Пенсійна перевірка довідки для пизначення пенсії

Я бухгалтер в компанії, до нас звернувся працівник, який тут раніше працював, щоб ми надали довідку для пизначення пенсії. Довідку з доходами зробили, але нам надійшов лист з ПФУ про перевірку, які документи я повинна підготувати, і взагалі що робити?
21.08.2023 11:37 340

Консультація виконавця

Андрей Карпенко
Адвокат Київ
У сервісі: 3 роки
147 відгуків (146 +) (1 -)
Консультацій: 736

Вітаю!

1.

ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабінету Міністрів України
від 23 липня 2014 р. № 280

ПОЛОЖЕННЯ
про Пенсійний фонд України

6. Пенсійний фонд України для виконання покладених на нього завдань має право:

5) проводити планові, а у випадках, передбачених законом, позапланові перевірки у роботодавців та інших осіб бухгалтерських книг, звітів, кошторисів та інших документів щодо достовірності відомостей, поданих до реєстру застрахованих осіб або для призначення пенсій, отримувати необхідні пояснення, довідки і відомості (зокрема письмові) з питань, що виникають під час таких перевірок;

5-1) перевіряти достовірність відомостей, поданих страхувальником для отримання страхових коштів, дотримання порядку використання страхувальником наданих йому страхових коштів, відмовляти у фінансуванні виплат у разі відмови або перешкоджання страхувальником проведенню перевірки, виявлення фактів подання страхувальником недостовірних відомостей або порушення порядку використання страхових коштів;

(Пункт 6 доповнено підпунктом 5-1 згідно з Постановою КМ № 1289 від 15.11.2022)

5-2) отримувати необхідні пояснення (в тому числі в письмовій формі) з питань, що виникають під час проведення перевірки;

(Пункт 6 доповнено підпунктом 5-2 згідно з Постановою КМ № 1289 від 15.11.2022)

5-3) вимагати від керівників та інших посадових осіб підприємств, установ і організацій, а також від фізичних осіб усунення виявлених фактів порушення вимог законодавства;

(Пункт 6 доповнено підпунктом 5-3 згідно з Постановою КМ № 1289 від 15.11.2022)

2.

Страхові внески сплачуються страхувальниками шляхом перерахування відповідних сум з їх банківських рахунків на рахунки управлінь Пенсійного фонду України у районах, містах і районах у містах за місцезнаходженням цих страхувальників.

Відповідно до Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” при обчисленні пенсії враховується заробіток людини за весь період страхового стажу починаючи з 1 липня 2000 року. Заробітна плата за цей період обчислюється за даними реєстру застрахованих осіб.

Довідка про заробіток за будь-які 60 календарних місяців роботи підряд до 1 липня 2000 року обов’язково надається до органу Пенсійного фонду України у разі, якщо людина після 1 липня 2000 року набула менше п’яти років страхового стажу.

У інших випадках довідка про заробітну плату надається за бажанням людини. Наприклад, якщо в період роботи до липня 2000 року людина мала високооплачувану роботу. Якщо в цей же період була робота за сумісництвом, то доцільно надавати довідки про заробіток зі всіх місць роботи.

Довідка про заробітну плату видається підприємством, установою чи організацією, де працювала людина, яка звертається за пенсією, на підставі особових рахунків, платіжних відомостей та інших документів про нараховану та сплачену зарплату.

3.

11 жовтня 2017 року набрав чинності Закон України від 03 жовтня 2017 року №2148-VIII “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій”, яким внесено зміни  до деяких законів України, зокрема до Закону України від 09 липня 2003 року № 1058-ІУ “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” (далі- Закон №1058).

Внесеними змінами доповнено абзац п’ятий статті 40 Закону №1058, яким передбачено, що заробітна плата (дохід) за період страхового стажу до 1 липня 2000 року враховується для обчислення пенсії на підставі долкументів про нараховану заробітну плату (дохід), виданих у порядку, встановленому законодавством, за умови підтвердження довідки про заробітну плату первинними документами, а за період  страхового стажу починаючи з 1 липня 2000 року – за даними, що містяться в системі персоніфікованого обліку.

Також доповнено частину третю статті 44 Закону №1058, згідно якої органи Пенсійного флнду мають право вимагати відповідні документи від підприємств, установ, організацій і окремих осіб, видані ними для оформлення пенсії, а також в необхідних випадках перевіряти обгрунтованість їх видачі та достовірність поданих відомостей про осіб, які підлягають загальнообов’язковому державному пенсійномиу страхуванню, умови їх праці та інших відомостей, передбачених законодавством для визначення права на пенсію. На такі перевірки не поширюється дія положень законодавства про здійснення державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності.

Для підтвердження достовірності наданих довідок територіальні органи Пенсійного фонду можуть отримувати безоплатно від органів державної влади, підприємств, установ і організацій, незалежно від форм власності, виду діяльності та господарювання і від фізичних осіб-підприємців відомості, пов’язані з нарахуванням, обчисленням та сплатою страхових внесків, а також інші відомості необхідні для виконання ними функцій передбачених законом. До таких документів відносяться копії особових рахунків, платіжних відомостей, інших первинних документів, що підтверджують заробітну плату у зазначених довідках.

Необхідність проведення перевірок обгрунтованості документів для призначення пенсій визначається підрозділами обслуговування громадян та пенсійного забезпечення територіального управління, а перевірка здійснюється працівниками підрозділу контрольно-перевірочної роботи головного управління Пенсійного фонду України в області. За результатами перевірки складається акт перевірки, який зберігається у пенсійній справі пенсіонера.

ПІДГОТУЙТЕ ПЕРВИННІ ДОКУМЕНТИ ТА ЧЕКАЙТЕ НА ПЕРЕВІРКУ.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram