Відстрочка від мобілізації студенту денної форми навчання

Доброго дня. Цікавить поетапність дій для отримання відстрочки від мобілізації для студента денної форми навчання (2 вища освіта, чоловік 27 років).
1. Які документи і коли необхідно подавати у ТЦК (спочатку поштою направляти, чи одразу особисто йти в ТЦК)?
2. Якщо немає військового квитка, а тільки приписне посвідчення, чи потрібно оформляти квиток?
3. Чи необхідно буде проходити військову комісії, якщо подаєш заяву для отримання відстрочки?
4. На який термін видається відстрочка, якщо чоловік зарахований на перший курс університету?
5. Якщо будуть внесені зміни до закону щодо мобілізації для студентів денної форми навчання, чи вважатиметься видана відстрочка недійсною?
6. Чи повідомляє університет ТЦК про зарахування військовозобов`язаного на денну форму навчання?
Буду щиро вдячна за відповідь.

24.08.2023 18:27 2579

Консультація виконавця

Ірина і Владислав Леонови
Адвокат
У сервісі: 5 років
246 відгуків (245 +) (1 -)
Консультацій: 793
Топ 3 спеціалізації:
  • Сімейне право
  • Військове право
  • Цивільне право

Доброго дня!

Надаємо відповіді на ваші питання 

1. Які документи і коли необхідно подавати у ТЦК (спочатку поштою направляти, чи одразу особисто йти в ТЦК)? - до ТЦК необхідно подати заяву про надання відстрочки  і додати до заяви документи, які підтверджують навчання.  Це може бути копія наказу про зарахування або витяг з наказу про зарахування та довідка форми Ф-20. Також до заяви долучаєте копію паспорту, копію ІПН та копію військово-облікового документу. Спочатку направте документи поштою рекомендованим листом з описом вкладення. Потім, після того, як ТЦК отримає ваш лист, можете йти особисто до ТЦК. 

2. Якщо немає військового квитка, а тільки приписне посвідчення, чи потрібно оформляти квиток? - так, потрібно отримувати військовий квиток, оскільки чоловіку вже є 27 років. До 27 років (призовник) має приписне, після виповнення 27 років (військовозобов’язаний) - військовий квиток або тимчасове посвідчення військовозобов’язаного (у разі відсутності бланків військових квитків). 

3. Чи необхідно буде проходити військову комісії, якщо подаєш заяву для отримання відстрочки? - так, проходити медогляд необхідно для отримання висновку ВЛК щодо ступеня придатності до військової служби, оскільки будуть оновлюватися дані та статус - з призовника на військовозобов’язаного. Наявність підстав для відстрочки не звільняє від проходження ВЛК, тобто пройти медогляд необхідно. Але у разі встановлення придатності до військової служби чоловік все одне не підлягає мобілізації у зв’язку з навчанням. 

4. На який термін видається відстрочка, якщо чоловік зарахований на перший курс університету? - відстрочка надається на весь термін дії підстав для відстрочки. Але студенти повинні особисто подавати щороку до 1 жовтня до ТЦК документи, що підтверджують право на відстрочку від призову на військову службу. Тобто кожен рік необхідно підтверджувати право на відстрочку. Чоловіку, який зарахований на перший курс, відстрочка буде надана до 1 жовтня наступного року. 

5. Якщо будуть внесені зміни до закону щодо мобілізації для студентів денної форми навчання, чи вважатиметься видана відстрочка недійсною? - відстрочка, видана до змін у законодавстві, буде чинною до закінчення її дії (тобто до 1 жовтня). Але наразі такі зміни в законодавстві не плануються. 

6. Чи повідомляє університет ТЦК про зарахування військовозобов`язаного на денну форму навчання? - так, університет збирає  дані про призовників та військовозобов’язаних студентів та надсилає до ТЦК у семиденний строк з дня видання наказу про зарахування повідомлення про зміну облікових даних призовників, військовозобов’язаних. Це передбачено Порядком організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, який затверджено постановою КМУ від 30 грудня 2022 р. № 1487.

Якщо у Вас є уточнюючі або додаткові питання, можете написати на електронну пошту pravoizachita@gmail.com

Будемо вдячні за відгук щодо отриманої консультації.

Успіхів Вам!

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram