Аліменти 16-річному сину, стягнення 25%

Колишня дружина подала на аліменти 16 річному сину, вказала свій дохід як не працююча, хоча сама працює, стягнення 25% доходу, стягнення з чоловікамкотрий знаходиться в лавах Збройних сил України, котрий у іншому офіційному шлюбі, має 7 місячну дитину та дружину в декретній відпустці. Чи можливе призначення меншої частки ніж 25%

12.08.2023 22:48 442

Консультація виконавця

Андрій Топчій
Юрист
У сервісі: 8 місяців
40 відгуків (38 +) (2 -)
Консультацій: 175
Топ 3 спеціалізації:
  • Сімейне право
  • Спадкове право
  • Військове право

Добрий день! Відповідно до ст. 180 Сімейного Кодексу України, Батьки зобов'язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття.

Відповідно до ст. 181 Сімейного Кодексу України, За рішенням суду кошти на утримання дитини (аліменти) присуджуються у частці від доходу її матері, батька або у твердій грошовій сумі за вибором того з батьків або інших законних представників дитини, разом з яким проживає дитина.

Відповідно до ч. 2 ст.  182 Сімейного Кодексу України, Розмір аліментів має бути необхідним та достатнім для забезпечення гармонійного розвитку дитини.

Мінімальний гарантований розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим, ніж 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Отже, законодавством не встановлено, що розмір аліментів обов’язково має дорівнювати 25% від доходу чоловіка.

Частиною першою ст. 182 Сімейного Кодексу України визначено коло обставин, відповідно до яких суд визначить розмір аліментів:

1) стан здоров'я та матеріальне становище дитини;

2) стан здоров'я та матеріальне становище платника аліментів;

3) наявність у платника аліментів інших дітей, непрацездатних чоловіка, дружини, батьків, дочки, сина;

3-1) наявність на праві власності, володіння та/або користування у платника аліментів майна та майнових прав, у тому числі рухомого та нерухомого майна, грошових коштів, виключних прав на результати інтелектуальної діяльності, корпоративних прав;

3-2) доведені стягувачем аліментів витрати платника аліментів, у тому числі на придбання нерухомого або рухомого майна, сума яких перевищує десятикратний розмір прожиткового мінімуму для працездатної особи, якщо платником аліментів не доведено джерело походження коштів;

4) інші обставини, що мають істотне значення

Таким чином, при розгляді судом позовної заяви про призначення аліментів суд врахує наявність 7-місячної дитини та дружині в декретній відпустці і може призначити менший розмір аліментів. Для цього,  Ваш чоловік має надати суди відповідні докази, які свідчать про наявність обставин для встановлення меншого розміру аліментів (свідоцтво про народження дитини, копію Вашої трудової книжки, яка посвічує Ваше перебування в декретній відпустці). Окрім цього, Ваш чоловік може спробувати довести наявність в неї неофіційних доходів, якщо є відповідні докази. Але остаточне рішення щодо розміру аліментів залишається за судом.

 

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram