Борг за контрактом за навчання в ЗВО зі специфічними умовами навчання

Проходив навчання в Луганському державному університеті внутрішніх справ за державним замовленням (курсант) з 2019 року по 2023 рік, разом з цим підписав контракт, за яким вказано, що у разі довгострокового звільнення з лав поліції після випуску та призначення на посаду мені буде необхідно виплатити борг за утримання мене на державному забезпеченні. Але, борг склав 220.000 гривень, при тому, що на 1 та 2 курсі було довгострокове дистанційне навчання за яким я проживав вдома, тобто був на самостійному утриманні. До того ж на третьому курсі повноцінно переїхав до дому та проживав не в університеті ,самостійно себе утримував до 24 лютого 2022 року. З березня 2022 до грудня 2022 проживав у розташуванні університету та був на його утриманні. Отримував дві грошові винагороди у розмірі 30.000 гривень у квітні та у травні, які пішли в борг, хоча це оплата за несення служби під час дії військового стану. Також форменний одяг, який був виданий до лютого 2022 року був списаний, так як втрачений через злочинні дії керівництва, які залишили мене (і інших курсантів) на території Луганської області після повномасштабного вторгнення.
Питання в тому, чи ефективно будет залучати захисника для зменшення боргу, та чи це можливо? І чи законним є додавання у суму боргу надбавку у 60.000 гривень за несення служби в період війського стану? Чи може вплинути на зменшення боргу злочинні дії керівництва, які були спрямовані на залишення особового складу на території Луганської області після повномасштабного вторгнення за наявності свідків?
31.08.2023 13:04 321

Консультація виконавця

Андрій Топчій
Юрист
У сервісі: 9 місяців
40 відгуків (38 +) (2 -)
Консультацій: 178
Топ 3 спеціалізації:
  • Сімейне право
  • Спадкове право
  • Військове право

Добрий день! Постановою КМУ № 261 від 12 квітня 2017 р., затверджений Порядок відшкодування особами витрат, пов’язаних з їх утриманням у вищих навчальних закладах із специфічними умовами навчання, які здійснюють підготовку поліцейських, та визнання такими, що втратили чинність, деяких постанов Кабінету Міністрів України.

Відповідно до ч.3, 4 вищезазначеного Порядку, Відшкодування здійснюється в розмірі витрат, пов’язаних з:

грошовим, продовольчим, речовим, медичним забезпеченням;

оплатою комунальних послуг та спожитих енергоносіїв (тепло-, водопостачання, водовідведення, електроенергія).

Розрахунок витрат на утримання осіб (грошове, продовольче, речове та медичне забезпечення) у вищих навчальних закладах здійснюється відповідно до встановлених норм за їх фактичною вартістю.

Розрахунок комунальних послуг та спожитих енергоносіїв здійснюється виходячи із середнього обсягу споживання у відповідному вищому навчальному закладі на одну особу за добу за період її фактичного перебування в такому закладі.

Під час проведення розрахунків застосовуються тарифи, що встановлені для населення і діють у місцевості, в якій розташований вищий навчальний заклад, у відповідному навчальному році.

На підставі розрахунків вищого навчального закладу складається довідка про фактичні витрати на кожну особу за весь строк навчання, яка долучається до її особової справи.

Витрати відшкодовуються особою в повному розмірі за весь період її фактичного навчання.

Відповідно, Ви маєте відшкодувати саме фактичні витрати, які поніс навчальний заклад у зв’язку з Вашим навчанням.

У той же час, відповідно до п. 1 Постанови КМУ «Про грошове забезпечення Національної Поліції» № 988 від 11.11. 2015 рю., , Грошове забезпечення курсантів закладів вищої освіти із специфічними умовами навчання, що здійснюють підготовку поліцейських, складається з посадового окладу.

Виходячи з вище визначеного, можна зробити висновок, що отримана Вами надбавка не є частиною грошового забезпечення та не підлягає компенсації. Разом з тим, детально вказані питання можливо дослідити тільки шляхом аналізу документів щодо нарахування вказаної надбавки.

Відповідно:

  • Існують підстави, як мінімум, до витребування довідки про фактичні витрати та її детального аналізу. Після аналізу вказаних виплат, можна буде вести мову про можливість та способи захисту Ваших прав.
  • Ви не маєте сплачувати виплати, пов’язані з Вашим забезпеченням за той час, коли Ви знаходились вдома та не перебували у закладі вищої освіти. При цьому, вказані періоди мають бути відповідним чином оформлені (наприклад, відповідним наказом про перехід на дистанційну форму освіти). Відповідно, також треба витребувати інформацію, в який період курсанти ВНЗ знаходились на дистанційному навчанні і як це було оформлено.
  • Оцінка діям Вашого керівництва щодо залишення особового складу може бути надано у межах інших проваджень та не впливає на ці правовідносини.
Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram