву в спадкову справу?
Особисто саме цьому ноторіусу? Іншим нотаріусам в нотар канторі, шоб передали? Оформити довіреність і передати по ній?
Вже по приїзду за кордон оформити нотаріальне завірену заяву в консульстві і відправити поштою?

Дякую!

09.08.2023 14:55 457

Консультація виконавця

Андрей Карпенко
Адвокат Київ
У сервісі: 3 роки
147 відгуків (146 +) (1 -)
Консультацій: 735

Вітаю!

1.

Відповідно до ст. ст. 1268, 1270 ЦК України спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її.

Спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом 6-місячного строку, він не заявив про відмову від неї.

Відповідно до правової позиції Верховного Суду від 28 квітня 2021 року в справі № 204/2707/19 (провадження № 61-15380св20), державна реєстрація спадкоємця сама по собі не є беззаперечним доказом його постійного проживання на момент смерті спадкодавця за адресою реєстрації. Частина третя статті 1268 ЦК України вимагає наявність фактичного проживання спадкоємця разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, а не лише реєстрацію місця проживання за адресою спадкодавця, що можуть бути відмінними один від одного.

Малолітня, неповнолітня, недієздатна особа, а також особа, цивільна дієздатність якої обмежена, вважаються такими, що прийняли спадщину (ст.1268 ЦПК).

Протягом 6 місяців з дня смерті родича особи, які вважають себе його спадкоємцями заявляють своє право на спадщину.

Заява про прийняття спадщини (або про відмову від прийняття, якщо було прийнято таке рішення) подається нотаріусу.

Якщо спадкоємець протягом встановленого строку не подав заяву про прийняття спадщини, він вважається таким, що не прийняв її. У разі пропущення шестимісячного строку для прийняття спадщини, може бути встановлено додатковий строк для її прийняття за письмовою згодою інших спадкоємців, які прийняли спадщину або на підставі судового рішення.

  • паспорт;
  • ідентифікаційний номер;
  • свідоцтво про смерть;
  • у разі наявності заповіту: при цьому якщо заповіт оформлювався в сільській раді – необхідно проставити відмітку про відсутність змін після оформлення;
  • у разі відсутності заповіту: документ, що підтверджує родинні стосунки спадкоємця з померлим: для дітей – свідоцтво про народження, дружини/чоловіка – свідоцтво про шлюб, інші родичі – за аналогією, для відслідковування ланцюга родинних зв’язків зі спадкодавцем;
  • правовстановлюючі документи на все майно, про яке відомо.

2. 

СПАДКОВА ТРАНСМІСІЯ

 - це перехід права на прийняття спадщини від померлого спадкоємця, який не встиг реалізувати своє право на прийняття спадщини до його спадкоємців, тобто – перехід права, а не виникнення права на спадкування після смерті першого спадкодавця.

ТРАНСМІТЕНТ

 — спадкодавець, який помер.

ТРАНСМІСАРИ

 — особи, які успадковують замість трансмітента.

Відповідно до статті 1276 ЦКУ якщо спадкоємець за заповітом або за законом помер після відкриття спадщини і не встиг її прийняти, право на прийняття належної йому частки спадщини, крім права на прийняття обов’язкової частки у спадщині, переходить до його спадкоємців (спадкова трансмісія).

  • Оскільки право на прийняття спадщини переходить до спадкоємців трансмітента після смерті спадкоємця, що раніше закликався до спадщини, строк для прийняття спадщини, що залишився, буде завжди меншим за встановлені 6 місяців. Якщо строк, що залишився, менше за три місяці, він автоматично продовжується до трьох місяців.
  • Нездійснення права на прийняття спадщини в порядку спадкової трансмісії у встановлений строк прирівнюється до неприйняття спадщини із відповідними наслідками, встановленими законом.

У ДОЧКИ ПОМЕРЛОГО СПАДКОЄМЦЯ Є ТРИ МІСЯЦІ НА ПРИЙНЯТТЯ СПАДЩИНИ ДІДУСЯ, ПІСЛІ СМЕРТІ БАТЬКА.

3.

Для оформлення заяви особа може звернутись до будь-якого нотаріуса України, а у сільських населених пунктах – до уповноваженої посадової особи органу місцевого самоврядування. Громадяни України, які перебувають за кордоном, можуть оформити заяву про прийняття спадщини в консульській установі України.

Якщо українець залишив країну та перебуває за кордоном, то за ст. 38 Закону України Про нотаріат нотаріальні дії можуть здійснити консульські установи та дипломатичні представництва України. До них потрібно звернутися із заявою.

Інший варіант – за попередньою домовленістю направити заяву поштою  будь-якому українському нотаріусу. Але заява повинна бути завірена нотаріусом країни перебування або консулом.

При цьому, якщо у ході ведення спадкової справи стане відомо, що така справа була заведена у іншого нотаріуса, справа, яка відкрилася пізніше, передається до того нотаріуса, де вона була відкрита раніше.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram