Повістка на відправку

Доброго вечора !У мене виникла проблема з ТЦК,а саме ,я працюю на Швидкій медичній допомозі та в міжнародній організації Лікарем в деокупованій Херсонщині.Мені цього року виповнилося 28 років і мені треба отримати військовий квиток.29 серпня я за ним пішов в ТЦК, так як мене відправила відділ кадрів Швидкої для отримання квитка,пройшов комісію і тд, після чого в ТЦК мені виписали повістку на відправлення на 30.08 ,але я їм кажу що відділ кадрів відправи списки на "бронь".На наступний день я взяв листа зі Швидкої ,там містилася інформація про те ,що я потрібний працівник ,особливо в Критичній інфраструктурі міста Запоріжжя .Начальник ТЦК сказав ,що це не підстава(згодний з ним це не я броня).У мене питання ,з приводу відповідальності за неявку в Тцк за повісткою на відправлення ?Броню з Києва чекаю !Як я можу уникнути відповідальності ?
29.08.2023 20:59 569

Консультація виконавця

Дмитро Дончак
Юрист
У сервісі: 4 роки
739 відгуків (738 +) (1 -)
Консультацій: 1865
Топ 3 спеціалізації:
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право
  • Кредити банків

Добрий вечір.

1. Щодо процедури бронювання:

Дійсно, швидка медична допомога відноситься до переліку тих підприємств, установ і організацій, які є критично важливими надавачами послуг, необхідних для забезпечення життєдіяльності населення. Але лист швидкої - це не доказ бронювання. Порядок бронювання визначено постановою КМУ № 76 від 27.01.2023 року. Доказом бронювання є витяг з наказу Мінекономіки. Необхідно пройти ряд бюрократичних процедур, серед яких поданняпропозицій зі списками працівників для бронювання, погодження цих списків і подання Генеральним штабом Збройних Сил до Міністерства економіки, ухвалення Мінекономіки рішення про бронювання військовозобов'язаних з видачею відповідного наказу, отримання підприємствами витягу з наказу та постановку на спеціальний військовий облік. Загалом вся ця процедура займає не менше місяця.

При цьому слід зауважити, що забронювати можна тільки військовозобов'язаних. В разі переходу в статус військовослужбовця бронювання такої особи вже неможливе. Також серед підстав для звільнення військовослужбовців зі служби немає такої підстави як бронювання. Це означає, що якщо прийдете по повістці та відповідно набудете статус військовослужбовця, то звільнитися зі служби буде неможливо, навіть якщо потім отримаєте витяг з наказу про бронювання.

2. Щодо відповідальності:

ігнорування повістки на відправку кваліфікується як ухилення від мобілізації. Відповідальність за вказане правопорушення передбачена статтею 336 Кримінального кодексу України: Ухилення від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період, на військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період карається позбавленням волі на строк від трьох до п’яти років.

3. Як не виконати вимоги повістки і при цьому уникнути кримінальної відповідальності:

Ви отримали повістку на відправку. Просто проігнорувати - це означатиме отримати кримінальну справу.

Проігнорувати повістку на відправку без таких наслідків можна лише в наступних випадках:

- отримання травми або хвороба - з доказами із лікувального закладу;
- смерть близького родича;
- необхідність догляду за хворою дружиною, батьками своїми чи батьками дружини.

З усіх перелічених підстав вам скоріше за все підійде тільки перша. Тобто в разі нез'явлення по повістці Ви повинні будете надати в ТЦК докази або отримання такої травми, яка передбачає лікування (наприклад, перелом і гіпс), або несподіваної хвороби, яка також передбачає лікування та унеможливить вчасну явку по повістці.

Я не знаю стан вашого здоров'я, та відповідно не знаю наскільки можливим є надання таких доказів, але навіть в разі успішного вирішення цієї проблеми вам ще необхідно "протриматись" аж до моменту коли на руках буде витяг з наказу про бронювання, з яким Ви повинні піти в ТЦК і стати на спеціальний облік.

Також мені незрозуміла ситуація з вашим військово-обліковим документом, адже разом зі списками подається інформація про відповідність облікових даних військовозобов’язаних, зазначених у списку, їх військово-обліковим документам. Вам 28 років, Ви вже рік як повинні були отримати або військовий квиток або тимчасове посвідчення заміст приписного, а з недійсним військово-обліковим документом можуть не прийняти до розгляду вашу кандидатуру на бронювання

.

Якщо залишились питання, або щось незрозуміло - пишіть мені на мою пошту ddmitr@ukr.net

З повагою, Дмитро Дончак.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram